Iliński, Wołyń

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Iliński, Wołyń

Post autor: tomaszi »

T:"Nazwisko: Iliński Wołyń"

Szukam informacji o genealogii ILIŃSKICH h. Lis z Wołynia a zwłaszcza o potomkach Antoniego Ilińskiego i Brygidy z Wirskich.

Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl

Anna_Kwaśny

Sympatyk
Adept

Post autor: Anna_Kwaśny »

Również szukam informacji o Ilińskich z Wołynia. Anna z Krukowskich ( ur.25.07.1862 w Łaganowskiej Hutce, zm. 5.03.1897 Żytomierz) poślubiła Witolda h.Lis Ilińskiego (ur. 1856 zam 22.12.1909 Żytomierz) syna Seweryna i Jadwigi z Paczkowskich. Ich grób przetrwał do dziś na Polskim Cmentarzu w Żytomierzu. Mieli pięcioro dzieci: Aleksandra, Władysława, Marię, Annę i Tadeusza - właśnie o nich i ich losach chciałabym dowiedzieć się czegoś, do tej pory niestety bezskutecznie. Czy te informacje łączą się z tymi, którymi Pan dysponuje? Pozdrawiam A.K.
Anna_Kwaśny

Sympatyk
Adept

Post autor: Anna_Kwaśny »

Popatrzyłam dzisiaj dokładnie, z tego co jest dostępne o Ilińskich w herbarzu Seweryna Urskiego i u Bonieckiego wynika, że Antoni Iliński z żoną Brygidą byli prapradziadkami Witolda Ilińskiego.
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Iliński Wołyń

Post autor: Danecka »

Tomaszu, czy znasz:

http://genealog.home.pl/

W spisie treści: Dynastie i rodziny - jest 77 nazwisk Iliński h.Lis.
Sa też inne nazwiska Ciebie interesujące.

Pozdrawiam
Danuta
JA_Ania

Sympatyk

Iliński Wołyń

Post autor: JA_Ania »

Anna Ilińska h.Lis, corka Franciszka i Kordyanny z Wiśniewskich h.Prus I była zoną Hipolita Wieczffinskiego (ur.1820)
Posiadłosc Ilinskich:Tajkury na Wołyniu ,ok 25 km od Równego
Mam jeszcze nieco innych informacji o tej rodzinie.pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Iliński Wołyń

Post autor: tomaszi »

Danecka pisze:Tomaszu, czy znasz:

http://genealog.home.pl/

W spisie treści: Dynastie i rodziny - jest 77 nazwisk Iliński h.Lis.
Sa też inne nazwiska Ciebie interesujące.

Pozdrawiam
Danuta
Danuto miła,
oczywiście znam stronę Pana Jurzaka ;), jednak moja wiedza o Ilińskich jest na tyle licha, że na posiłkowanie się wypisami z herbarzy chyba dla mnie za wcześnie.
Dzięki Twojemu tłumaczeniu wołyńskich aktów (za które jeszcze raz ogromnie dziękuję) dziś wiem, że jedna z moich ciotecznych nadbabek była żoną Henryka Ilińskiego i jeśli nie znajdę innego małżeństwa Henryka Ilińskiego z Kadłubiską to jest spora szansa na uzupełnienie Dunin-Borkowskiego "Genealogia utytułowanych żyjących rodów polskich" str. 264-267.

Nota bene korekta w zgodzie z intencją autora cyt. "drobne omyłki druku czytelnik raczy sobie sam poprawić" ;)

Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Szewczakr

Post autor: Szewczakr »

Witam :) Szukam informacji o Ilińskich w Warszawie lub okolicach. Z informacji uzyskanych od rodziny wynika, że mieszkali w okolicach Woil. Niestety moje informacje rodzinne kończą się na Stanisławie Ilińskim zm. w 1961 roku w Czerwonce Włościańskiej, prawdopodobnie jego ojciec nazywał się Aleksander Iliński, miał bardzo liczną rodzinę w Warszawie, niestety na tej osobie urywa mi się kontakt. Jeżeli ktoś ma informacje na temat Ilińskich będę bardzo wdzięczna, poproszę o kontakt na adres: renata.szewczak@op.pl

Renata Szewczak zd. Ilińska
janek47

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: janek47 »

Pewne informacje o Ilińskich - Bogdanie, Marku i Olgierdzie znaleźć można na stronie
https://sites.google.com/site/poczet21wdh/home/i
Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”