Nazwisko: Karcz

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=10705&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Post autor: e_emyli »

Najstarszym przedstawicielem tego nazwiska w mojej rodzinie jakiego udało mi się zlokalizować dzięki mojemu dziadkowi to mój prapradziad, Andrzej Karcz (ur przed 1880r). Miał żonę Mariannę, syn Piotr Karcz (ur. 1904, zm. 1991 w Patrykozach k. Sokołowa Podlaskiego). Nieznana jest bliżej historia Karczów, wiem tylko, że byli chłopami i do chwili uwłaszczenia mieszkali w tzw. czworakach na terenie przypałacowym w Patrykozach. Potem mój pradziadek otrzymał ziemię w centrum wsi i tam pobudował dom i gospodarstwo. Jedyne co wiem, to to że jest nas dość sporo w czałej Polsce :)

Na marginesie, pałac w Patrykozach został całkowicie wyremontowany i prezentuje się pięknie:
Obrazek
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Korcz / Karcz występuje w par. Widawa.

Kuba
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, nazwisko Karcz występuje w parafii Opatów w księgach najstarszych od 1708 r. ( podane od 1700 r. ) , plus minus w około 1730 roku, są tu w metrykach w Świętokrzyskim i powiat Opatowski , mieszkają też obecnie na Rudkach koło Nowej Słupi ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”