Gdzie znaleźć spisy, księgi ludności stałej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Stawski

Sympatyk

Chociw w Łódzkiem

Post autor: Stawski »

Zastanawiam się w którym archiwum może być – jeśli istnieje – księga ludności z miejscowości Chociw, z lat 1866 do 1870. Wówczas w Chociwiu był urząd gminy, obecnie to chyba Widawa. Obszar ten obejmuje AP w Łodzi, lecz czy w zakresie ksiąg ludności także? Czy może należy pytać o te zbiory w urzędzie gminy?

Z pozdrowieniami

Zenon S.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Chociw w Łódzkiem

Post autor: kotik7 »

to był powiat łaski, a więc całkiem możliwe że księgi powinny się znaleźć w Łodzi, jeśli się zachowały. Z sąsiedniej ówczesnej gminy-Dąbrowa Widawska, nie mogę znaleźć ani kartki.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php
pod tym adresem jest baza danych, ja niestety nie znalazłem akt gminy w Chociwiu. Zwykle zespoły tego typu noszą nazwę :"Akta gminy..." Niemniej jednak niech Pan pyta i szuka, bo nie zawsze baza danych podaje nam stan faktyczny. Nie zaszkodzi chyba zapytać w gminie Widawa, chociaż nie wiem czy będzie w takim przypadku możliwość skorzystania z księgi.

Kuba
Stawski

Sympatyk

Re: Spisy ludności stałej

Post autor: Stawski »

krysia.makowska pisze:Witam !

Interesują mnie także właściciele młynów w okolicach Radomska w przedziale lat 1800-1960 ,gdzie można uzyskać takie wiadomości?
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Pozdrawiam ,Krysia.
Jestem również zainteresowany młynami wodnymi w okolicy Radomska, a ściślej w gminie Nowa Brzeźnica w okresie 1870 – 1915. Istniejące opracowania historyczne z tego zakresu nie podają informacji o wszystkich obiektach młyńskich; te z mojego kręgu zainteresowań nie są objęte w tych materiałach. Pozostaje wiedza przekazywana ewentualnie z pokolenia na pokolenie znajdująca się wśród osób prywatnych. Proponuję wymianę posiadanych informacji zapraszając na priv.

Zenon
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Mam pytanie czy ktoś się orientuje, jak na początku XX wieku wyglądała sytuacja z ewidencją ludności czasowo zamieszkałej w jakiejś miejscowości? Znalazłem ostatnio inny rodzaj księgi, a mianowicie w zespole "Zarząd Powiatowy" księgę "Poimennyj spisok narodonaselenija goroda Krasnostava" 1910 r. I tak jak się nazywa "poimennyj" tak mniej więcej jest. Tj. imię, nawet bez otczestwa, nazwisko i tyle - bez daty urodzenia, nazwiska panieńskiego (wyłącznie po mężu) - nic. Jedynym rodzajem informacji poza samym imieniem i nazwiskiem jest przynależność religijna, z podziałem na rubryki dla każdego wyznania - do "odhaczania".

Z tego spisu (i innych dokumentów), wynika, że część moich przodków - tj, prapradziadek z teściem i teściową, żoną i dziećmi mieszkał w Krasnymstawie w latach 1906-1915 - czyli prawie 10 lat, ale "czasowo". Na końcu spisu jest odręcznie zapisany nagłówek "vremenno prozhivajushchije v g. Krasnostave". Pracował tam, a wszyscy oni zameldowani byli gdzie indziej. A właśnie chciałbym się dowiedzieć, gdzie urodziła się moja pra...prababka. Zachowały się księgi ludności stałej Krasnegostawu od 1907 (w spis w Lublinie, księgi w Zamościu, więc nie mogłem sprawdzić). Czy była jednak prowadzona jakaś osobna księga ludności zamieszkałej czasowo, gdzie również wpisywanoby datę i miejsce urodzenia? Czy ktoś z czymś takim się zetknął?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tak, oprócz kls-ów były księgi ludności niestałej
http://archiwa.gov.pl/pl/index.php?opti ... Itemid=156
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ja w tej wyszukiwarce znalazłem tylko takie coś: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=56805
i zastanawiam się czy w tym zespole, mogłaby się taka księga znaleźć... Spróbuję się najpierw dowiedzieć czy w inwentarzu w archiwum jest taka księga odnotowana.

Pozdrowienia

Wiktor

PS. Dziękuję za odpowiedź!:-)
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
solo

Sympatyk

Post autor: solo »

II tom spisu mieszkańców stałych Lubienia / Lubienia Kujawskiego (II połowa XIX w. i poczatek XX w.)

Czy może ktos wie czy zachował się i gdzie możnaby poszukać go skoro nie ma w archiwum? Czy zanim zmieniano własciwosci miejscowe archiwów i tworzono nowe ten tom był w innym archiwum? Czy ktoś widział ten tom?[/quote]

Jesli "przypadkowo" uda Ci sie znalezc, to prosze daj znac. Prowdopodobnie,moj dziadek urodzil sie w Lubieniu Kujawskim.
Dzieki
Solo
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

co do kls Lubienia tom II żadnych nowych wieści oprócz potwierdzenia, że jednak raczej sie nie zachował
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

solo pisze:II tom spisu mieszkańców stałych Lubienia / Lubienia Kujawskiego (II połowa XIX w. i poczatek XX w.)

Czy może ktos wie czy zachował się i gdzie możnaby poszukać go skoro nie ma w archiwum? Czy zanim zmieniano własciwosci miejscowe archiwów i tworzono nowe ten tom był w innym archiwum? Czy ktoś widział ten tom?
Jesli "przypadkowo" uda Ci sie znalezc, to prosze daj znac. Prowdopodobnie,moj dziadek urodzil sie w Lubieniu Kujawskim.
Dzieki
Solo[/quote]

Można sprawdzić zespoły:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... %F1&word2=

Pozdrawiam
Aneta
solo

Sympatyk

Post autor: solo »

Aneto,dziekuje
Solo
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Spisy ludności na przełomie wieków.

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy gdzieś w Archiwach zachowały się spisy ludności z lat 1789, 1808, 1810 i 1827 ? Z kolejnym spisem z roku 1897 miałem już do czynienia, także wiem, że takowy istnieje. Interesuje mnie obecny teren województwa lubelskiego.

Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Post autor: szymek10113 »

Witam!
A czy mógłby Pan powiedzieć, jakie tereny obejmował spis z 1897 roku?

Pozdrawiam,
Grzegorz
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Witam i ja!

W tej przeglądarce można sprawdzić czy spis dla danej miejscowości (parafii) się zachował:

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.php

pozdrawiam

Jacej Tomczyk
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
dziękuję bardzo za odpowiedź. Mnie interesował spis 1897 roku z terenów obecnego województwa lubelskiego, powiatu krasnostawskiego. Także te regiony przeglądałem. Sądzę, że zachowały się spisy także innych regionów.

Pozdrawiam,
Oskar.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Może coś w tym zespole znajdziesz?
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1219/0#tabJednostki

Pozdrawiam
Aneta