GenBaza - Metryki Genpolu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- beatabistram

dziekuje za odpowiedz i czekam na ponowne pojawienie sie skanow 
dziekuje rowniez, za infos na pw
pozdrawiam Beata
dziekuje rowniez, za infos na pw
pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
- dorocik133

Parafia Modlna koło Ozorkowa
Witam!
Mam pytanie odnośnie ksiąg z Modlnej. W Genbazie jest końcówka XIX i początek XX wieku, ale tylko nieliczne roczniki i księgi ślubów i małżeństw. Domyślam się, że są to fotografie unikatów. Pojawiły się także indeksy ale samych zgonów za lata 1839 - 1872. Czyli prawdopodobnie robione też z unikatów. A co z duplikatami, czyżby przepadły jak przysłowiowy kamień w wodzie, bo w unikatach są wielkie dziury, szczególnie w małżeństwach, przynajmniej w dokumentach, które ja znam.
Czy jest może ktoś zorientowany, gdzie tych duplikatów można by szukac i gdzie teoretycznie powinny się zachować, bo akurat na jednym ślubie bardzo mi zależy. Baza pradziad nic konkretnego nie pokazuje i nie pokrywa się to ze skanami.
Pozdrawiam
Dorota
Mam pytanie odnośnie ksiąg z Modlnej. W Genbazie jest końcówka XIX i początek XX wieku, ale tylko nieliczne roczniki i księgi ślubów i małżeństw. Domyślam się, że są to fotografie unikatów. Pojawiły się także indeksy ale samych zgonów za lata 1839 - 1872. Czyli prawdopodobnie robione też z unikatów. A co z duplikatami, czyżby przepadły jak przysłowiowy kamień w wodzie, bo w unikatach są wielkie dziury, szczególnie w małżeństwach, przynajmniej w dokumentach, które ja znam.
Czy jest może ktoś zorientowany, gdzie tych duplikatów można by szukac i gdzie teoretycznie powinny się zachować, bo akurat na jednym ślubie bardzo mi zależy. Baza pradziad nic konkretnego nie pokazuje i nie pokrywa się to ze skanami.
Pozdrawiam
Dorota
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
-
MirosławaP

APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW
Dziekuję za Belsk 1826-1850 w Genbazie
Mirosława
Mirosława
To i ja się wmieszam.
O pliki do pracy offline (poszukiwania dla siebie, indeksacja "dla wszystkich" a i uzupełnienie własnego zbioru - ale to przecież także potencjalnie może prowadzić do indeksacji) prosiłem trzy razy - w ciągu minionego pół roku. Za każdym razem moje prośby nie odnosiły oczekiwanego przeze mnie efektu i finalnie kończyły się milczeniem i niczym.
Żeby oddać pełniej obraz - w przypadku gdy zadeklarowałem wprost, bezpośrednio i priorytetowo chęć indeksacji, z dostępem nie było żadnego problemu (ale to była grupa indeksacyjna, nie GenBaza).
Nie chodzi mi o to żeby siać ferment. Myślę że krótki i konkretny komunikat apropo ewentualnego (masowego; tzn bez ograniczeń) dostępu (możliwości jednorazowego pobrania?) do zdjęć byłby bardzo przydatny, na zasadzie:
a) nie ma i nie będzie (dostępu tylko na własne potrzeby)
b) jest, tylko dla indeksujących (tzn indeksujący mogą sobie pobrać interesujące ich metryki, które później zindeksują)
c) jest/będzie -> a na jakich zasadach?
Ja nie pytam o kwestie które są (lub powinny być) wszystkim znane - tzn że transfer/miejsce na dysku kosztuje, że ktoś to musi zrobić/obsługiwać itp. - nie chcę żeby rozmowa poszła w tę stronę bo to wg. mnie omijanie sedna sprawy.
Sprawa jest prosta - a) b) lub c)
Żeby nie było - pytam tylko w kwestii informacyjnej - jeśli okaże się że a), to cóż - przeżyłem dotychczas, to i dalej dam sobie radę
Chodzi mi tylko o jasność w temacie, tym bardziej że głosy pojawiały się już różne.
O pliki do pracy offline (poszukiwania dla siebie, indeksacja "dla wszystkich" a i uzupełnienie własnego zbioru - ale to przecież także potencjalnie może prowadzić do indeksacji) prosiłem trzy razy - w ciągu minionego pół roku. Za każdym razem moje prośby nie odnosiły oczekiwanego przeze mnie efektu i finalnie kończyły się milczeniem i niczym.
Żeby oddać pełniej obraz - w przypadku gdy zadeklarowałem wprost, bezpośrednio i priorytetowo chęć indeksacji, z dostępem nie było żadnego problemu (ale to była grupa indeksacyjna, nie GenBaza).
Nie chodzi mi o to żeby siać ferment. Myślę że krótki i konkretny komunikat apropo ewentualnego (masowego; tzn bez ograniczeń) dostępu (możliwości jednorazowego pobrania?) do zdjęć byłby bardzo przydatny, na zasadzie:
a) nie ma i nie będzie (dostępu tylko na własne potrzeby)
b) jest, tylko dla indeksujących (tzn indeksujący mogą sobie pobrać interesujące ich metryki, które później zindeksują)
c) jest/będzie -> a na jakich zasadach?
Ja nie pytam o kwestie które są (lub powinny być) wszystkim znane - tzn że transfer/miejsce na dysku kosztuje, że ktoś to musi zrobić/obsługiwać itp. - nie chcę żeby rozmowa poszła w tę stronę bo to wg. mnie omijanie sedna sprawy.
Sprawa jest prosta - a) b) lub c)
Żeby nie było - pytam tylko w kwestii informacyjnej - jeśli okaże się że a), to cóż - przeżyłem dotychczas, to i dalej dam sobie radę
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Taki sposób to nie jest rzecz prosta, a osobiście nie wiem czy... hmm, "właściwa", "pośrednie rozwiązania oparte na pokrewnych mechanizmach" sobie wyobrażam, co nie znaczy że sądzę że byłyby opłacalne (finansowo/operacyjnie) lub nawet uzasadnione.Eder pisze:i dlatego chciałbym aby ściąganie było płatne.
Poza tym gdzie za coś płacimy tam prędzej czy później pojawią się problemy, biorąc to pod uwagę nie wiem, czy nie bardziej pasowałoby mi tak jak jest obecnie (to moje osobiste zdanie).
Nie możemy też zapominać że bardzo wiele przedsięwzięć (w tym GenBaza) istnieje dlatego że "komuś się chce", także - dążmy do jasnych sytuacji i szanujmy siebie (i swoją pracę) nawzajem - aby temu komuś się przypadkiem nie odechciało. Przecież jest się z czego cieszyć i za co dziękować.
pozdrawiam
Artur
Artur
Jeszcze nigdy moje prośby o materiał do indeksowania nie zostały bez odpowiedzi.Jeśli nawet przez kilka dni było cicho, to później materiał do mnie docierał.
Jeśli prośba była napisana na forum, mogła zostać nie zauważona.
Dlatego proszę pisać na adres admina Geneteki i na pewno prośba zostanie spełniona.
No chyba, że "chętny" nie chce żeby była spełniona
Danka
Dlatego proszę pisać na adres admina Geneteki i na pewno prośba zostanie spełniona.
Danka
-
Sułkowski_Jacek

Niestety tego nie rozumiem - wyraźnie napisałem, że zgłaszałem się zarówno na forum jak i bezpośredni na maila.danisha pisze:=
Danka
"No chyba, że "chętny" nie chce żeby była spełniona
Możesz to wyjaśnić ?
pozdr
Jacek
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Są niestety i sytuacje odwrotne. Wysyłałem materiał do indeksującego kilkakrotnie (płyty DVD, wetransfer, Genbaza), niestety zawsze było coś nie tak i indeksów się nie doczekaliśmy. "Samo życie"jart pisze:To i ja się wmieszam.
pozdrowienia
Leszek
Leszku
dokładnie, zdaję sobie sprawę że ten efekt działa w dwie strony. Im dłużej nad tym myślę tym częściej dochodzę do wniosku że wszystkiego mieć nie można. Ale - w zasadzie rzecz nie w tym co się ma, a ile brakuje - a w porównaniu powiedzmy z sytuacją i możliwościami sprzed 3-4 lat... Mnie, po zastanowieniu, chyba brakuje niewiele (a i zdałem sobie sprawę że czegoś brakować będzie chyba zawsze).
Ale cóż, apetyty rosną w miarę jedzenia
dokładnie, zdaję sobie sprawę że ten efekt działa w dwie strony. Im dłużej nad tym myślę tym częściej dochodzę do wniosku że wszystkiego mieć nie można. Ale - w zasadzie rzecz nie w tym co się ma, a ile brakuje - a w porównaniu powiedzmy z sytuacją i możliwościami sprzed 3-4 lat... Mnie, po zastanowieniu, chyba brakuje niewiele (a i zdałem sobie sprawę że czegoś brakować będzie chyba zawsze).
Ale cóż, apetyty rosną w miarę jedzenia
pozdrawiam
Artur
Artur
- Komorowski_Longin

-
KrystynaJovanovic

AD Kielce sklejona kartka?
Witam,
W Genbazie AD Kielce Jedrzejow 12-1811 jest akt slubu 28 na prawej stronie na dole, a na nastepnej stronie, lewej u gory, jest akt slubu nr.32. Jest to ta sama kartka. Tak jakby dwie strony "wewnetrzne" byly sklejone. Czy sa sklejone w oryginale , czy osoba indeksujace przeskoczyla dwie strony?
Czy mozna wiedziec kto je indeksowal , by postawic pytanie?
Nie musze dodawac ze akt , ktory mnie interesuje ma nr.30.
Pozdrawiam
Krystyna
W Genbazie AD Kielce Jedrzejow 12-1811 jest akt slubu 28 na prawej stronie na dole, a na nastepnej stronie, lewej u gory, jest akt slubu nr.32. Jest to ta sama kartka. Tak jakby dwie strony "wewnetrzne" byly sklejone. Czy sa sklejone w oryginale , czy osoba indeksujace przeskoczyla dwie strony?
Czy mozna wiedziec kto je indeksowal , by postawic pytanie?
Nie musze dodawac ze akt , ktory mnie interesuje ma nr.30.
Pozdrawiam
Krystyna