Przeróbka starszych indeksów do geneteki

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

W trakcie innej dyskusji przedstawiłem propozycję i aby nie zaginęła, to ją powtórzę w nowym wątku:

Był taki czas, gdy część indeksujących w polu komentarza dodawała miejscowość i dane o rodzicach. O ile można zobaczyć te dane po najechaniu kursorem na ikonkę informacji, to nie można przeszukiwać po nazwisku panieńskim matki.
Niedawno przerobiłem swój plik exelowy zrobiony w dawnym formacie (i tak kiedyś wysłany do geneteki) na nowy format metryk i ponownie przesłałem do geneteki - teraz przeszukuje się także po rodzicach, a w komentrzach pozostała tylko miejscowość i dane dodatkowe.

Jeżeli są chętni posiadający jeszcze stare oryginalne pliki w tym starym formacie i administracja geneteki się zgdadza, mogę je sukcesywnie przerabiać na nowy format do geneteki.
Nie jest to wielka filozofia - wykorzystanie kilka funkcji obróbki tekstu w exelu - każdy może to zrobić, więc mogę zrobić i ja.
Oczywiście, nie uzurpuje sobie dodawania tych plików do swojej statystyki, czy też wpisywania swojego nicku jako autora indeksów! ;-)
Maciej
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

To ja mam inny pomysł, może by dołączyć do przeszukiwania zawartość pola z uwagami.
I nie trzeba będzie przerabiać tej masy indeksów. Takie przerabianie może powodować masę błędów.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Post autor: Irek.Klubczewski »

Tak się zastanawiam po przeczytaniu powyższych postów i po pierwsze bardzo mi się podoba propozycja przeszukiwania geneteki po nazwisku panieńskim matki, i po drugie - jakiego rodzaju błedy miały by się pojawić po przerobieniu plików baz danych? W tym wypadku Excela.

Pozdrawiam
Irek
Ostatnio zmieniony sob 20 kwie 2013, 00:57 przez Irek.Klubczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"To ja mam inny pomysł, może by dołączyć do przeszukiwania zawartość pola z uwagami.
I nie trzeba będzie przerabiać tej masy indeksów. Takie przerabianie może powodować masę błędów. "

prościej:
wstawić w jeden html
ctrf+F i każdy znajdzie, a i google
i po co się bawić w pola

a potem pozamiatać:)

to żart i ad absurdum jakby kto miał wątpliwości
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Lepsze jest wrogiem dobrego
Indeksów w genetece przybywa i trzeba się zastanowić jak te zmiany wpłyną na czas wyszukiwania i stabilność wyszukiwarki.
A tak na marginesie. Indeksuje parafię Mnich i dość często w metrykach urodzeń są wpisywane miejscowości z innych okolicznych parafii, bo w Mnichu z różnych względów odbywał się chrzest dziecka.
Pozdrawiam
Jurek
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Irek.Klubczewski pisze:... i po drugie - jakiego rodzaju błedy miały by się pojawić po przerobieniu plików baz danych?...
Już odpowiadam,
Ja w uwagach wpisuję wszystko co może się przydać, czasami jak nie ma rodziców to wpisuję chrzestnych.
Innym razem jak nie ma nazwiska rodowego to wpisuję zawód (jeżeli oczywiście jest).
Mam oczywiście pliki excel ale przy 100 tysiącach wpisów ja dziękuję za weryfikację poprawności - to jest tylko excel !!

Nie mówię, że mój pomysł jest lepszy.
Ale może można włączyć dodatkową opcję do wyszukiwania w uwagach.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"To ja mam inny pomysł, może by dołączyć do przeszukiwania zawartość pola z uwagami.
I nie trzeba będzie przerabiać tej masy indeksów. Takie przerabianie może powodować masę błędów. "

prościej:
wstawić w jeden html
ctrf+F i każdy znajdzie, a i google
i po co się bawić w pola

a potem pozamiatać:)

to żart i ad absurdum jakby kto miał wątpliwości
Szkoda, że na forum nie ma przycisku "Lubię to". Wcisnąłbym go tutaj.
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Witam,

O ile mi wiadomo przerabianie indeksów ze starego formatu do nowego już jakiś czas trwa. Wykonuje ją chyba jeden z administratorów geneteki. Oczywiście pomoc się przyda i fajnie Macieju, że znalazłeś na to trochę swojego czasu.

Wyszukiwania po uwagach nie będzie w genetece.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

sebastian_gasiorek pisze:Wyszukiwania po uwagach nie będzie w genetece.
Szkoda

Pozdrawiam
Dorota
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Jeśli imiona rodziców są choćby w uwagach, to jest 99% sukcesu. Zajmie mi to więcej czasu, ale znajdę sobie, kogo mi trzeba. Natomiast co z całymi dużymi parafiami, które zostały zindeksowane bez uwag? W każdym pokoleniu kilkadziesiąt osób o najpopularniejszych nazwiskach i jak tu znaleźć swoich?

Pozdrawiam,
Anna
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Szukać... szukać... szukać :)

Jest spora ilość osób co chciałoby mieć wszystko na tacy ... już... teraz.
Nie zapominajmny, że jeszcze kilka lat temu trzeba było siedzieć całymi godzinami w archiwum żeby cokolwiek znaleźć.
Geneteka ma pomagać w znalezieniu interesujących nas wpisów a nie robić to za nas.
Czyż nie większa była radość ze znalezienia przodka gdy wkładało się w to swoją ciężką pracę?
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Sebastianie... na studiach miałam profesora, który wymagał od nas liczenia wyznaczników macierzy zespolonych na kartce bez użycia kalkulatora - bo za jego czasów trzeba było sobie radzić za pomocą tylko suwaków logarytmicznych.

Pozdrawiam,
Anna
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

A może, jeśli miejscowość jest wpisana do formatki, przenosić ją nie do uwag tylko do pola miejscowość razem z nazwą parafii?
Pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Klatki Jordan i inne zadania z macierzy też trzeba było nauczyć sie liczyć na kartce ;-).
Sebastianie, od rana już jestem włączony w projekt.
Jakoś mi musiała umknąć informacja, że coś takiego wystartowało.

Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

sebastian_gasiorek pisze: Geneteka ma pomagać w znalezieniu interesujących nas wpisów a nie robić to za nas.
Serio? To czemu do geneteki przyjmowane nie są indeksy, w których są podstawowe dane (rok, nr aktu, imię i nazwisko)? No czemu? Przecież geneteka ma nam rzekomo pomagać, a nie "robić to za nas".
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”