Nazwisko: Sawicki
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Anna_Rutkowska

Dzień dobry!
Szukam informacji o Sawickich spod Żytomierza, którzy uchodzą za założycieli Huty Stepańskiej, wsi na Wołyniu (http://www.wolyn.ovh.org/opisy/huta_stepanska-03.html). Z informacji rodzinnych wynika, że byli to Sawiccy herbu Nowina. Moje informacje sięgają roku 1845, w którym urodził się mój prapradziad, Klemens Sawicki, syn Kazimierza. Szukam wcześniejszych śladów.
Pozdrawiam
Anna
Szukam informacji o Sawickich spod Żytomierza, którzy uchodzą za założycieli Huty Stepańskiej, wsi na Wołyniu (http://www.wolyn.ovh.org/opisy/huta_stepanska-03.html). Z informacji rodzinnych wynika, że byli to Sawiccy herbu Nowina. Moje informacje sięgają roku 1845, w którym urodził się mój prapradziad, Klemens Sawicki, syn Kazimierza. Szukam wcześniejszych śladów.
Pozdrawiam
Anna
Ostatnio zmieniony czw 04 kwie 2013, 13:34 przez Anna_Rutkowska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Witam Anno, tych Sawickich od Żytomierza mam chyba z trzech stron listy do mnie, między innymi z Rosji, ale jest tego w moich notatkach bardzo dużo ( gruba książka) bo z ciągłością od 1630 roku do naszych czasów, najlepiej podaj mi swój adres na mój adres który podaje, to coś odnajdę tylko więcej danych z datami potrzeba, ci są z Ukrainy herbu Nowina, Cholewa i Ślepowron ( o tych jest tu w tym wątku powyżej ), pozdrawiam - Julian ; julsaw5@o2.pl
-
Anna_Rutkowska

Julianie, dziękuję za odzew 
Z Twego maila wnoszę jednak, iż "moi" Sawiccy to nie ci sami co "Twoi" Sawiccy, choć pewnie mają gdzieś w zamierzchłych czasach wspólnego protoplastę
Wczoraj na myheritage znalazłam jeszcze 2 pokolenia "moich" Sawickich, rodziców wspomnianego Kazimierza - Józefa ur. 1770 i Ewę z Dziekańskich ur. 1776 oraz dziadków: Michała i Krystynę z Łozowieckich. Niestety tu już nie ma żadnych dat i trop się urywa...
Z Twego maila wnoszę jednak, iż "moi" Sawiccy to nie ci sami co "Twoi" Sawiccy, choć pewnie mają gdzieś w zamierzchłych czasach wspólnego protoplastę
Wczoraj na myheritage znalazłam jeszcze 2 pokolenia "moich" Sawickich, rodziców wspomnianego Kazimierza - Józefa ur. 1770 i Ewę z Dziekańskich ur. 1776 oraz dziadków: Michała i Krystynę z Łozowieckich. Niestety tu już nie ma żadnych dat i trop się urywa...
-
Sawicki_Julian

Witam Anno, także i mnie wychodzi że moi pra.. dziadkowie patrząc według herbu Nowina, bo nie mam metryk, to przez Opatów i Piekarskich i trzeba tam szukać, w Opatowie są księgi z metrykami od 1615 roku w archiwum kolegiaty, to chyba w bibliotece będzie. A połączenie z Podolem, teraz Ukraina nie ma związku, w rodzinie była mowa że my od Podlasia. Ale Aniu jakby Ci się trafiło ( lub komukolwiek ) coś o Sawickich, Kudelskich, Piekarskich w Sandomierskim z lat po 1700, czyli od Wisły na lewą stronę na Kielce to proszę pisać do mnie, adres powyżej ; pozdrawiam - Julian
Witam ponownie,
Subskrybuję ten temat, więc śledzę na bieżąco co się dzieje.
Mam nadzieję, że kiedyś o swoich Sawickich z rejonu Włocławka (a może i nie?) będę mógł coś więcej powiedzieć. AP we Włocławku zleciłem kwerendę, która ma na celu prześledzenie zawodów mojego przodka Wacława Sawickiego (był administratorem Zadusznik i Złowodów pod Włocławkiem przynajmniej w latach 70. i 80. XIX wieku).
Jednak w tym względzie na razie nic nowego się nie dowiem, dlatego chciałbym teraz o innej gałęzi - mianowicie ostatniego Prezydenta na uchodźstwie Ryszardzie Kaczorowskim h. Jelita. Jego matką była Jadwiga z Sawickich, urodzona w 1891r. w Białymstoku. Była córką Adolfa i Apolonii Sawickich. Czy wiadomo coś więcej nt. ich korzeni?
Pozdrawiam serdecznie!
Subskrybuję ten temat, więc śledzę na bieżąco co się dzieje.
Jednak w tym względzie na razie nic nowego się nie dowiem, dlatego chciałbym teraz o innej gałęzi - mianowicie ostatniego Prezydenta na uchodźstwie Ryszardzie Kaczorowskim h. Jelita. Jego matką była Jadwiga z Sawickich, urodzona w 1891r. w Białymstoku. Była córką Adolfa i Apolonii Sawickich. Czy wiadomo coś więcej nt. ich korzeni?
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
Sawicki_Julian

Witam Karol, sęk w tym że gdziekolwiek pojawi się metryka z naszym nazwiskiem to zawsze jest pod górę, np. ślub bez podania rodziców młodego, nawet nie ma ani słowa skąd pochodzi, co za jakaś tajemnica. Na przykład który już odkryłem, w 1786 roku biorą ślub w Chęcinach; Anna Kaczkowicz i Jan Sawicki - juwene ( kawaler ) i tyle, a na tej stronie licząc otwartą księgę, czyli około 10 metryk i prawie każdy ma wpisanych rodziców albo gdzie mieszkał , u naszych tajemnica. Tego Jan odkryłem po 3 latach krążenia, był 14 dzieckiem Wojciecha młynarza we młynie Baranek ( Starochęciny ) i drugiej żony Wojciecha - Marianny z Dębickich z Chęcin i zarazem wychodzi mi ze bratem przyrodnim mego pra... Walentego. Ale słucham głosu z Ewangeli ; szukajcie a znajdziecie i się nie zatrzymuję. A w temacie to Karol podaj więcej szczegółów i dat, ( na mój adres powyżej może ) to coś u siebie w notatkach poszukam według wskazówek : pozdrawiam - Julian
Witam Pani Anno
Założycielem Huty Stepańskiej był zubożały szlachcic Jakub Sawicki, miał pięciu synów : Adam, Tomasz, Józef, Piotr i Paweł.
Przybył on spod Żytomierza na początku XVIIIw. gdzie dzierżawił majątek Włodarka należący do Sanguszków. Nabył ziemię i zaczął gospodarować na swoim, synowie żenili się z polkami, sprowadził liczną rodzinę.
z poważaniem Mirosław Sawicki
Założycielem Huty Stepańskiej był zubożały szlachcic Jakub Sawicki, miał pięciu synów : Adam, Tomasz, Józef, Piotr i Paweł.
Przybył on spod Żytomierza na początku XVIIIw. gdzie dzierżawił majątek Włodarka należący do Sanguszków. Nabył ziemię i zaczął gospodarować na swoim, synowie żenili się z polkami, sprowadził liczną rodzinę.
z poważaniem Mirosław Sawicki
-
Anna_Rutkowska

Pani Anno o tym Jakubie Sawickim wspomina autor książki "Krwawe Żniwa"
Czesław Piotrowski . W Hucie Stepańskiej mieszkało bardzo dużo Sawickich.
Moja rodzina ze strony ojca pochodzi z Osikowa chutorze wsi Hryszkowce koło Berdyczowa, tam też mieszkało wielu Sawickich i prawdopodobnie mieszkają do dnia dzisiejszego.
z poważaniem Sawicki Mirosław
Czesław Piotrowski . W Hucie Stepańskiej mieszkało bardzo dużo Sawickich.
Moja rodzina ze strony ojca pochodzi z Osikowa chutorze wsi Hryszkowce koło Berdyczowa, tam też mieszkało wielu Sawickich i prawdopodobnie mieszkają do dnia dzisiejszego.
z poważaniem Sawicki Mirosław
Witam!
Panie Julianie nazywam się Sawicki Mirosław, może w swoich zbiorach posiada Pan informacje o Sawickich z Berdyczowa, moi przodkowie osiedlili się na Ukrainie ok. 1880r. 2 pradziadek zakupił ziemię w okolicy Berdyczowa, wyjechał z Królestwa Polskiego - Warszawy.
Za pomoc będe wdzięczny.
Z poważaniem
M. Sawicki
Panie Julianie nazywam się Sawicki Mirosław, może w swoich zbiorach posiada Pan informacje o Sawickich z Berdyczowa, moi przodkowie osiedlili się na Ukrainie ok. 1880r. 2 pradziadek zakupił ziemię w okolicy Berdyczowa, wyjechał z Królestwa Polskiego - Warszawy.
Za pomoc będe wdzięczny.
Z poważaniem
M. Sawicki
-
Sawicki_Julian

Witaj drogi kuzynie, jak nazwisko wskazuje, cieszę się ze coś ruszyło miedzy Sawickimi i co jakiś czas ktoś tu się wpisze. Tak jak powyżej pisałem z Ukrainą, czyli naszym Podolem nic nie znalazłem dotąd by moi tam byli. Chyba że w latach 1600 bo są też herbu Złotogoleńczyk alias Nowina, to tak jak pisze w kronice moich Sawickich w Łańcucie u Pawła kuzyna. Tak z pamięci to wieś Borszczów i może Berdyczew gdzieś to mam zapisane, ci z Borszczowa są ponoć herbu Ślepowron i mieszkają w Ameryce, czasem pisze do mnie Harry. W tym wątku do tyłu jest już dużo podane do wiadomości które uzupełniam od czasu do czasu. Poszukam Ci też tego Berdyczowa u siebie i odpiszę tu, dobrze by było byś więcej szczegółów podał np. imina dziadków, pradziadków, co wiesz ze jest pewne ; pozdrawiam - Julian
Ps. - przeszukałem swoje notatki i są następujące nazwy wsi i miasta ; z Białej Cerkwi Sawickie herbu Ślepowron, z Rożniatowa i Kropiwnik Stary w parafii Dolina herbu Cholewa ( Nowina ? ), z Sawiczówki koło Lwowa herbu Cholewa, ci z kolei po powstaniu styczniowym przenieśli się w Krakowskie ( Koszyce), z Huty Stiepańskiej ( lata1900 i drugie Sawickie to krewni Galiny z Rosji ), nie wiadomo jakiego herbu ?, z Borsczowa i Krzywe ( ci w Ameryce ) herbu Ślepowron, są z Ludwikowa na Ukrainie koło Żytomierza po powstaniu styczniowym ; podał Wiktor Szpakowski. Jest też 3 strony spisu Sawickich ze wsi Czerwone i Kozioł, zaczyna się od 1762 roku do 2004 roku, podane są ich żony z nazwiska i dzieci + daty, ci obecnie to też w Ameryce mieszkają ; Detroit . Z Berdyczowa nic nie znalazłem, ale ważne jest by podawać jakie mieli imiona i w jakich żyli latach, to wtedy są bardziej trafne odkrycia - Julian
Ps. - przeszukałem swoje notatki i są następujące nazwy wsi i miasta ; z Białej Cerkwi Sawickie herbu Ślepowron, z Rożniatowa i Kropiwnik Stary w parafii Dolina herbu Cholewa ( Nowina ? ), z Sawiczówki koło Lwowa herbu Cholewa, ci z kolei po powstaniu styczniowym przenieśli się w Krakowskie ( Koszyce), z Huty Stiepańskiej ( lata1900 i drugie Sawickie to krewni Galiny z Rosji ), nie wiadomo jakiego herbu ?, z Borsczowa i Krzywe ( ci w Ameryce ) herbu Ślepowron, są z Ludwikowa na Ukrainie koło Żytomierza po powstaniu styczniowym ; podał Wiktor Szpakowski. Jest też 3 strony spisu Sawickich ze wsi Czerwone i Kozioł, zaczyna się od 1762 roku do 2004 roku, podane są ich żony z nazwiska i dzieci + daty, ci obecnie to też w Ameryce mieszkają ; Detroit . Z Berdyczowa nic nie znalazłem, ale ważne jest by podawać jakie mieli imiona i w jakich żyli latach, to wtedy są bardziej trafne odkrycia - Julian
Dużo Sawickich jest - było w Leżajsku. Najstarszy o którym słyszałem to Jakub Sawicki - sukiennik ur. ok. 1764 r.
Pozdrawiam
genek
Pozdrawiam
genek
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
-
Sawicki_Julian

Henryk Sawicki był w Zmysłówce dyrektorem lasów. Znalazłem również jego córkę Jadwigę ur. 31 sierpnia 1884 r koło Drohobycza. Wzięła ślub w 1903 r. z adjunktem urzędu podatkowego w Leżajsku Wincentym Fellnerem.Sawicki_Julian pisze:Witam Krzysztof , tych jak raz nie znam Sawickich z Mławy , wiem ze Witold Eugeniusz miał żonę Barbarę Kościesza Kołakowską z Mławy syn Henryka i Heleny z Michalików a wnuk Ignacego i Matyldy z Polmowskich , pochodzili z Ujazdka koło Staszowa a potem z przymusu po powstaniu zamieszkali w Zmysłówce kolo Łańcuta , o wsi Zajączkach to tu pisze w tych metrykach powyżej co mi przysyła Tomek , to ta metryka o Brygidzie Sawickiej ; pozdrawiam - Julian
pozdrawiam
genek