Odnalezienie aktu urodzenia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mdek »

Witam,
W poszukiwaniu moich korzeni napotkałem na pewien problem, mianowicie nie mogę odszukać aktu urodzenia pradziadka ur. w 1903 we Włocławku gdyż w AP nie ma tego dokumentu choć w akcie małżeństwa i zgonu jest informacja iż urodził się właśnie tam i w ten sposób nie mogę odszukać dalszych korzeni. Czy jest jakaś inna możliwość by dotrzeć do tego dokumentu? Czy w parafii gdzie został zawarty ślub może znajdować się akt urodzenia? (ślub zawarty w 1927r.)
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Mateusz
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Jeśli ślub brał na terenie tej samej parafii gdzie się urodził, to jest spora szansa.
AP Nie ma w ogóle tych ksiąg, czy po prostu nie odnalazło Twojego aktu?

Pozdrawiam,
Kamil
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

niestety ślub był zawarty w Sochaczewie czyli nawet w innym województwie. AP we Włocławku ma te księgi lecz nie został odnaleziony akt.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

A sprawdzałeś, do jakiej parafii należała miejscowość, w której się urodził?
Co dokładnie jest napisane w akcie ślubu?
Podaj konkretne miejsca i daty.
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

W akcie ślubu i zgonu jest tylko napisane "urodzony we Włocławku" nic więcej. Ponadto posiadam świadectwo czeladnicze z miasta Nieszawy z 1924r. gdzie jest napisane "...rodem z Nieszawy..." i tam też zostały przejrzane księgi i wynik poszukiwań był negatywny
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mateuszu

jak wynika z Katalogu Zasobów Metrykalnych, prawdopodobną parafią, w której mógł zostać ochrzczony Twój przodek była parafia Św. Jana Chrzciciela:
http://parafie.genealodzy.pl/index.php? ... 3oc%B3awek
http://swjan.diecezja.wloclawek.pl/
Spróbuj się z nią skontaktować.

Jeśli chodzi o kwerendę archiwalną, nie zawsze negatywny jej wynik oznacza absolutną pewność, że aktu w księdze nie ma. Powodów takiego stanu rzeczy jest wiele - pisałam o tym w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Zawsze w przypadku podobnych sytuacji warto przejrzeć cały rocznik, a jeśli osoba urodziła się pod koniec roku, także rocznik kolejny.

Pozdrawiam
Aneta
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Anetko za pomoc. Mam nadzieje że uda mi się odnaleźć akt:) Poinformuję o wyniku:)

Pozdrawiam
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

Mdek pisze:niestety ślub był zawarty w Sochaczewie czyli nawet w innym województwie. AP we Włocławku ma te księgi lecz nie został odnaleziony akt.
Polecam napisać do USC Sochaczewa z wyjaśnieniem sprawy, prośbą o kopie nie posiadającą mocy dokumentu urzędowego i popraciem pokrewieństwa (np skan ślubu rodziców, gdzie są wymienieni z nazwiska dziadkowie; chyba że nosisz to samo to może wystarczy napisanie wszystkiego co wiesz o ślubie pradziadków), warto też od razu zaznaczyć, że przyjazd na miejsce z racji odległości jest niemożliwy. Na odpowiedź trzeba cierpliwie poczekać, opłata nie powinna być wysoka (5zł akt, nie wiem ile przesyłka). Oczywiście jeśli ślub pradziadków jest tym czego szukasz.

Pozdrawiam,
Adrian
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Napisałem do parafii św. Jana Chrzciciela we Włocławku gdzie otrzymałem odpowiedz "Niniejszym informuję, że akty urodzonych w tym czasie (tj.ok.1903) zostały z parafii przekazne do Archiwum Diecezjalnego we Włocławku". Mam rozumieć że Archiwum Diecezjalne to inne Archiwum niż Archiwum Państwowe?
Adrianie posiadam akt ślubu pradziadka (właśnie z USC Sochaczew) i jest w nim zapisane iż pradziadek urodził się we Włocławku oraz imiona i nazwisko panieńskie matki lecz nie ma podanego wieku rodziców i to utrudnia dalsze poszukiwania
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Mdek pisze:Mam rozumieć że Archiwum Diecezjalne to inne Archiwum niż Archiwum Państwowe?
Adrianie posiadam akt ślubu pradziadka (właśnie z USC Sochaczew) i jest w nim zapisane iż pradziadek urodził się we Włocławku oraz imiona i nazwisko panieńskie matki lecz nie ma podanego wieku rodziców i to utrudnia dalsze poszukiwania
Tak AD czyli archiwum diecezjalne to jest archiwum którym opiekują się władze Kościelne, natomiast AP to archiwum państwowe, które podlega Państwu.
Mdek pisze: Adrianie posiadam akt ślubu pradziadka (właśnie z USC Sochaczew) i jest w nim zapisane iż pradziadek urodził się we Włocławku oraz imiona i nazwisko panieńskie matki lecz nie ma podanego wieku rodziców i to utrudnia dalsze poszukiwania
masz pewnie odpis skrócony lub pełny za grubsze pieniądze zdobyty w którym tak naprawdę jest to co musi być dla urzędnika, a dla Ciebie i potrzeb genealogicznych niestety niewiele
wystąp z prośbą do tego urzędu stanu cywilnego o "nie mającą mocy dokumentu urzędowego kopię aktu ślubu"
koszt 5,- i tam masz wszystkie wiadomości o całym zdarzeniu, a później droga dedukcji
Krzysztof
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

Wątpie żeby wyciągnął z tego aktu coś wiecej niż z odpisu zupełnego (choć podejrzewam, że ma ksero).

W jakim przedziale lat były przeprowadzone poszukiwania w AP? Może trzeba było poprosić (chyba, że sam poszukiwałeś) o sprawdzenie także innych urodzeń pod tym nazwiskiem +-7 lat z tymi samymi rodzicami. To tylko taka luźna myśl żeby nie skupiać się na szukaniu aktu pradziadka ale raczej odszukaniu kogokolwiek z jego rodzeństwa (rodziców w końcu znasz z aktu małżeństwa).
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Do Adriana i Mdek-a!
Bardzo się cieszę, żę zaczynacie przygodę z genealogią. Unikniecie dużo błędów i pisania niepotrzebnych pism i próśb, jeżeli wcześniej przygotujecie się merytorycznie. dostepne sa w internecie fajne podręczniki piora kolegi Rafała Prinke i koleżanki Małgorzaty Nowaczyk. Pod poniższym linkiem też jest kilka bezpłatnych poradników. Warto skorzystać. Sugeruje:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mateuszu

odnośnie AD Włocławek - oba wątki mogą się przydać:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 3oc%B3awku

Pozdrawiam
Aneta
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, posiadam ksero aktu małżeństwa pradziadka także myślę że USC w Sochaczewie nic mi więcej nie pomoże. o rodzicach pradziadka nie jest nic napisane poza imionami i nazwiskiem panieńskim matki oraz tym że byli małżonkami. Nie jest napisane czy żyli podczas małżeństwa (tak jak w niektórych aktach które posiadam). Domyślam się iż w kościele musiał być przedstawiony akt urodzenia iż pradziadek był ochrzczony wiec myślę iż wiek (24l) jest w miarę prawidłowy. W AP były przeszukiwane też inne roki i otrzymałem informację w iż w skorowidzach nazwisko wcale nie występuje.
Mateusz
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Ja mam podobny przypadek.
W akcie zgonu jest zapisane, że urodziła się w Lipnie a w akcie małżeństwa, że urodziła się w Szpiegowie parafia Zaduszniki.
sprawdziłem Lipno, Zaduszniki i wszystkie USC dookoła tych parafii i nigdzie nie ma takiego urodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”