Akt urodzenia, a metryka chrztu w XIX wieku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Akt urodzenia, a metryka chrztu w XIX wieku

Post autor: Ewafra »

Temat: "akt urodzenia, a metryka chrztu w XIX wieku"

Mam takie dziwne pytanie. Może ktos będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi. Jak wyglądała kwestia rejestracji urodzin w połowie XIX wieku? Generalnie aktami urodzeń są metryki chrztu. Co jednak w sytuacji jeśli dziecko nie zostało ochrzczone zaraz po urodzeniu, ale w okresie znacznie późniejszym. Powiedzmy w wieku kilku lat. Czy wówczas aktem urodzenia dziecka, które przyszło na swiat przykładowo w 1848 roku jest metryka chrztu z 1852? Czy ktoś kiedykolwiek zetknął się z taką sytuacją, wie coś na ten temat i zechce podrzucic jakąś podpowiedź?
Ewa
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Indeksując par. Jeruzal Spotkałem się z ponowiem aktu. Generalnie wszystkie dzieci urodziły się w Warszawie, ale do chrztu podano je w par. Jeruzal, bądź odnowiono/powtórzono akt chrztu (taki zapis spotkałem).
Dla częsci tych dzieci metryki urodzeń są zarówno w Warszawie jak i w par. Jeruzal.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Re: Akt urodzenia, a metryka chrztu w XIX wieku

Post autor: Jan.Ejzert »

EWAFRA pisze:Temat: "akt urodzenia, a metryka chrztu w XIX wieku"

Mam takie dziwne pytanie. Może ktos będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi. Jak wyglądała kwestia rejestracji urodzin w połowie XIX wieku? Generalnie aktami urodzeń są metryki chrztu. Co jednak w sytuacji jeśli dziecko nie zostało ochrzczone zaraz po urodzeniu, ale w okresie znacznie późniejszym. Powiedzmy w wieku kilku lat. Czy wówczas aktem urodzenia dziecka, które przyszło na swiat przykładowo w 1848 roku jest metryka chrztu z 1852? Czy ktoś kiedykolwiek zetknął się z taką sytuacją, wie coś na ten temat i zechce podrzucic jakąś podpowiedź?
Ewa
Tak Ewo, Tak należy to rozumieć.
Mam w rodzinie taki przypadek, gdzie mój pradziadek zgłasza troje dzieci w jednym dniu. Dzieci urodziły sie w trzech różnych parafiach. Jedno ma 5 lat, drugie 3 lata, a trzecie jest noworodkiem. Pisze (po rosyjsku), że chrzest odbył się w dniu dzisiejszym.
Wszystkie 3 dzieci ochrzczono w jednym dniu.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
tomekpn

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomekpn »

Ją taka sytuację miałem nawet na początku XX wieku.
Pozdrawiam
Tomek
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Podobny przypadek miał miejsce w mojej rodzinie. Mój praprapradziadek urodził się w 1818 roku, został ochrzczony „z wody” i chyba o tym zapomniano. Sprawa wyszła na jaw przed ślubem i wtedy trzeba było uzupełnić ten brak. W 1846 roku dorosły mężczyzna przyjął chrzest a godzinę później ożenił się. Dowiedziałam się o tym wszystkim odczytując ze skanów akty parafialne.

Poszukiwania genealogiczne przynoszą wiele niespodzianek… i są pasjonujące.

Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”