Indeksy parafii Grodzieńskich
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Indeksy parafii Grodzieńskich
Zaczęliśmy publikowanie indeksów parafii grodzieńskich.
Chrzty.
Parafia Wielkie Eysymonty: 1827-1835, 1848-1849, 1863-1868
Parafia Jeziory: 1802-1815
Zapraszamy na nasze Forum Rodów Grodzieńskich. Dział Indeksacja Parafii Grodzieńskich. Księgi Parafii Wielkie Eysymonty. Księgi Parafii Jeziory.
PS.
W razie szczegółowych pytań proszę pisać. Indeksy dotyczą wyłącznie metryk, które są opracowane w całości.
Chrzty.
Parafia Wielkie Eysymonty: 1827-1835, 1848-1849, 1863-1868
Parafia Jeziory: 1802-1815
Zapraszamy na nasze Forum Rodów Grodzieńskich. Dział Indeksacja Parafii Grodzieńskich. Księgi Parafii Wielkie Eysymonty. Księgi Parafii Jeziory.
PS.
W razie szczegółowych pytań proszę pisać. Indeksy dotyczą wyłącznie metryk, które są opracowane w całości.
-
julia_jarmola

-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Na razie dysponujemy tylko Wiielkimi Eysymontami (niestety spory wybór, ale daleko do kompletu choćby XIX wieku), Jeziorami (lata 1802-1818), kilkoma rocznikami Dziembrowa, na pewno będziemy dystoponować Krynkami i Odelskiem (dzięki uprzjmości wielu wspaniałych ludzi), pojawi się Żołudek, może też będzie Lida (wspaniale zorganizowane środowisko przyjaciół Ziemi Lidzkiej). Wszystko zależy na ile będą dostępne materiały źródłowe.
Na pewno będziemy się starali opublikować wszystko co się da. Archiwum w Grodnie jest mało przychylne dla zwykłych ludzi. Za metryki każą płacić poważne kwoty i to w dolarach... Co więcej, tylko w zakresie swojej ściśle pojmowanej rodziny. Stąd moja idea opracowania całych ksiąg. Wszystkie indeksy jakie zamieściłem dotyczą właśnie w pełni opracowanych aktów.
Pozdrawiam serdecznie.
Sławomir Olczyk
Na pewno będziemy się starali opublikować wszystko co się da. Archiwum w Grodnie jest mało przychylne dla zwykłych ludzi. Za metryki każą płacić poważne kwoty i to w dolarach... Co więcej, tylko w zakresie swojej ściśle pojmowanej rodziny. Stąd moja idea opracowania całych ksiąg. Wszystkie indeksy jakie zamieściłem dotyczą właśnie w pełni opracowanych aktów.
Pozdrawiam serdecznie.
Sławomir Olczyk
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Tak. Myślałem o tym. Problem pojawił się, kiedy indeksacja była fatalna. Trzeba siedzieć w danej parafii żeby nie szaleć, ze skojarzeniami z Korony... Ostatnia indeksacja w formie na Genetekę czy Metryki wymagała ponad 400 poprawek... Stąd musiałem się wziąc do pracy. I indeksy tutaj też będą dostępne, ale teraz pracuję nad rzetelnym opracowaniem metryk, indeksy są pochodą tej pracy.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
- kronikarz_rodu

Czy jest szansa takze na uzyskanie i zindeksowanie parafii Św. Apost. Piotra i Pawła w Kamieńcu Litewskim, powiat brzeski, gubernia grodzienska? Szukam metryk a lat 1850-tych z wioski o nazwie Chomątyny/Chomontyny/Chomąciny, dzisiaj nazywanej Chamuciny, Białoruś. Rozumiem ze ta wieś należala do parafii Św. Apost. Piotra i Pawła w Kamieńcu Litewskim.
Serdeczne pozdrowienia,
Iwona
Serdeczne pozdrowienia,
Iwona
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Tak. Trzeba tylko trochę poczekać.kronikarz_rodu pisze:Czy jest szansa takze na uzyskanie i zindeksowanie parafii Św. Apost. Piotra i Pawła w Kamieńcu Litewskim, powiat brzeski, gubernia grodzienska? Szukam metryk a lat 1850-tych z wioski o nazwie Chomątyny/Chomontyny/Chomąciny, dzisiaj nazywanej Chamuciny, Białoruś. Rozumiem ze ta wieś należala do parafii Św. Apost. Piotra i Pawła w Kamieńcu Litewskim.
Serdeczne pozdrowienia,
Iwona
Pozdrawiam serdecznie.