Kwidzyn - gdzie są akty zgonu z czasu okupacji (1942r.)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jurek_noga

Sympatyk

Kwidzyn - gdzie są akty zgonu z czasu okupacji (1942r.)

Post autor: jurek_noga »

Witam !
Poszukuję aktu zgonu mojego dziadka. Zmarł w 1942 r. w szpitalu w Kwidzyniu. Informacji o zgonie bezskutecznie szukałem w USC, Parafii, AA Elbląg i Archiwum Centralnym USC w Berlinie. Może jakaś podpowiedź.
Jerzy
aisa

Sympatyk
Adept

Re: Kwidzyn - gdzie są akty zgonu z czasu okupacji (1942r.)

Post autor: aisa »

jurek_noga pisze:Witam !
Poszukuję aktu zgonu mojego dziadka. Zmarł w 1942 r. w szpitalu w Kwidzyniu. Informacji o zgonie bezskutecznie szukałem w USC, Parafii, AA Elbląg i Archiwum Centralnym USC w Berlinie. Może jakaś podpowiedź.
Jerzy
Witaj,
W Kwidzynie, odmienia się jak Szczecin ;)
Jeśli nigdzie nie ma informacji, to może po prostu tego nie odnotowano. Miałam przypadek, gdzie dokładna data zgonu i miejsce odnotowano na marginesie w księdze chrztów, ale w księdze zgonów i w USC nie było zapisu. Miało to miejsce w 1943. Podobno takie rzeczy są możliwe w czasie działań wojennych.
Z ciekawości zapytam, dzwoniłeś do USC, byłeś osobiście, czy wysłałeś jakieś pismo?

Pozdrawiam
Asia
jurek_noga

Sympatyk

Post autor: jurek_noga »

Witam !
W sprawie aktu zgonu zwracałem się do wymienionych instytucji listownie. Dziadek urodził się w innej parafii i akty chrztu i ślubu mam już od dawna. Ciekawostką jest postępowanie Centralnego USC w Berlinie. Na mój wniosek dostałem chyba po tygodniu list z informacją, że przygotowanie odpowiedzi zajmie im ok 20 miesięcy. Po roku dostałem odpowiedz, że takiej informacji niestety nie mają.
Pozdrawiam
Jerzy
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam.nojszewski »

Poszukaj na http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie - może się uda.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Hankaanka

Post autor: Hankaanka »

Witaj!! Po wkroczeniu Armii Czerwonej do Kwidzyna wszystkie ksiegi o d 1935 roku, zostały spalone! Nie ma szans na odzyskanie dokumentów! Jedynie można poszukać w Centralnym Urzędzie Saksonii w Lipsku lub Centralne Archiwum Ewangelickie w Berlinie!
Pozdrawiam
Hania Kwidzyn
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”