Problem z odnalzieniem aktu chrztu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

opat1222

Sympatyk

Post autor: opat1222 »

Witam serdecznie
w trakcie moich poszukiwań pojawił się pewien problem. Z wielkim zapałem zabrałem się za przeglądanie udostępnionych niedawno książ a AGAD, parafia Buczacz. Według aktu zgonu mojej pra pra babki, Jadwigi z domu Licznar miała się ona urodzić 20 V 1890 roku w miejscowości Nowostawce. Niestsety nie ma tam jej aktu. Z opowiadań wiem, iż w dowodzie osobistym zmarłej jako data urodzenia widniała jednak datata 1888, ale pod nią również nie odnalazłem aktu. Co robić? :(
Pozdrawiam
Kamil
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Może była ochrzczona/zgłoszona później?

Pozdrawiam,
Anna
Awatar użytkownika
eellaa

Sympatyk

Post autor: eellaa »

trzeba brać poprawkę na akty zgonu - często zawierają błędy. Zakładając, że miejscowość jest poprawna, to proponuję najpierw sprawdzić księgi +-5 lat od tej daty.

...............
pozdrawiam,
Ela
opat1222

Sympatyk

Post autor: opat1222 »

Przyjmuję iż miejscowośc jest ok, ponieważ z ksiąg wynika iż 85 % jej mieszkańców nosiło właśnie nazwisko Licznar.:)
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Możliwość kilku nieodległych od siebie miejsowości o takiej samej nazwie, leżących w różnych (czasem sąsiednich) parafiach - wykluczyłeś? W powiecie ostrowskim np. były 3 miejscowości o nazwie Przyjmy (parafie: Poręba, Brańszczyk, Jelonki) i przynajmniej 2 Kalinowa.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Mogło się zdarzyć że urodziła się tu ale ochrzczona była gdzie indziej. Ja niestety tak mam dość czesto wśród moich przodków i muszę bawić się w detektywa i dochodzić gdzie tez mogli byc łaskawi ochrzcić dziecko... czasem się trafi a czasem nie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”