Urodzony i Szlachetny (Nobilis..)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Urodzony i Szlachetny

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam,

Było to już poruszane kilkakrotnie na tym forum, ale nie do końca udało mi się wszystko zrozumieć :)
W akcie urodzenia jednego z moich przodków jego ojciec jest opisany jako "urodzony dziedzic cząstkowy" (1827). I tak też określony jest w akcie ślubu (1825) - "urodzony", syn "urodzonych". Jego żona natomiast określona jest jako córka "szlachetnych". Potwierdza to się także w ich aktach urodzeń (1784 i 1808) - on syn "urodzonych", ona córka "szlachetnych". I tu pytania:
(wybaczcie, jestem mało obeznany z tematem :)
1. Czy można tu mówić o czymś w rodzaju mezaliansu?
2. Czym się różniły w zasadzie te dwa pojęcia, bo jak mniemam oba określały szlachtę.
Dodam, że obie rodziny mieszkały w tej samej parafii, w dwóch sąsiednich miejscowościach.
Jeżeli byłaby taka potrzeba mogę oczywiście podać nazwiska, może to komuś ułatwi: Wołowscy ("urodzeni") i Obrębscy ("szlachetni"), miejscowości Śniegocin i Trębin(o), parafia Zagroba.

pozdrawiam serdecznie,
Jurek
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witaj Jurku
Najprościej rzecz ujmując "Urodzony" był bogatszy od "Szlachetnego". Tak jak piszesz Wołowscy byli dziedzicami cząstkowymi ,A jaki był status majątkowy Obrębskich. Może byli już gołotą i pozostała im już tylko "Szlachetność". Wypowiedzą się pewnie znawcy tematu. Moi Śniegoccy herbu Zagroba są ze Śniegocina :).
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
struslav

Sympatyk

Urodzony i Szlachetny

Post autor: struslav »

Zwrot "urodzony dziedzic cząstkowy" oznacza najprawdopodobniej przedstawiciela zubożałej szlachty, a więc szlachty cząstkowej (wśród której wyróżniano kilka rodzajów). Co do drugiej rodziny o szlachectwie zaświadczają metryki więc nie ma mowy o mezaliansie. Według mojej wiedzy zwrot "urodzony" jest skrótem od "szlachetnie urodzony". Jeżeli Wołowscy określani są jako cząstkowi możliwe, że rzeczywiście zauważalna była różnica w stanie posiadania i zamożności między tymi rodzinami.

Pozdrawiam,
Kamil
Sawicki_Julian

Sympatyk

Urodzony i Szlachetny

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, na te tematy było tu już pisane i to jest też w słowniku, według mojej wiedzy to urodzony jest ten najbogatszy ( kilka wsi ) z łaciny Generosus. A że cząstkowy bo już przykładowo dziadek podzielił na dzieci po jednej wsi dla każdego dziecka, a ojciec podzielił na swoje dzieci już tylko tą jedną wieś np. na troje dzieci i wyszły cząstki tej wsi. Zapis Nobiles odpowiada szlachetny ( urodzony ), mający co najmniej jedną wieś i np. już dziadek podzielił tą jedną wieś na cząstki, a ojciec te cząstki podzielił jeszcze dla dzieci na działki, czyli biedniejszy był, ale nie gołota bez żadnej ziemi ; pozdrawiam - Julian

Ps. - jeszcze dopowiem ze cząstka ( dziesiątka , dziesięcina ) to miara powierzchni i ma powyżej jednego ha ziemi, były rejony na wschodzie gdzie kilku dziedziców miało własne folwarki np. po 150 dziesiątek w jednej wsi, czyli ponad 150 ha. Jak ze swojego np. dała królowa Bona tysiąc dziesiątek, a jej ziemia od męża Zygmunta Starego po Jagiellonach miała ponoć 234 km długości, a 34 km szerokości i ciągnęła się od Podlasia na wschód. Czy komukolwiek królowa dała to też pytanie, raczej zabrała nawet Radziwiłłom i swoją synową Barbarę, też coś tam było nie tak z jej strony ; Julian
Ostatnio zmieniony sob 30 mar 2013, 16:14 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Wyraz "urodzony" przed imieniem i nazwiskiem

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witam,

chciałem zapytać, czy ktoś z Was spotkał się w aktach metrykalnych z wyrazem "urodzony" stawianym przed imieniem i nazwiskiem?
Ja ostatnio napotkałem na taki akt i zastanawiam się, co mogła oznaczać takie użycie tego wyrazu. Zarówno przy rodzicach, świadkach jak i rodzicach chrzestnych wszędzie stał wyraz "urodzony". Może chodzi o jakieś bardzie znaczące rodziny?

W akcie, który tam wyglądał, ojciec ochrzczonej był wójtem gminy.

Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam
Andrzej
Sawicki_Julian

Sympatyk

Wyraz "urodzony" przed imieniem i nazwiskiem

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Andrzej, w tabeli głównej po lewo jest słownik łaciński, tam pisze w tłumaczeniu Nobilis, Generosus, czyli oznacza to szlachetnie urodzony po polsku, na te tematy jest tu w genealogii mnogo opisów ; pozdrawiam - Julian
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Witam,

Proszę zajrzeć choćby tu:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... zony.phtml

pozdrawiam,
Jurek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”