Deportowani w obwodzie wołogodzkim i obwodzie archangielskim

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Deportowani w obwodzie wołogodzkim i obwodzie archangielskim

Post autor: gostel »

Posiadam XVII tom Indeksu Represjonowanych — Deportowani w obwodzie wołogodzkim. Alfabetyczne wykazy 14 226 obywateli polskich wywiezionych w 1940 roku z zachodnich obwodów BSRR i USRR.

Oraz szóstą część XIV tomu: Deportowani w obwodzie archangielskim.
Cześć ta zawiera biogramy 7004 obywateli polskich wywiezionych w 1940 roku z obwodu wołyńskiego do obwodu archangielskiego.

Są to pozycje wydane przez Ośrodek Karta.
Mogę pomóc w sprawdzeniu nazwisk. Odpowiedzi będę pisać popołudniami.
Małgorzata
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Rozważam zakupu indeksów, ale czekam na przypływ gotówki i nie jestem pewien czy znajdę tam informacje, które mnie interesują.

Proszę mi podać przykładową treść biogramu, zamieszczoną w wykazie Grądzkiego Aleksandra pow. łomżyńskiego. Wiem, że w wykazie jest na pewno, tylko nie wiem jakie dane zostały opublikowane.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Witam,
Pan Aleksander Grądzki został deportowany z obwodu białostockiego, a szósta część XIV tomu, którą posiadam, zawiera nazwiska osób deportowanych z obwodu wołyńskiego, więc nie mogę pomóc.

Czy warto kupować indeks? Każdy sam musi sobie odpowiedziec na to pytanie.
Ja uważam, że warto.
Po pierwsze: Rosjanie często popełniali błędy przy tworzeniu list wywozowych, np. z powodu różnego dziwnego zapisywania samogłosek ę, ą itd, moim przodkom przekręcili całkowicie wydźwięk nazwiska. Z tego powodu nie znalazłam nazwiska dziadków podczas poszukiwania w internetowym "Indeksie" Ośrodka Karta. Myślałam, że nie są tam umieszczeni.
Dopiero gdy nabyłam książkę, przejrzałam wszystkie nazwiska na żądaną literę i oczywiście znalazłam wszystkich z mojej rodziny.

Po drugie: mój Tato, człowiek juz po 80-tce, nie pamięta "sam z siebie" nazwisk towarzyszy niedoli zesłanych razem z nim do dalekiego archangielskiego kraju, zaś kiedy ja, wg miejsca Taty zesłania, szukam w papierowym Indeksie i odczytuję nazwiska zesłańców- mój Tato wtedy sobie przypomina konkretne osoby i może o nich snuć wspomnienia...

Pozdrawiam
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

O błędach w tworzeniu list wiem. Wspomniany Aleksander jest tu najlepszym przykładem, ale nie będę rozwijał tej myśli. Jestem po prostu ciekaw, czy w "Indeksie" jest więcej informacji niż znajdę w bazach na stronie Ośrodka lub Memoriału.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Siwińska_Adriana

Sympatyk

Post autor: Siwińska_Adriana »

Witam,
czy nazwisko Stachniewicz widnieje w tym wykazie?
pozdrawiam
Ada
gumisiek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gumisiek »

Witam,
czy nazwisko Piestrzeniewicz Józef istnieje w owym wykazie?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Gumisiek
ewawypart

Sympatyk

Post autor: ewawypart »

Witam
A nazwisko Kaliszuk

Pozdrawiam
Ewa
ewawypart

Sympatyk

Post autor: ewawypart »

A Zadrożny (-a) jest
pozdrawiam
ewa
Awatar użytkownika
Akszeingar

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Akszeingar »

Czy jest tam nazwisko Łyszczarz

Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Niestety (czy też może raczej na szczęście) wyżej wymienione nazwiska nie występują wśród list deportowanych na Syberię.
Pozdrawiam
Małgorzata
krak210

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: krak210 »

Witam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:31 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawel_O

Sympatyk

Post autor: Pawel_O »

Witam czy można by było sprawdzić nazwisko Kruszewski? Wiem, że prapradziadek Adam Kruszewski (s. Wiktora i Wiktorii z/d Cychol) zmarł w Kazachstanie. Pozostała część rodziny miała stamtąd uciec.

Może czegoś ciekawego jeszcze się dowiem.
mad4

Sympatyk

Post autor: mad4 »

SZukam wiadomości : Feliks i Maria Adamkiewicz w ramach deportacji 10.02.1940r zesłani do obłasti Archangielskiej specposiełok Suchona potem w 1941r w ramach amnestii przewiezieni pod Engels do Kołchozu Czapajew.
Do chwili zwolnienia z Archangielskiej obłasti znalazłam dokumenty, później był Kazachstan ale o pobycie tam nie mam żadnego potwierdzenia oprócz aktu zgonu Edwarda ( ich syna)wystawionego przez NKWD w 1945r. Miejsce pobytu rodziny -prawdopodobnie Tałdy-kurchan ( nie wiem czy to prawidlowa nazwa, obłast Kirowska.Feliks potem został zesłany do kopalni złota pod Irkuckiem ale kiedy, gdzie?
W książeczce wojskowej Armii Berlinga jako miejsce mobilizacji Kraj Osztobski. Może ktos spotkał sie z jakimiś wiadomościami na temat losów zesłanych w tamte rejony
Ostatnio zmieniony śr 26 cze 2013, 20:23 przez mad4, łącznie zmieniany 1 raz.
Mad4-Małgorzata
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

Post autor: mirella48 »

Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Franciszek Bugaj.
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Małgosiu, proszę sprawdż nazwisko Krall. Deportowani z Wołynia w okolice Archangielska.
Dziękuje bardzo
Ostatnio zmieniony czw 27 cze 2013, 23:19 przez przeski, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek Kisielewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”