Wesprzyjmy ratowanie ksiąg Diecezji Tarnowskiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ja tylko dla wyjaśnienia (i nie twierdzę, że przedmówca miał co innego na myśli)
Z tego co mi wiadomo:
Archiwum Archidiecezji Warszawskiej nie prowadzi zbiórki pieniędzy na digitalizację metryk warszawskich. W przewidywalnym horyzoncie czasowym nie planuje prezentacji danych (skanów aktów etc) w internecie, na to nie przewiduje wydatków. Wydaje się, że po sfotografowaniu ograniczy się do udostępniania kopii cyfrowych w swojej siedzibie.
Prace polegające na wykonaniu zdjęć części parafii warszawskich ze zbiorów AAW były prowadzone (i jak mam nadzieję - będą) przez Jacka Młochowskiego i Leszka Ćwiklińskiego (czy tez przez PTG:). Są to działania niekomercyjne, społecznie, bez obciążania Archiwum kosztami.
Proces indeksacji zarówno tych jak i innych zbiorów -w szerszym gronie niż ww szacowne dwuosobowe grono ale także to działania niekomercyjnie, bez obciążania jakimikolwiek kosztami AAW.
Pozdrawiam
Z tego co mi wiadomo:
Archiwum Archidiecezji Warszawskiej nie prowadzi zbiórki pieniędzy na digitalizację metryk warszawskich. W przewidywalnym horyzoncie czasowym nie planuje prezentacji danych (skanów aktów etc) w internecie, na to nie przewiduje wydatków. Wydaje się, że po sfotografowaniu ograniczy się do udostępniania kopii cyfrowych w swojej siedzibie.
Prace polegające na wykonaniu zdjęć części parafii warszawskich ze zbiorów AAW były prowadzone (i jak mam nadzieję - będą) przez Jacka Młochowskiego i Leszka Ćwiklińskiego (czy tez przez PTG:). Są to działania niekomercyjne, społecznie, bez obciążania Archiwum kosztami.
Proces indeksacji zarówno tych jak i innych zbiorów -w szerszym gronie niż ww szacowne dwuosobowe grono ale także to działania niekomercyjnie, bez obciążania jakimikolwiek kosztami AAW.
Pozdrawiam
Dziekuję za wyjaśnienie. W mojej ostatniej wypowiedzi właśnie ten projekt miałem na myśli. Pozdrawiam MarekPrace polegające na wykonaniu zdjęć części parafii warszawskich ze zbiorów AAW były prowadzone (i jak mam nadzieję - będą) przez Jacka Młochowskiego i Leszka Ćwiklińskiego (czy tez przez PTG:). Są to działania niekomercyjne, społecznie, bez obciążania Archiwum kosztami.
-
Magdalena_Smolska

Nie przypominam sobie, aby "ignoranci" wypowiadali się negatywnie w temacie umieszczenia ksiąg na stronach ADT czy też nieistniejącej już biblioteki cyfrowej ADT.fturas pisze: .................................
Była kiedyś biblioteka cyfrowa i księgi z polski południowo wschodniej
to właśnie takie wypowiedzi ignorantów w temacie spowodowały że chyba nigdy nie będzie już zasobów ADT w sieci.
A szkoda bo zasoby ADT to odpisy ksiąg parafialnych z przed 200 lat
1 zaboru polski = Galicji.
..................................
A tak poza tym nigdy już kolega nie pozna u Mormonów brakujących
zapisów = roczników w księgach będą dostępne tylko w ADT.
i innych archiwach kościelnych.
Wręcz przeciwnie, na stronie ADT w "księdze gości", było mnóstwo pozytywnych opinii i podziękowań...
Część ksiąg metryklanych ( tych samych kopii, które są w ADT), można zamówić w formie mikrofilmów w Archiwum Państwowym w Krakowie.
Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
-
Magdalena_Dąbrowska

A porpos ADT i tego co było zdygitalizowane na użytek tej "niedoszłej"biblioteki cyfrowej- chodzi mi o księgi metrykalne czy wiadomo co się stało z tymi materiałami. Pdopytywałam obecnego derektora Archiwum ale objął stanowisko już po "aferze" z działaniem biblioteki a poprzednik niestety nie żyje więc nie wie gdzie są te materiały i czy jest jakakolwiek możliwośc skorzystania z efektów tej inicjatywy.
Głupio byłoby gdyby praca włozona w zdigitalizowanie (a sądząc z tego co jest na stronie ADT) i jakoś opracowane została zaprzepaszczona...
Czy ktokolwiek sie tym tematem interesował dalej?
A tak nawiasem mówiąc obecny dyrektor Archiwum jest wyjątkowo chętny do pomocy.
Magda
Głupio byłoby gdyby praca włozona w zdigitalizowanie (a sądząc z tego co jest na stronie ADT) i jakoś opracowane została zaprzepaszczona...
Czy ktokolwiek sie tym tematem interesował dalej?
A tak nawiasem mówiąc obecny dyrektor Archiwum jest wyjątkowo chętny do pomocy.
Magda
-
Magdalena_Smolska

- Kaczmarek_Aneta

-
Pawłowski_Henryk

-
maddalenka2424

-
Haponiuk_Daniel

- MalgorzataKurek

-
Pawłowski_Henryk

no proszę
ktoś z tego forum ma kontakt z mormonami i obiecał zapytać czy możliwa byłaby indeksacja z opcją wyboru indeksowanych parafii. obecnie jeżeli ktoś indeksuje to parafie przydzielane losowo w każdym razie nie ma wpływu na wybór a to bardzo by pomogło.
ale pozytywne jest to że na przykład mamy wspólne miejscowości
to znaczy znajduję osoby które interesują się wsiami klarysek starosądeckich 
dobry wieczór
z rodziną Orłów związana jest prawdopodobnie najstarsza notatka dotycząca moich przodków
w 1744 procesował się z Orłem Kulką
no i proszę , spotkanie po 360 latach 
polecam Księgę Sądową Wiejską Klucza Strzeszyckiego- wydana chyba w 1922 przez Ulanowskiego
mam też dostęp do inwentarza dóbr klarysek z 1698 ze spisem gospodarzy z każdej wsi.
ale pozytywne jest to że na przykład mamy wspólne miejscowości
dobry wieczór
z rodziną Orłów związana jest prawdopodobnie najstarsza notatka dotycząca moich przodków
polecam Księgę Sądową Wiejską Klucza Strzeszyckiego- wydana chyba w 1922 przez Ulanowskiego
mam też dostęp do inwentarza dóbr klarysek z 1698 ze spisem gospodarzy z każdej wsi.
-
Pawłowski_Henryk