Chrzcielne mezalianse?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Chrzcielne mezalianse?
Właśnie przeglądałem metrykę urodzenia mojego pra..dziadka. Nie wiem jak to się stało, że dziś dopiero uwagę moją zwrócili jego chrzestni - figury poprzedzone prefixami, których nie potrafię rozczytać, zresztą pisane skrótowo- Augustyn Kaczkowski i Marianna Kurpińska. Zdaje się że pierwszy to ksiądz z Wielunia, chrzestna to krewna proboszcza Wojkowskiego.
Metryka pochodzi z 1809 roku z parafii Wojków. Wojków był wsią kościelną.
Pra..dziadek natomiast był zwykłym rolnikiem.
Dlaczego więc jego chrzestni są wysoko urodzeni?
Kuba
Kuba
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Re: Chrzcielne mezalianse?
A nie możesz wstawić foto metryki – ewentualnie wyretuszuj nazwisko dziadka aby spróbować odczytać ‘prefixy” ?kotik7 pisze:Właśnie przeglądałem metrykę urodzenia mojego pra..dziadka. Nie wiem jak to się stało, że dziś dopiero uwagę moją zwrócili jego chrzestni - figury poprzedzone prefixami, których nie potrafię rozczytać, zresztą pisane skrótowo- Augustyn Kaczkowski i Marianna Kurpińska. Zdaje się że pierwszy to ksiądz z Wielunia, chrzestna to krewna proboszcza Wojkowskiego.
Kuba
Ksiądz nie zawsze pochodził z „wysoko urodzonych’ niższe funkcje kościelne/zakonne dostępne były także dla dzieci wywodzących się z mieszczan czy chłopów.
___
Krystyna
http://img13.imageshack.us/img13/5603/1 ... cjurek.jpg
Może nie pochodził, ale nazwisko brzmi szlachetnie. Przed chrzestną chyba jest 'honesta', przed chrzestnym coś bardziej skomplikowanego:). Akt nr 72.
Kuba
Może nie pochodził, ale nazwisko brzmi szlachetnie. Przed chrzestną chyba jest 'honesta', przed chrzestnym coś bardziej skomplikowanego:). Akt nr 72.
Kuba
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Odczytałabym że, Rodzicem chrzestnym był Perillustris – Znakomity Augustyn Ku[a]czkowski Curatus Wilamowski [par. Wilamów], co napisano przed matką chrzestną Marianną [.. ]?
Z bazy pradziad wynika, że 1809r ASC par. Wojków są w AP Łodź i tutaj będzie forma opisowa aktu, może wniesie więcej.
___
Krystyna
Z bazy pradziad wynika, że 1809r ASC par. Wojków są w AP Łodź i tutaj będzie forma opisowa aktu, może wniesie więcej.
___
Krystyna
O nie, akta z Wojkowa są strasznie wybrakowane, urodzeń 1809 chyba wcale nie ma, a inne roczniki są tylko pozornie kompletne. Przed matką chrzestą chyba jest Hsta. Widziałem podobny skrót przed jednym innym 'uczciwym'. Dziękuję za zainteresowanie.
Kuba
Kuba
Czy to możliwe, że wysoko urodzony był chrzestnym rolnika? Tak, możliwe. Zdarzało się nie raz. Chrzestną matką mojej Mamy była hrabina Tarnowska. Przeglądam metryki i widuję takie kwiatki. W literaturze też się to spotyka. Z różnych powodów.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Osoby szlachetnego pochodzenia na chrzcie chłopów to zjawisko powszednie. Rzadko można spotkać przykład odwrotny. Mnie się to udało, ale to nie było w Koronie...
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Sawicki_Julian

Witam, a ja czytałem gdzieś ze było też odwrotnie, że ci bogaci czyli szlachta tz. magnaci brali dziada z pod kościoła za chrzestnego by temu dziecku pańskiemu przyniósł szczęście w życiu, czy to prawda, nie szukałem ; pozdrawiam - Julian
-
Szymański_Wojciech

W moich rodzinnych dokumentach z parafii w Kołbieli z lat 1815-1823 jako świadkowie (słowo "chrzestni" w ogóle się nie pojawia!) występują wyłącznie mężczyźni, przy czym w 2 wypadkach ich status został wyraźnie określony jako "dziad kościelny". Ponieważ mój przodek był tylko majstrem ciesielskim (acz francuskiego pochodzenia), to wielkopańskie fanaberie raczej w tym wypadku w grę nie wchodziły. Na dziś tłumaczę tę sytuację tym, że małżonkowie byli przybyszami, nie zakorzenionymi w lokalnej społeczności.Sawicki_Julian pisze:Witam, a ja czytałem gdzieś ze było też odwrotnie, że ci bogaci czyli szlachta tz. magnaci brali dziada z pod kościoła za chrzestnego by temu dziecku pańskiemu przyniósł szczęście w życiu, czy to prawda, nie szukałem ; pozdrawiam - Julian
Wojciech Szymański
-
Barbara_Domagała

Ciekawa koncepcja z tymi przybyszami, ponieważ w aktach moich przodków dziad kościelny pojawia się tylko raz i właśnie w przypadku pary przybyłej do nowego miejsca niedawno.
Natomiast jeśli chodzi o chrzestnych pochodzących ze stanu wyższego niż chrzczone dziecko, to jest to sytuacja bardzo częsta. Od ręki mogę przytoczyć kilka aktów chrztu dzieci z rodziców laboriosos, gdzie chrzestni są generosos.
Pozdrawiam,
Basia
Natomiast jeśli chodzi o chrzestnych pochodzących ze stanu wyższego niż chrzczone dziecko, to jest to sytuacja bardzo częsta. Od ręki mogę przytoczyć kilka aktów chrztu dzieci z rodziców laboriosos, gdzie chrzestni są generosos.
Pozdrawiam,
Basia
To akurat wymóg prawny-chrzestnych musiałby Pan szukać w metrykach kościelnych, a nie cywilnych opartych na Kodeksie Napoleona. Swoją drogą ciekawa lektura, podaję link:Szymański_Wojciech pisze: jako świadkowie (słowo "chrzestni" w ogóle się nie pojawia!) występują wyłącznie mężczyźni
Wojciech Szymański
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... ublication
Kuba