Od jakiegoś czasu nikt tak nie miesza w moich genealogicznych poczynaniach jak mój Pradziadek Zacheusz. Stąd też zwracam się do szanownych Koleżanek i Kolegów o pomoc. Oto co mi wiadomo:
Pradziadek Zacheusz według wiedzy jego córek, urodził się w miejscowości Zembrzus Mokry Grunt 11.VII.1906 roku. Z informacji podawanych przez Pradziadka a zapamiętanych przez jego dzieci - jego matką miała być Leokadia Jastrzębowska zd. Zakrzewska (zm. 1912) a ojcem miał być Adam Jastrzębowski (ur. 4 stycznia 1873 roku - data śmierci nie jest znana). Uzbrojona w powyższe dane wystąpiłam o akt urodzenia Zacheusza do AP Olsztyn. Jakież było moje i całej rodziny zdziwienie gdy otrzymałam akt urodzenia Zacheusza Jastrzębowskiego ale urodzonego 16 marca 1906 roku z matki Marianny Jastrzębowskiej zd. Szczepkowskiej ur. około 1871 roku we wsi Smolany i z ojca Baltazara Jastrzębowskiego (ur. 6 stycznia 1865 w Zembrzusie)! Co więcej zlecając kwerendę poszukiwania rodzeństwa Zacheusza - odnaleźliśmy członków rodziny o których nikt nigdy nie słyszał (Józef Jastrzębowski, Franciszka Jastrzębowska, Florentyna Jastrzębowska i Władysław Jastrzębowski).
Idąc dalej tropem Zacheusza i nikomu nieznanego Baltazara - wystąpiłam o akt urodzenia Baltazara, gdyż sądziłam że może Adam Jastrzębowski był bratem Baltazara. Niestety... Rodzicami Baltazara Jastrzębowskiego byli Józef (Jan) Jastrzębowski (ok. 1825) i Balbina Jastrzębowska zd. Gołębiewska (ok. 1839), podczas gdy rodzicami Adama Jastrzębowskiego byli Antoni Jastrzębowski (ok. 1849) i Marianna Jastrzębowska zd. Cichocka (ok.1847). Także jak sami widzicie trochę rozbieżności się pojawiło przez co mam wrażenia "utknięcia" w martwym punkcie - gdyż nie wiem już w czyjej historii "mieszać" - czy Baltazara, czy Adama?
Za uprzejmą podpowiedzią jednego z niezwykłych genealogów zapytałam również o allegata w usc mława - gdyż Zacheusz wstępował w związek małżeński 11 listopada 1928 roku w Mławie (Lewiczyn), jednakże odpowiedź przyszła treści iż USC Mława nie posiada ksiąg zbiorowych z okresu 1913-1945.
Podsumowując:
1) żaden Zacheusz Jastrzębowski nie figuruje w aktach metrykalnych z 1906 roku w Olsztynie - Zembrzus Mokry Grunt - prócz Zacheusza syna Baltazara i Marianny
2) żaden Zacheusz Jastrzębowski nie figuruje w aktach metrykalnych z 1906-1907 roku w Mławie - Zembrzus
Będę wdzięczna za "burzę mózgów" albo za celne strzały
Pozdrawiam
Małgosia