Lwów. Daty urodzin rodziców w aktach dzieci.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Lwów. Daty urodzin rodziców w aktach dzieci.

Post autor: Cwynar_Justyna »

Witam forumowiczów,

Zwracam sie do was (w szczególności do tych, którzy mieli rodzinę we Lwowie i szukali tam akt) z zapytaniem - na ile dokładna jest data urodzin rodziców zapisywan przez ksiedz w aktach urodzin dzieci?

Otóż szukam swojej lini po mieczu i stanęłam w martwym punkcie. Nazwisko, jak w nicku, Cwynar. Od dziadka mam odpis aktu urodzenia jego ojca Edwarda, jeszcze z 1931 roku. Edward był chrzczony w parafi p.w. Św. Marii Magdaleny. Są tam podani rodzice i dzadkowie Edwarda, bez ich dat urodzenia. Na mikrofilmach z parafii znalazłam wpis o chrzcie Edwarda, i przy okazji dwa inne akty jego rodzeństwa. We wszystkich przypadkach jest wpisana data ślubu rodziców "Cop. 898 u nas". Na moje nieszczęście nie mam księgi małżeństw z 1898 roku tej parafii. Przy ojcu Edwarda, Kazimierzu, jest, w trzech różnych aktach jego dzieci, zapis 1872, oznaczajacy jego rok urodzenia. W jednym przypadku jest dopisane "Lwów." Przy matce Edwarda, Julii, zapisane jest tylko w dwoch aktach jej rok urodzenia jako 1872. W trzecim akcie dopisu o roku urodzenia brak.

Przeszukałam ksiegi urodzeń 1872-1874 z Parafii Św. Marii Magdaleny, z Parafii Św. Anny (parafia pobliska) i z Parafii w Sokolnikach (wieś na obrzeżach Lwowa gdzie jest olbrzymia ilość Cwynarów) i mojego Kazimierza tam brak. Mam zamówione 3 inne mikrofilmy z aktami z 3 inncyh parafii we Lwowie.

Ale nasuwa się mi pytanie - na ile daty urodzin rodziców zapisywane w ksiegach parafialnych Lwowa są dokładne?
W kilku mniejszych miejscowościach, które przeglądam, ksiądz nie zapisywał roku urodzenia rodziców. Czasami zapisywał wiek, ale żadko kiedy prawidłowy. A jaka sytuacja była w parafiach w wielkich miastach?

Za pszelką pomoc i sugestie z góry dziekuję.
Pozdrowienia,
Justyna
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Myślę ,że nie ma żadnej gwarancji,iż ksiądz wpisywał dokładne daty urodzin rodziców. Zresztą o tych niedokładnościach wspominano niejednokrotnie na Forum.
Wpisywano,tak jak rodzice lub świadkowie podawali. Jestem teraz na etapie sprawdzania metryk z parafii Gołymin (WIELKIE DZIĘKI ZA POCZEKALNIĘ!!!),mój pradziadek pojawia się jako świadek dwukrotnie w ciągu jednego roku-raz,jako mający lat 30 raz jako lat 34! I bądź tu człowieku mądry,który zapis jest prawdziwy?!
Pozdrawiam-Julia J.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”