Gdyby tak pod parafie podpiąć miejscowości do niej należące?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Zatoka pisze:
Nie chcę być niegrzeczny ale to kolejny temat do „bicia piany” z którego nic nie wyniknie. Zamiast dyskutować trzeba zabrać się za spisywanie, a doświadczenia jakie z tego wynikną konfrontować.
No otóż to, dlatego wczoraj starałem się przekonać do podjęcia praktycznych kroków, nie zaś do dyskusji. Mówiłem o wersji beta- czyli o skonfrontowaniu doświadczeń.
Myślę, że nie jesteśmy tutaj podlegli żadnemu zarządowi, więc nic się nie stanie, jeśli zaczniemy pracować, a krytycy pomysłu nie będą wspópracować, jeśli nie zechcą.
Pan Włodzimierz krytykuje też zawołanie typu: "zróbcie". Nie wiem zatem jak zwracać się do innych, których chcę zachęcić? Można tylko użyć formy "pomóżcie", i taka forma jest dla mnie domyślna. Ja już zacząłem aktualizować moje indeksy o nazwy z ksiąg.
A liczba 100 000...No więc poświęcając godzinę w ciągu dnia na indeksowanie jestem w stanie spisać ok. 150 aktów, choć to zależy czy to zgony, czy śluby. Załóżmy, że ta liczba ulegnie zwiększeniu, bo wpisanie miejscowości jest oczywiście szybsze. Powiedzmy uwzględniając to, że widać zwykle dwie strony i że działa autouzupełnienie, że prędkość wpisywania, a co za tym idzie, liczba aktów dziennie, wzrośnie 4 razy. Będzie to więc ok. 600 wpisów dziennie. Trzeba jeszcze odliczyć to, co już jest zrobione, a pewnie trochę jest. 100 000 rekordów przez 600= 166 dni. A więc 166 dni codziennej godzinnej pracy.
Oczywiście jest to sporo, tym bardziej jeśli ktoś jeszcze indeksuje.
Ale nikt nie powiedział, że jedna osoba musi zrobić te 100 000, i nikt nie powiedział, że projekt ma być realizowany przez 166 dni.
Najchętniej zrobiłbym jedno: znalazł chociaż jedną osobę, która gotowa jest zacząć pracę, że by mieć swoiste ubezpieczenie, że coś z tego jednak powstanie, bo w dwójkę łatwiej. A potem zaczął od swojego terenu, a więc jak dla mnie byłby to powiat sieradzki. Nie tak duży to kęs, a z drugiej strony wcale niemały i widoczny na mapie.

Kuba

edit:
Przepraszam, trochę zaniżyłem możliwości i muszę poprawić moje powyższe obliczenia. Przed chwilą wziąłem na próbę jeden rocznik urodzeń liczący 180 aktów. Spisanie miejscowości zajęło 8 minut. Powiedzmy więc że to w przybliżeniu 10 minut. Pracując nad tym projektem godzinę dziennie można więc w jeden dzień zrobić 1000 wpisów. Czyli liczba dni na porcję 100 000 spada do 100 dni, trzy miesiące.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

Nie tak dawno, bo tylko pół roku temu rzucone zostało hasło
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml
Czy istnieje gdzieś mapa I Rzeczypospolitej z zaznaczonymi parafiami oraz z datami ich erygowania?
Jeśli nie ma, to może pokusić się o stworzenie takowej? Bardzo by nam wszystkim pomogła.
Tylko parafie bez miejscowości. I co w tym temacie? podyskutowano i pewnie bez zmian.

Teraz pomysł dołożyć miejscowości - typu m.in. Wola, Wólka, Pustkowie, Młyn X,
i w tym temacie hasło
na pewno byłoby to przydatne
Tylko kto będzie chciał tak szczegółowo robić jeśli coraz częściej są skany?

__
Krystyna
kotik7

Sympatyk
Mistrz

No właśnie to jest cały problem: podyskutowano i nic.

Jeśli chodzi o skany, to one chyba nic nie wnoszą dla osoby, która poszukuje jakiejś miejscowości. Bo i tak nie będzie wiedzieć gdzie szukać. Ale w zasadzie jest też racja w tym, ze Słownik, Tabella itp. w większości przypadków mogą pomóc. Zrobienie mapki/bazy to będzie usprawnienie tego, wyeliminowanie części błędów i dodanie miejscowości które były pominięte z różnych powodów. A przy tym praca bardzo ciekawa i naprawdę dająca nowe możliwości, bo ze Słownikiem nie można np. uzyskać listy miejscowości w parafii X, lub listy parafii w powiecie X itd.

Kuba
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

kwroblewska pisze:podyskutowano i pewnie bez zmian
I tu się mylisz, prace trwają.
Nie mogłem założeń przedyskutować publicznie, przedyskutowałem prywatnie. Teraz je realizuję, a chwalić się nie zamierzam, bo warunków sprzyjających wymianie poglądów na forum nie ma.
Zrobię wedle swojej koncepcji i jak będziecie mieć do niej uwagi, to będzie to wyłącznie wasz problem, skoro stosujecie metodę zrób i pokaż, a wcześniej broń Boże się nie odzywaj.
Poszedłem za twoją radą i się nie chwalę. Zrobię, to zrobię i będę miał satysfakcję, ale po co się tym chwalić? Nie spodoba się, bo tu się i tak nic nie podoba, będzie wbrew waszym wyobrażeniom? No będzie, skoro nie dowiedziałem się jakie one są tylko miałem zrobić COŚ. Po to odzywałem się wówczas w tamtym temacie i akurat twoja wypowiedź zamknęła dyskusję na tyle, że zeszła ona na kontakty prywatne.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Re: Gdyby tak pod parafie podpiąć miejscowości do niej należ

Post autor: jakozak »

Jestem ZA zrobieniem takiej bazy spisu. Jest dużo miejscowości, których nie ma nigdzie, ani w Skorowidzu, ani w Słowniku. Ani w internecie w ogóle. Gdzie szukać? Jak szukać?
Kto mi znajdzie Malczyn/ Malszyn, ale nie ten którego pełno w wiki, tylko z sandomierskiego? Kto mi znajdzie Folwark Góry w łódzkim?
Takich miejscowości jest bardzo dużo.
Indeksuję w tej chwili Kaski i bardzo chętnie wpisałabym w bazę-spis miejscowości tam występujące.
Wólkami nie ma się co przejmować, jest ich masa. Nie oznacza to jednak, że nie można ułatwić sobie i innym życia w wielu innych przypadkach.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Maciek:
czego nie masz? rekordów? prześlą Ci, jeśli nie możesz kopiuj/wklej dla testu z metryk czy geneteki ściagnąć
nie prześlą? Ja ci mogą kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy "na próbe" z podwarszawskiej Woli przesłać, gdzie nazwy miejscowości są -możesz nawet dekanat wpsiać..i co to komu da,że Wola w dekanacie piaseczyńskim? wręcz w bład wprowadzi - do dziś ponad połowa nie może Woli znaleźć w pradziadzie bo jest jako (tak było!) Wola nie "Warszawa" i Stanisław dla połowy /ponad połowy jest nieosiągalny!

i to ja szukam problemów? i "nie da się":)
ja uczulam
nie dowalajcie pracy indeksującym na podstawie widzimisię ot tak bo mam taki dziś nastrój i sił mi starcza na rzucenie idei

Ps a przy następnym nie merytorycznym a personalnym zastrzegam, że rzucę
"skończ indeksowac to co zacząłeś (znaczy zgłosiłeś, że zrobisz;) bo z Maćkiem...."

PPS Jolu: jak napiszesz jakie lata, dasz źródła zapisów to można popróbować "łodzkie" (województwo?) sugeruje, że nie wcześniej niż końcówka XIX wcześniej pojęcie nieużywane etc. no i co (poza wikipedią:) sprawdzałaś?
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Nie za bardzo pojęłam sens Twojej wypowiedzi, Włodek.
Mam podać nazwy miejscowości w parafii Kaski w latach 1840-47? Chętnie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

Aby lista miejscowości w danej parafii był pełna powinno się przejrzeć WSZYSTKIE księgi, które się zachowały dla danej parafii, uwzględniając jeszcze przedziały czasowe, miejscowości zmieniały nazwy, przybywało ich lub z danej parafii wydzielano inną parafię, były jeszcze kościoły filialne.
Takie dane posiadają Tom V AAŁ- spis mikrofilmów będących a zasobach AA, nazwa parafii rys historyczny i miejscowości należące do danej parafii lub współczesny podział zawarty jest w publikacji ARCHIDIECEZJA ŁÓDZKA Informator 2007. Przypuszczam, że każda Diecezja/Archidiecezja posiada publikacje z takimi danymi.
kotik7 pisze: Ale w zasadzie jest też racja w tym, ze Słownik, Tabella itp. w większości przypadków mogą pomóc. Zrobienie mapki/bazy to będzie usprawnienie tego, wyeliminowanie części błędów i dodanie miejscowości które były pominięte z różnych powodów. A przy tym praca bardzo ciekawa i naprawdę dająca nowe możliwości, bo ze Słownikiem nie można np. uzyskać listy miejscowości w parafii X, lub listy parafii w powiecie X itd.

Kuba, obszar Twoich poszukiwań ma piękną stronę http://www.tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html#lecz
Parafia-miejscowość –- miejscowość - parafia
Są wykazy dekanat-parafia a zestaw parafia-powiat, taka lista to może być ciekawostką tylko podział administracyjny też zmienny był.

Spisów miejscowości/parafia jest wiele, wg mnie problem polega na tym, że czasami nie możemy danego zapisu poprawnie zinterpretować i co się z tym łączy nie wiemy gdzie dalej szukać.
Przykład w par. Czarnocin – łódzkie jest miejscowość Szynczyce, w księgach pisana Sinczyce, Syncyce, Szincice, jeśli się nie zna parafii a akt chrztu z XVIIIw znajdujemy w alegatach odległej parafii to mamy kłopot.
jakozak pisze: Kto mi znajdzie Folwark Góry w łódzkim?
Takich miejscowości jest bardzo dużo.

Czy było napisane np. urodził się w miejscowości/wsi Folwark Góry czy po prostu na Folwarku Góry?

___
Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jolu:
napisałaś
"Gdzie szukać? Jak szukać?
Kto mi znajdzie Malczyn/ Malszyn, ale nie ten którego pełno w wiki, tylko z sandomierskiego? Kto mi znajdzie Folwark Góry w łódzkim? "
podaj dane to poszukamy w już dostępnych źródłach (patrz bardzo rzeczowy post Krystyny plus podstawa - mapa/mapy;)
to naprawdę w większości jest (tak jak atlas/mapa parafii I Rzeczpospolitej!)
fakt -nie zawsze w sieci
ale można wykorzystując i na podstawie nie od początku siłami indeksujących:)
przy czym zaletą "z innych źródeł" jest większa użyteczność
bo ja np bardziej jestem zainteresowany (i Ty z czasem też będziesz bardziej zainteresowana - założę się:) innymi cehcami niż "jaka parafia na rok ten i ten"
parafia to metryki i tylko metryki właściwie
a poza już wpsomnianymi (droga, rzeka, las:) jest jeszcze - jaka gmina (nie tylko do klsów przydatne), gdzie sąd w danym okresie itd
kotik7

Sympatyk
Mistrz

kwroblewska pisze:
Kuba, obszar Twoich poszukiwań ma piękną stronę http://www.tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html#lecz
Parafia-miejscowość –- miejscowość - parafia
Są wykazy dekanat-parafia a zestaw parafia-powiat, taka lista to może być ciekawostką tylko podział administracyjny też zmienny był.
Stronę znam i korzystam. Ten spis jest wykonany na podstawie Przewodnika po Guberni Kaliskiej Stanisława Graeve, wydanego w 1912 roku. Podaje więc stan na lata 1867-1912, przy czym nie wiadomo, skąd autor brał dane do tego. Spotkałem się tam z nieoczekiwanymi zmianami w nazwach bądź z pewnymi brakami.
Swoją drogą warto wspomnieć, że w książce jest jeszcze dopisany właściciel dóbr. Można ją znaleźć w którejś z bibliotek cyfrowych.

W najbardziej skrajnym przypadku moje poszukiwania miejscowości zakończyło dopiero odkrycie mapy Gilly'ego. Z tym, że wiedziałem gdzie ta miejscowość leży(tzn. znałem parafię), ale nie wiedziałem gdzie na mapie parafii się znajdowała. Z kolei gdybym szukał innej miejscowości z tej samej parafii, nie znalazłbym jej ani na mapie, nie ma jej w Słowniku, ani w żadnym spisie. Jest tylko w metrykach.
Wydaje się więc nieodzowne połączenie tych źródeł w jednym miejscu.

Kuba
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Włodku,
Spróbuję raz jeszcze wytłumaczyć:
1) dyskusję zaczęła Ewa, pisząc, że przy okazji indeksowania tworzymy listę miejscowości w danej parafii - taki format przesyłam do geneteki i o ile dobrze pamiętam, to ten format był Twoim pomysłem. Robię w tym formacie i jest OK.
2) ja zauważyłem, że część tej pracy się marnuje - można ją lepiej wykorzystać.
3) zaproponowałem rozwiązanie aby do ISTNIEJĄCEJ bazy - geneteki czy metryk dołożyć zapytanie SQLowe o miejscowości, a w odpowiedzi generować listę parafii w jakich występuje w jakich latach. (z pierwotnego pomysłu robienia specjalnej tabelki przy indeksowaniu się wycofałem, ma sens, ale mimo, że malutka, to jednak dodatkowa praca dla indeksujących)
4) jedyna DODATKOWA praca to zakodowanie takiego zapytania do geneteki czy metryk i prezentacji wyników.
Nie wymaga ŻADNEJ dodatkowej pracy od indeksujących - tworzy się samo.
To że na zapytanie o Wólkę wyskoczy set odpowiedzi - cóż trudno. Na pytanie o Kowalskiego z geneteki wyskakuje też setki odpowiedzi. Dlatego Geneteka jest nie przydatna?
Na sugestię Ewy wytaczacie ciężką artylerię: system, który ma robić wszystko, też "krawaty wiązać i ...".
Fajne pomysły, potrzebne, ale wymagające wielkiej dodatkowej pracy.
A rozwiązanie zagadnienia postawionego przez Ewę jest proste.
Niestety, ja nie mogę jej zrobić ze względów oczywistych nie mam dostępu do bazy geneteki.
Nie ma z resztą jakiegokolwiek sensu dublowania geneteki do tego, a na niej wykonywać zapytanie.
I już.
Prościej tego nie potrafię wytłumaczyć: dane są i będą rosły - wystarczy kawałek kodu.
Pozdrawiam
Maciej

Aby nie mnożyć postów dopisuję:
Mogę coś zrobić:
był taki czas, gdy w indeksując polu komentarza dodawało się i miejscowość i dane o rodzicach.
Niedawno przerobiłem swój plik exelowy tak zrobiony na nowy format metryk i przesłałem do geneteki - jest teraz już w nowym formacie i przeszukuje się także po rodzicach.
Jeżeli są chętni posiadający pliki w tym starym formacie i administracja geneteki się zgdadza, mogę je przerabiać na nowy format. Oczywiście, nie uzurpuje sobie dodawania tych plików do swojej statystyki.
Maciej
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Na spokojnie, bez odnoszenia się do zaszłości, bez uprzedzeń i szerzej - wydaje się, że temat, o którym tak naprawdę większość osób pisała to był:
Jaki serwis/oprócz obok indeksu osób z akt metrykalnych oraz kopii aktów by się przydał, na ile można to związać z istniejącymi. Zarówno wykorzystując dane jak i "infrastrukturę informatyczną", jak i "zasób ludzki" tj pracę osób, które już coś (tworzą indeksy osobowe) robią.
Tzn mi się tak wydaje:) I temat ma sens. Pięknie napisane -czy ma wiązać krawaty (bo działa, więc nie byłoby trudno taką opcję dodać i nakład relatywnie niewielki) . A jeśli ma "wiązać krawaty" to na jakim poziomie i w jakie węzły.
Sebastian dość szybo spróbował wyjaśnić, że w serwisie metryki.genealodzy.pl jest przewidziane miejsce na opis w opisie zespołu. Nawet czasem wykorzystane, nie tylko przewidziane:)
Nie wewnątrz rekordów ale bardzo elastycznie można dużo, a nawet bardzo dużo (linkowi obojętne do czego prowadzi) zaprezentować. Nie w części "indeksy osobowe" (bo tym jest geneteka) czy indeksy/zweryfikowane indeksy z kopiami (metryki), ale taka część istnieje.
To jest w miarę spójna koncepcja (choć ma wykluczające się warianty;). I bardzo chętnie poczytam, przypomnę co pisałem i napiszę coś nowego w temacie "co 'podpiętego'/'związanego'/'na fundamencie' można, dla kogo, kim etc"
pozdrawiam
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

jakozak pisze: Kto mi znajdzie Malczyn/ Malszyn, ale nie ten którego pełno w wiki, tylko z sandomierskiego?
Może Malżyn jakieś 30 km na zachód od Sandomierza?
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ojej! Lecę sprawdzić! Może ksiądz w metryce zrobił ortografa pisząc niewyraźnie Malrzyn? Nie wpadłam na to! Lecę sprawdzić. Dziękuję Sławek.

Sławku! Człowieku kochany! Czuj się ozłocony! Znalazłeś mi praprababcię (jej akt urodzenia), której bezskutecznie szukałam! Jest w Genbazie w parafii Goźlice, wieś Malżyn. Dzięki najserdeczniejsze!
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”