Zapytanie, nazwisko
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Zapytanie, nazwisko
Temat:"ZAPYTANIE"
Witam mam pytanie czy w ksiegach kościelnych mogło być inaczej zapisywane nazwisko nic w ksiegach USC?
pozdrawiam Wojciech Piędel
Witam mam pytanie czy w ksiegach kościelnych mogło być inaczej zapisywane nazwisko nic w ksiegach USC?
pozdrawiam Wojciech Piędel
-
Marynicz_Marcin

ZAPYTANIE
Zależy na czym polega ta inność, a także o jakie lata chodzi.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Worwąg_Sławomir

ZAPYTANIE
Jedynie w wyniku pomyłki. Księgi USC (w zaborze rosyjskim) powinny być duplikatami, czyli wiernymi kopiami kościelnych (oczywiście jeśli chodzi o treść zapisów, nie o formę).
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
ZAPYTANIE
Robiąc drzewo zagłębiłem sie sie dokladniej i na jednych aktach koscielnych widnieje nazwisko Kaczyński (prawidłowe) a z Usc Karczewski lub Katczyński Katrzejewski Kaciński Katarzyński sa to lata od 1850 do dzis
-
Worwąg_Sławomir

ZAPYTANIE
Koledze chodzi o okolice kujawsko-pomorskiego z tego co pamiętam, na pewno zabór niemiecki.
Nie znam specyfiki tamtych terenów ale wydaje mi się że kościelne akta mógł pisać ksiądz znający polskie nazwiska,
a w USC urzędnik, jakiś Niemiec, przekręcał tak, by napisać to, co wydawało mu się, że usłyszał.
Lepiej jednak, gdy wypowie się ktoś kto lepiej zna tamtą specyfikę.
Nie znam specyfiki tamtych terenów ale wydaje mi się że kościelne akta mógł pisać ksiądz znający polskie nazwiska,
a w USC urzędnik, jakiś Niemiec, przekręcał tak, by napisać to, co wydawało mu się, że usłyszał.
Lepiej jednak, gdy wypowie się ktoś kto lepiej zna tamtą specyfikę.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ZAPYTANIE
jak Darek napisał:)
a przy okazji Sławku
księgi ASC Królestwo - dwa egzemplarze, nie oryginał i kopia, a dwa egzemplarze, równoprawne, teoretycznie identyczne
stąd wydaje się sensowne mówić, że "księga kościelna" to księga nie ASC, a księga "dodatkowa" najczęściej pisana po łacinie, w innej formie, nie wymagana prawem powszechnym. Z różnic (np jezykowych, ale także z faktu, ze nie była wymagana, więc i karac za błędy nie było jak) wynika potencjalna możliwość innego zapisu nazwiska. A przykładów bardzo dużo - w dostępnych on-line księgach kościelnych ("trydent" "łacina" "chrzty" etc) inne formy nazwisk niż w księgach ASC (w tym i w pierwopisie czyli egzemplarzu, który zostawał "na parafii"/"w urzędzie SC") - częste zjawisko.
a przy okazji Sławku
księgi ASC Królestwo - dwa egzemplarze, nie oryginał i kopia, a dwa egzemplarze, równoprawne, teoretycznie identyczne
stąd wydaje się sensowne mówić, że "księga kościelna" to księga nie ASC, a księga "dodatkowa" najczęściej pisana po łacinie, w innej formie, nie wymagana prawem powszechnym. Z różnic (np jezykowych, ale także z faktu, ze nie była wymagana, więc i karac za błędy nie było jak) wynika potencjalna możliwość innego zapisu nazwiska. A przykładów bardzo dużo - w dostępnych on-line księgach kościelnych ("trydent" "łacina" "chrzty" etc) inne formy nazwisk niż w księgach ASC (w tym i w pierwopisie czyli egzemplarzu, który zostawał "na parafii"/"w urzędzie SC") - częste zjawisko.
ZAPYTANIE
Kolega zna trochę temat i myslalem ze nazwiska beda tak samo pisane czy w Usc czy w ksiegach koscielnych ale od 1853 pojawil sie "błąd"i jest on do dziś sprawdziłem tak około 50aktów z ksiąg kościelnych i z Usc i w każdym jest inaczej.Teraz sprawdzałem akt zgony z 1872r i w koscielnych aktach jest Kaczyński a w Usc Karczenski a tu taki przyklad i takich dziwnych rzeczy mam wiele z pisownia tego nazwiska
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcb ... 0497d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcb ... 0497d.html