Ekhm... ja myślę, a przynajmniej tak odczytuję intencje Anety, że nie psioczy na jakość forum ale na to, że istnieje forum, jakieś bazy danych i długo długo nic, a gdzieś na samym końcu zapomniany dział Artykuły, który odkurzany jest tylko z okazji zaproszeń na kolejne zjazdy.Łucja pisze:A forum ma się całkiem dobrze, tak uważam, nowi piszą, powstało czasopismo astrologiczne.
Zresztą sama to potwierdzasz:
A no właśnie, dział sprawdza się, czy nie, ale Aneta była w grupie inicjatywnej mającej publikować, biuletyn który mógłby ograniczenia działu ominąć, dlaczego nie wyszło? Pewnie miałaby dużo do opowiedzenia ale temat nie o tym. Pałeczkę przejęła młodzież, co zostało powitane z takim specyficznym "entuzjazmem", że nawet wstyd wspominać. Są blogi, owszem ale one są rozsiane w sieci, a ogólnopolskich portali genealogicznych raptem na palcach jednej ręki. W żadnym nie ma porządnego działu "Artykuły". Dlaczego? Mam kilka teorii.Tutaj dział "artykuły" się nie sprawdza, za mała czcionka jak dla mnie, więcej możliwości mają łatwo osiągalne blogi czy czasopismo jak to Alana i Marcina.
Zajmę się jednak innym zagadnieniem.
Dlaczego poruszając się po forum i łatwo się doszukać nawet najstarszych treści mimo, że te są bardziej ulotne niż Artykuły. Tymczasem wchodząc w Artykuły widzę jedynie kilka ostatnich (zasługujących co najwyżej na rangi komunikatów, bo są jeszcze bardziej ulotne niż posty na forum i już po kilku dniach bezużyteczne) i śladu informacji gdzie szukać starszych. Po dłuższym czasie odkryłem, że artykułów należy szukać pod linkiem Tematy (a nie Artykuły) oraz na forum (w dziale komentarze do Artykułów), czyli wszędzie, tylko nie tam gdzie szukałem w pierwszej kolejności.
Tak, wiem, przynudzam i piłuję temat nieintuicyjności portalu.
Oczywiście dział sam nie powstanie skoro nie będzie chętnych aby do niego coś dorzucić ale i możliwość łatwego odnalezienia Artykułów, które powinny być z definicji bardziej żywotne niż ulotne rozmowy na forum też nie jest bez znaczenia. Ktoś zna metodę jak wyszukać artykuł po tytule lub słowach kluczowych występujących w jego treści? Forum można przeszukać co do artykułów nie widzę takiej opcji, ba żeby jeszcze było po czym szukać, bo w tej chwili są tam li tylko komunikaty.