Jasiński Stanisław i Apolonia (zd. Biernacka )

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Chris19Pl

Sympatyk

Poszukiwania rodziców Stanisława Jasińskiego

Post autor: Chris19Pl »

Poszukuje rodziców Stanisława Jasińskiego urodził się/zamieszkałego w Bieniewo jest to wieś koło Pawłowic w województwie mazowieckim jego żona Apolonia Jasińska (zd. Biernacka) urodziła się/zamieszkała w Grądach jest to miejscowość koło Leszna w woj. mazowieckim. Proszę o odpowiedż jeżeli ktoś ma jakieś informacje. Stanisław Jasiński pochowany został na cmentarzu w Pawłowicach 20.12.1957 roku a urodził się w 1887 roku. Nie wiem ile miał rodzeństwa bo tylko tyle udało mi się ustalić. Jeszcze raz proszę o informacje o rodzicach Stanisława Jasińskiego. A jeszcze 1 Stanisław Jasiński jest moim pradziadkiem że strony mojej mamy. Prosze o informacje/dane o Stanisławie Jasińskim.
Chris19Pl

Sympatyk

Poszukiwania rodziców Apoloni Jasińskiej (zd. Biernackiej)

Jak napisałem w temacie poszukuje rodziców mojej prababci Apoloni Jasińskiej (zd. Biernackiej) podam teraz moje informacje na temat: urodzona w 1896 roku we wsi Grądy koło Leszna w woj. Mazowieckim. Miała 2 mężów: 1 mąż imienia nie znam ale znam nazwisko Czajkowski miała z Czajkowskim 2 dzieci z tego co mi wiadomo Genowefe Szymaniak (zd. Czajkowska) i Tadeusza Czajkowskiego a 2 meżem był mój pradziadek Stanisław Jasiński i miała z nim 6 dzieci: Wacława, Kazimierza, Edwarda, Eugeniusza, Aline Jankowską (zd. Jasińską) i Władysławę Wróblewską (zd. Jasińską) zmarła w 18-8-1993 roku i została pochowana razem z Stanisławem Jasińskim w Pawłowicach jest to koło Błonia. Proszę o informacje o Apoloni Jasińskiej (zd. Biernackiej).
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Poszukiwania rodziców Stanisława Jasińskiego

Post autor: stanisław48 »

Witam,
Żeby znaleźć rodziców Stanisława i Apolonii , to wystarczy isć do USC i zobaczyć ich akt ślubu. Skoro urodził się w 1887, to pewnie
brał ślub w latach 1910 - 1920. Te lata są dostępne tylko w USC. W akcie ślubu są wymienieni rodzice i miejsce urodzenia nowożeńców.
Poza tym wszystkie okoliczne parafie: Leszno, Błonie, Pawłowice są dostępne w GenBazie. Wystarczy wejść i poszukać potrzebnych
informacji.

Pozdrawiam, Stanisław
Chris19Pl

Sympatyk

Dziekuje za informacje a mam jeszcze jedną prośbę jak znajde rodziców Stanisława Jasińskiego to jak bede mógł znaleść jego rodzeństwo mojego pradziadka Stanisława Jasińskiego.
Pozdrawiam Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Myślę, że najłatwiej (i najodpowiedniej..skoro jesteśmy na stronie Polskiego Towarzystwa Genealogicznego) jest odesłać do serwisów PTG
geneteka.genealodzy.pl i metryki.genealodzy.pl
gdzie znajdują się dane (zarówno stworzone indeksy osobowe jak i kopie metryk) z tego obszaru
Niestety, nie z całości okresu
1911 i starsze - archiwum państwowe (oraz w dużej części wymienione wyżej serwisy PTG)
1912 - w trakcie przekazywania z USC do AP
1913 i młodsze - Urzędy Stanu Cywilnego
Chris19Pl

Sympatyk

dzieki za informacje
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Żeby znaleźć rodziców można też skorzystać z aktów zgonów. Albo ma je ktoś z rodziny, albo trzeba spytać w parafii Pawłowice, albo w USC teresin, bo tam chyba należy ta parafia.W akcie zgonu podani są rodzice zmarłego, data i miejsce urodzenia też.
Kiedy już będziesz znał rodziców wtedy trzeba przeszukać wyzej wymienione bazy i w okolicy znanej daty sprawdzić wszystkich o tym nazwisku i wybierać tych , którzy mają tych samych rodzców. Najszybciej to pozwoli zrealizować geneteka>
Pozdrawiam, Stanisław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”