Zasoby USC Włodawa w AP - właściwość miejscowa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam.
Przeglądając zasoby archiwalne w bazie PRADZIAD trafiłem na taki zespół:
"Akta stanu cywilnego Okręgu Bożniczego we Włodawie", proszę o podpowiedź jakie materiały kryją się pod tą pozycją. Zapewne jak w tytule akta stanu cywilnego, ale ten Okręg Bożniczy jest dla mnie nowym pojęciem i niewiele mi mówi.
Szukam osób wyznania prawosławnego z miejscowości Kaplonosy (tam chowani na cmentarzu) oraz urodzonych w Horostycie.
W samej wyszukiwarce znajduje się wprawdzie Parafia Prawosławna w Horostycie, ale tam niczego nie odnaleziono, inna sprawa, że mają tylko 4 pojedyncze roczniki.
Niektóre "świeże" dane dot. szukanych osób, z Kaplonosów, odnalazłem w USC Włodawa.
Czy to znaczy, że starsze (ponad 100 lat) akta stanu cywilnego zarówno z Kaplonosów jak i z Horostyty mogę odnaleść w zespołach dot. Włodawy?
Proszę o pomoc, bo zaczynam trochę się w tym gubić, a nie chciałbym na ślepo wysyłać kolejnych wniosków, szanując pracę archiwistów.
Pozdrawiam,
Stanisław
Przeglądając zasoby archiwalne w bazie PRADZIAD trafiłem na taki zespół:
"Akta stanu cywilnego Okręgu Bożniczego we Włodawie", proszę o podpowiedź jakie materiały kryją się pod tą pozycją. Zapewne jak w tytule akta stanu cywilnego, ale ten Okręg Bożniczy jest dla mnie nowym pojęciem i niewiele mi mówi.
Szukam osób wyznania prawosławnego z miejscowości Kaplonosy (tam chowani na cmentarzu) oraz urodzonych w Horostycie.
W samej wyszukiwarce znajduje się wprawdzie Parafia Prawosławna w Horostycie, ale tam niczego nie odnaleziono, inna sprawa, że mają tylko 4 pojedyncze roczniki.
Niektóre "świeże" dane dot. szukanych osób, z Kaplonosów, odnalazłem w USC Włodawa.
Czy to znaczy, że starsze (ponad 100 lat) akta stanu cywilnego zarówno z Kaplonosów jak i z Horostyty mogę odnaleść w zespołach dot. Włodawy?
Proszę o pomoc, bo zaczynam trochę się w tym gubić, a nie chciałbym na ślepo wysyłać kolejnych wniosków, szanując pracę archiwistów.
Pozdrawiam,
Stanisław
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Stanislawie,
Okreg Bozniczy dotyczy wyznania mojzeszowego (ksiegi zydowskie).
W tym zbiorze znajdziesz tylko metrykalia osob wyznania mojzeszowego.
Pozdrowienia,
Bozenna
Okreg Bozniczy dotyczy wyznania mojzeszowego (ksiegi zydowskie).
W tym zbiorze znajdziesz tylko metrykalia osob wyznania mojzeszowego.
Pozdrowienia,
Bozenna
Re: Zasoby USC Włodawa w AP - właściwość miejscowa
Staszku sprecyzuj o jakie lata Ci chodzi, bo od tego zależeć może do jakiego zasobu najlepiej Cię skierować. Prawosławni po 1875 mogli być przed 1875 Grekokatolikami, a w latach 1810-25 mogą być zapisani nawet w księgach prowadzonych przez łacinników. Tak samo jak te po roku 1905, czy 1915. Co prawda Włodawę kojarzę raczej z tym, że tam równolegle było kilka wyznań.
Co oznacza "świeże" dane? Ja spotykam w księgach raczej nieświeże, bywa że spleśniałe, zagrzybione i zbutwiałe, świeżych nigdy.
Co oznacza "świeże" dane? Ja spotykam w księgach raczej nieświeże, bywa że spleśniałe, zagrzybione i zbutwiałe, świeżych nigdy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Bardzo dziękuję za obie odpowiedzi.
Darku, mam dla przykładu prababcię, która urodziła się w Horostycie w 1885r. W AP podałem zespół dot. tej parafii, ale chyba się nie wstrzeliłem (jak wspomniałem mają tylko 4 roczniki) - nie znaleźli. Jej mąż, zakładam że był w podobnym wieku i wedle przekazu rodzinnego ur. się w Lipówce k/Horostyty.
W USC Włodawa znalazłem informacje na temat innych członków rodziny, np. urodzonego w 1868r., brak jednak miejscowości, pochowanego na c. prawosławnym w Kaplonosach.
Z tym podziałem na "świeże" i "nieświeże" to takie moje uproszenie, muszę być bardziej precyzyjny następnym razem.
Te "świeże" dot. aktów z USC (do 100 lat), czyli prawie nowych
.
Pozdrawiam serdecznie,
Stanisław
Darku, mam dla przykładu prababcię, która urodziła się w Horostycie w 1885r. W AP podałem zespół dot. tej parafii, ale chyba się nie wstrzeliłem (jak wspomniałem mają tylko 4 roczniki) - nie znaleźli. Jej mąż, zakładam że był w podobnym wieku i wedle przekazu rodzinnego ur. się w Lipówce k/Horostyty.
W USC Włodawa znalazłem informacje na temat innych członków rodziny, np. urodzonego w 1868r., brak jednak miejscowości, pochowanego na c. prawosławnym w Kaplonosach.
Z tym podziałem na "świeże" i "nieświeże" to takie moje uproszenie, muszę być bardziej precyzyjny następnym razem.
Te "świeże" dot. aktów z USC (do 100 lat), czyli prawie nowych
Pozdrawiam serdecznie,
Stanisław
Ciężka sprawa. Brak ksiąg bo można byłoby poszukać aktu ślubu i pójść dalej. Nawet fakt, że prawdopodobnie rodzice prababci i jej męża byli grekokatolikami niewiele pomoże, bo z okresu grekokatolickiego nie ma ani jednej księgi w AP. Parafia dwukrotnie zamykana, w czasach bieżeństwa (IWŚ) i Akcji Wisła (wkrótce po IIWŚ). Za każdym razem kilkuletnia przerwa w działalności. Szansa, że w samej parafii zachowały się jakieś księgi, niewielka.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
marekzaborski

http://diecezja.radiopodlasie.pl/?pageId=63&pr=132stachoo pisze: Niektóre "świeże" dane dot. szukanych osób, z Kaplonosów, odnalazłem w USC Włodawa.
w kwestii świeżych danych z Kaplonosów.
Dla Kaplonosów USC Wyryki. Dość pomocni są.
Marek
Dla niekatolików w latach 1919-1945 też?
-
marekzaborski

Parafię zlinkowałem dla pokazania zakresu terytorialnego. A dane uzyskiwałem w USC. R-k.
Tyle że lata, o które pytam, USC=parafia, czy mogą mieć ASC z parafii prawosławnej w Horostycie? Później nie ma znaczenia, wszyscy zapisywani w gminnym USC, niezależnie od wyznania.
-
marekzaborski

Co ciekawe dwukrotnie odsyłano mnie z Wyryk do Włodawy, tam znajdowały się poszukiwane akty. Dodam, że obie osoby pochowane w Kaplonosach, jedna w 1926, druga w 1986r.
Potwierdzam, że w obu USC kontakt był na dobrym poziomie, co nie zawsze jest normą (inne USC w kraju).
W bazie pradziad w poz. parafia / USC nie ma Wyryk, więc może wcześniej był USC Włodawa. Nie znam wystarczająco zawiłości historyczno-polityczno-organizacyjnch tego terenu, jak to się w przeszłości zmieniało.
To co piszecie nie napawa mnie szczególnie optymizmem na znalezienie jeszcze czegoś.
Spróbuje może ustalić w AP czy zespół dot. parafii prawosławnej we Włodawie przypadkiem nie obejmował również Kaplonosów, choć wydaje mi się to mało prawdopodobne, raczej Horostyta.
Pisałem też do ks. w Horostycie, ale nie udało mi się uzyskać żadnej odpowiedzi.
Ktoś, podsunął mi też myśl, żeby zerknąć również na Sosnówkę, że może tam był ktoś chrzczony.
Czekają mnie długie i żmudne poszukiwania, bez gwarancji na cokolwiek, ale chyba nic więcej nie wymyślę.
Pozdrawiam,
Stanisław
Potwierdzam, że w obu USC kontakt był na dobrym poziomie, co nie zawsze jest normą (inne USC w kraju).
W bazie pradziad w poz. parafia / USC nie ma Wyryk, więc może wcześniej był USC Włodawa. Nie znam wystarczająco zawiłości historyczno-polityczno-organizacyjnch tego terenu, jak to się w przeszłości zmieniało.
To co piszecie nie napawa mnie szczególnie optymizmem na znalezienie jeszcze czegoś.
Spróbuje może ustalić w AP czy zespół dot. parafii prawosławnej we Włodawie przypadkiem nie obejmował również Kaplonosów, choć wydaje mi się to mało prawdopodobne, raczej Horostyta.
Pisałem też do ks. w Horostycie, ale nie udało mi się uzyskać żadnej odpowiedzi.
Ktoś, podsunął mi też myśl, żeby zerknąć również na Sosnówkę, że może tam był ktoś chrzczony.
Czekają mnie długie i żmudne poszukiwania, bez gwarancji na cokolwiek, ale chyba nic więcej nie wymyślę.
Pozdrawiam,
Stanisław