Dąbrowscy okolice Białej Rawskiej

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Edyta_rosiecka

Post autor: Edyta_rosiecka »

Witam,

poszukuję osób o nazwisku Dąbrowski, Dąbrowska z okolic Białej Rawskiej, konkretnie gm. Cielądz, ewentualnie parafia Sierzchowy, lub osób z o tym nazwisku z pobliskich miejscowosci, a także okolic Mszczonowa, Radziejowic, Żyrardowa, W mojej rodzinie krąży legenda o przegranym majątku w karty! za pomoc serdecznie dziekuję!

Podaję prywatnego maila
edytarosiecka@onet.eu
Ostatnio zmieniony pn 22 kwie 2013, 12:37 przez Edyta_rosiecka, łącznie zmieniany 1 raz.
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Pani Edyto

Moja Babcia była Dąbrowska urodzona w Starej Wsi pod BIała Rawska.

Magda
mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Witam,
a ja poszukuję Ewy Dąbrowskiej, urodzonej przed 1870 r., która miała córkę Emilię. Z aktu zgonu Emilii wyczytałam, że urodziła się w Radwance, a jej rodzicami byli Franciszek Dąbrowski i Józefa Stańczykowska. Dotarłam do aktu chrztu Emilii (Szpital Dzieciątka Jezus w Warszawie), gdzie Ewa Dąbrowska została wymieniona jako matka.
Przeszukałam wiele metryk, niestety bez rezultatu.

Proszę o pomoc osoby, które w tej sprawie mogą coś poradzić.

Pozdrawiam - Mirka.
Edyta_rosiecka

Post autor: Edyta_rosiecka »

Witam,

niestety nie słyszałam w opowiadaniach mojej babci o zadnej Emili ani Ewie.

z pozdrowieniami

Edyta
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

U mnie tez brak Emilii, Franciszka i Józefy

Magda
tatiana_w

Post autor: tatiana_w »

Poszukuje rodziny Marii Dabrowskiej zona Wojciecha Pikosz /moj dziadek/ zmarlej w Warszawie przy ulicy Wilczej nr 27 w 1945r /posiadam akt zgonu/ corka Jozefa i Walerii z Romankow, mozliwe ze Maria miala Brata Wladyslawa Dabrowskiego o ktorym tez poszukuje informacji
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Patrzyłaś w genetece, Edyta? Tam są Dąbrowscy w Białej Rawskiej.
Majątek przegrany w karty?
U mnie też. I u wielu innych szukających. Nie wiem czy to prawda, czy tak się po prostu mówiło.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
Dąbrowscy występują także w parafii Osuchów (sąsiednia dla Białej Rawskiej), indeksy z lat 1808 - 1905 dostępne w GENETECE.
Pozdrawiam Longin.
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Karty.. tak u mnie też ale podobno w rodzinie Szczurów ale może k=gdzieś w pamięci sie cos popątało i chodzi o Dąbrowskich? W kazdym razie taka legenda tez sie u as kreci :-) Może po okolicy grasował jakis naciągacz karciany szuler :-)

Magda
Matysiak

Sympatyk

Re: Dąbrowscy okolice Białej Rawskiej

Post autor: Matysiak »

Magdalena_Dąbrowska pisze:Karty.. tak u mnie też ale podobno w rodzinie Szczurów ale może k=gdzieś w pamięci sie cos popątało i chodzi o Dąbrowskich? W kazdym razie taka legenda tez sie u as kreci :-) Może po okolicy grasował jakis naciągacz karciany szuler :-)

Magda
Nie słyszałem jeszcze opowieści rodzinnej gdzie NIE wystąpiłby przegrany majątek w karty. W mojej rodzinie też to wielokrotnie słyszałem (od babci, ciotek). Mit przegrania przez przodka wielkiego majątku w karty jest zakorzeniony w świadomości Polaków bardzo głęboko. Zawsze zastanawiam się z czego się to bierze. Może konieczność dowartościowania w trudnej sytuacji materialnej w jakiej znajdowali się polscy chłopi przed II wojną światową. Może kiedyś ktoś napisze o tym książkę "Mit przegrania majątku w karty w świadomości polskiego chłopa".

Pozdrawiam

Piotr
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Dąbrowscy okolice Białej Rawskiej

Ciekawa to byłaby praca i ciekawe ile z tych mitów o przegranej znalazłoby potwierdzenie... ciekawe ile z umów 'kupna" majatku to były odbiory karcianych długów i czy w ogóle da się to jakkolwiek zweryfikować? Ale ja nie wkładam między ksiązki z bajkami historii rodzinnych nawet najmniej prawdopodobnych bo udało mi sie jedną potwierdzić... Porwanie panny z rodzinnego domu...
Nie wiem jak to faktycznie wyglądało ale panna z domu uciekła schroniła się u zakonic, zmieniła wyznanie i wzięła ślub... byc może i miała te włosy do kostek i być może uciekła w jednej koszulinie :-) ale tego nie ma jak sprawdzić resztę sie udało :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”