Zapytanie, nazwisko

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piędel

Sympatyk

Zapytanie, nazwisko

Post autor: Piędel »

Temat:"ZAPYTANIE"

Witam mam pytanie czy w ksiegach kościelnych mogło być inaczej zapisywane nazwisko nic w ksiegach USC?
pozdrawiam Wojciech Piędel
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

ZAPYTANIE

Post autor: Marynicz_Marcin »

Zależy na czym polega ta inność, a także o jakie lata chodzi.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

ZAPYTANIE

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Jedynie w wyniku pomyłki. Księgi USC (w zaborze rosyjskim) powinny być duplikatami, czyli wiernymi kopiami kościelnych (oczywiście jeśli chodzi o treść zapisów, nie o formę).
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Piędel

Sympatyk

ZAPYTANIE

Robiąc drzewo zagłębiłem sie sie dokladniej i na jednych aktach koscielnych widnieje nazwisko Kaczyński (prawidłowe) a z Usc Karczewski lub Katczyński Katrzejewski Kaciński Katarzyński sa to lata od 1850 do dzis
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

ZAPYTANIE

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Ale chodzi o różnice w tych samych aktach tu i tu?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
dpawlak

Nieaktywny

ZAPYTANIE

Post autor: dpawlak »

Koledze chodzi o okolice kujawsko-pomorskiego z tego co pamiętam, na pewno zabór niemiecki.
Nie znam specyfiki tamtych terenów ale wydaje mi się że kościelne akta mógł pisać ksiądz znający polskie nazwiska,
a w USC urzędnik, jakiś Niemiec, przekręcał tak, by napisać to, co wydawało mu się, że usłyszał.
Lepiej jednak, gdy wypowie się ktoś kto lepiej zna tamtą specyfikę.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Piędel

Sympatyk

ZAPYTANIE

tak
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

ZAPYTANIE

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jak Darek napisał:)
a przy okazji Sławku
księgi ASC Królestwo - dwa egzemplarze, nie oryginał i kopia, a dwa egzemplarze, równoprawne, teoretycznie identyczne
stąd wydaje się sensowne mówić, że "księga kościelna" to księga nie ASC, a księga "dodatkowa" najczęściej pisana po łacinie, w innej formie, nie wymagana prawem powszechnym. Z różnic (np jezykowych, ale także z faktu, ze nie była wymagana, więc i karac za błędy nie było jak) wynika potencjalna możliwość innego zapisu nazwiska. A przykładów bardzo dużo - w dostępnych on-line księgach kościelnych ("trydent" "łacina" "chrzty" etc) inne formy nazwisk niż w księgach ASC (w tym i w pierwopisie czyli egzemplarzu, który zostawał "na parafii"/"w urzędzie SC") - częste zjawisko.
Piędel

Sympatyk

ZAPYTANIE

Kolega zna trochę temat i myslalem ze nazwiska beda tak samo pisane czy w Usc czy w ksiegach koscielnych ale od 1853 pojawil sie "błąd"i jest on do dziś sprawdziłem tak około 50aktów z ksiąg kościelnych i z Usc i w każdym jest inaczej.Teraz sprawdzałem akt zgony z 1872r i w koscielnych aktach jest Kaczyński a w Usc Karczenski a tu taki przyklad i takich dziwnych rzeczy mam wiele z pisownia tego nazwiska
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcb ... 0497d.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”