Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Mławie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Mogę powiedzieć, że przez niecałe 3 lata zabawy genealogią terminy realizacji kwerend w archiwum mławskim też się zmieniały. Początkowo to było kilka dni, w 2011 r. może 2-3 tygodnie, w 2012 r. miesiąc i więcej. Na pocieszenie mogę jednak dodać, że z racji prowadzonej tam dygitalizacji i równoczesnej indeksacji, zmieni się to diametralnie w najbliższych latach, czy nawet miesiącach, ale na razie polecam raz na jakiś czas dzwonić, to wtedy jest nieco szybciej :).

Marek
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

To tylko dodam, że dzwoniłem. Czyli mogło by być nieco jeszcze dłużej :-).
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: klocek_danuta »

Kochani! AP w Mławie przecież tam pracują bardzo życzliwi, mili i bardzo oddani ludzie.Tak ludzie i traktujmy ich jak ludzi a nie jak maszyny. Maszynom komputerom nie mamy za złe że są awaryjne , a do ludzi mają pretensje. Kochani pracownicy AP Mława jesteście super i tak trzymajcie. Tym którzy nie są cierpliwi nie zrezygnują z dalszych poszukiwań tu potrzebna jest cierpliwość.
P. S. Ja od wielu lat współpracuje z AP Mława jestem mega zadowolona mimo wydłużających się terminów. Pozdrawiam AP Mława a niecierpliwym życzę dużo cierpliwości.
Danuta
asmolenska

Sympatyk

Post autor: asmolenska »

Witam! Podobnie jak Pani Danuta mam bardzo dobre zdanie na temat pracowników AP Mława -bardzo życzliwi, dobrze przygotowani merytorycznie i sumiennie wykonujący swoje obowiązki ł. Oby wszędzie tak było.
Anna
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

A jak ktoś myśli inaczej,to lepiej niech sie nie przyznaje. Na 10 punktów,mają 11 :) Dziękuję.
Pozdrawiam,Ula.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Życzliwi, mili etc -nie neguję, wręcz odwrotnie

Co nie zmienia faktu, że standardem jeszcze nie jest odpowiadanie na korespondencję - choćby "otrzymałem, dziękuję, zarejestrowano, przy kolejnym kontakcie proszę powołać się na numer/datę/załączyć tego maila"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Chyba brakuje mocy przerobowych i dlatego brakuje potwierdzenia wpływu zamówienia.
Ula.
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Życzliwi, mili etc -nie neguję, wręcz odwrotnie

Co nie zmienia faktu, że standardem jeszcze nie jest odpowiadanie na korespondencję - choćby "otrzymałem, dziękuję, zarejestrowano, przy kolejnym kontakcie proszę powołać się na numer/datę/załączyć tego maila"
Panie Włodzimierzu jest Pan "starym wyjadaczem" w tym temacie i na prawdę ma Pan takie oczekiwania? Takie pisam i owszem otrzymuje jak juz znajda i podaja kwotę... i tyle.

A w Archiwach obowiązuje "tryb archiwalny"... a w genealogi nauczyłam się przez pięc lat zabawy że tu nic nie dzieje się szybko .. a jak się zadzieje to siepotem okazuje że przeoczyliśmy cos bardzo istotnergo i się sami wmanewrowalismy w slepy zaułek... CIERPLIWOŚCI Mława odpisuje- Warszawie zdarza się nie...

Magda
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W sumie to urzędy - nieprawdaż? A i korespondencja wręcz urzędowa skoro z urzędnikiem w urzędzie:) a jako taka..etc
nie no serio - za dużo wymagam? 15-20 sekund na "otrzymałem, dziękuję"? i ile czasu zaoszczędzonego na odebranie telefonów "a dotarło?" "a nie dotarło"?
No na maile się odpowiada - jeśli dobrze zaadresowane i nie spam - choćby i krótkim, standardowym, ba może być i automatycznym..
Oczekiwań "od razu" nie mam, ale jeśli ktoś przez dwa tygodnie sie nie odzywa, że zarejestrował to musi liczyć się, że będę mu głowę ponownie zawracał, więc może to działa nie
"nie odpowiadam bo czasu nie mam", a "czasu nie mam, bo nie odpowiadam i czytam znów i znów i znów:)
Tak - oczekuję tego (odpowiedzi). I na ogół nie są to zbyt wygórowane oczekiwania, rzadko kiedy jest inaczej. I gdybym miał czekać kilka miesięcy (nigdy mi się nie zdarzyło) to pewnie łagodniej niż Krzysiek bym nie napisał. Niezależnie co przeczytał na temat swojej wypowiedzi (ba! wręcz prawie na swój temat:) -ma dużo racji. Nie polecałbym może od razu do NDAP-u (choć...), ale taki wątek jak ten być może pomoże zorientować się pracownikom (faktycznie bardzo miłym, merytorycznie przygotowanym i sprawnym), że i takie oczekiwania są:) I mają podstawy:) I to, ze ileś osób nie ma takich oczekiwań - nie wpłynie na oczekiwania pozostałych.
Niezależnie, "które archiwum":)
Pozdrawiam

PS ale, "żeby nie było" - z drugiej strony wygląda to między innymi tak -i tu krótka, ale historyjka: w jednym z archiwów, po (co nie znaczy, że w całości "na skutek") spotkaniu w NDAP-ie rozmawiam nt krótkiego artykułu/poradnika/ulotki "jak zlecać kwerendę, co podawać itd -tak, żeby archiwista miał łatwiej, a zlecający szybciej" i odpowiedź krótka "możemy napisać "poradnik jak wypełniać druk, skoro są wątpliwości (a doszliśmy do wspólnych wniosków, w tym i tego, że wątpliwości nie są nieuzasadnione całkiem) ale
ale jedno na pięćdziesiąt-sto to zamówienie na druku, który jest na stronie,. Zdecydowana większości tego co przychodzi pocztą tradycyjną i elektroniczną nie ma nic wspólnego z opracowanym formularzem. I w dużej części niewiele ma wspólnego z logiką (o metodzie i swoistym języku archiwalnym nie mówiąc) - więc "poradnik" będzie sobie a muzom. A większość czasu, jak dotychczas, będzie na odgadnięcie co jest zamawiane, jakimi informacjami zamawiający dysponuje i w piśmie się dzieli;)
To tak na temat (mam nadzieję) oczekiwań i ich artykulacji. Dopóki jęczenie po cichu to nie ma bodźca do zmian służących wszystkim.
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Witam. Poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka Fronczak (Frączak) Antoni (ew. Feliks) z roku 1887 w parafii Kamienica, gm. Załuski. Gdyby ktoś z Państwa miał możliwość i chęć odszukania byłbym dozgonnie wdzięczny.
Radek
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

Post autor: Dziejka_Renata »

Witam, w czwartek (25.04) mogę podskoczyć do archiwum, jeżeli ktoś ma coś konkretnego do odszukania (zna rok, nazwiska i parafię) to proszę pisać na maila rdziejka@gmail.com, z chęcią pomogę (bo u mnie na razie korek :/ )

W archiwum mogę być co czwartek.

W zamian błagam o pomoc w tłumaczeniu moich aktów, to link do mojego tematu:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
pozdrawiam
Renata
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Droga Renato,

Napisałem do Ciebie na e-maila - rzeczywiście znam konkretne daty i miejsce, mam nadzieję, że będziesz mogła mi pomóc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Pani Renato,
również pozwoliłam sobie napisać wiadomość prywatną - z góry uprzejmie dziękuję
Pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

Post autor: Dziejka_Renata »

Witam,
mam nadzieję, że pomogłam :) tych którym nie pomogłam przepraszam. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się przydam :)
pozdrawiam
Renata
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Jasne, że pomogłaś :k:
Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”