Indygenat a potwierdzenie szlachectwa w Galicji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Serdecznie witam i proszę Was o pomoc.
Mam mały problem ze zrozumieniem pewnych mechanizmów, które istniały w Galicji. Czy może mi ktoś z Państwa wytłumaczyć jak było z indygenatem w Galicji w XIX wieku?
Indygenat czyli potwierdzenie obcego (np. bawarskiego) tytułu magnackiego (np. baron) w Galicji; zaś czy można rzec, iż polska magnateria również otrzymywała indygenat mając jakby obce bo polskie szlachectwo?
Pytając w skrócie. Czy legitymacje polskiego szlachectwa w Galicji u progu XIX wieku można było nazwać indygenatem? Czy tylko można tylko mówić o indygenacie w przypadku imigrującego magnata w granice Cesarstwa?
Mam nadzieje że nie zagmatwałem za bardzo i z niecierpliwością czekam na Państwa odpowiedzi. Nie ukrywam, że zależy mi również na wskazówkach co do literatury.
Pozdrawiam
Hermes
Mam mały problem ze zrozumieniem pewnych mechanizmów, które istniały w Galicji. Czy może mi ktoś z Państwa wytłumaczyć jak było z indygenatem w Galicji w XIX wieku?
Indygenat czyli potwierdzenie obcego (np. bawarskiego) tytułu magnackiego (np. baron) w Galicji; zaś czy można rzec, iż polska magnateria również otrzymywała indygenat mając jakby obce bo polskie szlachectwo?
Pytając w skrócie. Czy legitymacje polskiego szlachectwa w Galicji u progu XIX wieku można było nazwać indygenatem? Czy tylko można tylko mówić o indygenacie w przypadku imigrującego magnata w granice Cesarstwa?
Mam nadzieje że nie zagmatwałem za bardzo i z niecierpliwością czekam na Państwa odpowiedzi. Nie ukrywam, że zależy mi również na wskazówkach co do literatury.
Pozdrawiam
Hermes
-
Sawicki_Julian

Witam, ja gdzieś czytałem że indygenat to nadanie np. dziadkowi szlachectwa, a wnuk był dopiero szlachcicem, czyli w trzecim pokoleniu, ale ktoś może podpowie, kto lepiej zna się na tym prawie nadawania szlachectwa i idygenat nie może być od razu np. hrabia ; pozdrawiam - Julian
-
Białobrzeski_Marek

Re: Indygenat a potwierdzenie szlachectwa w Galicji
instytucja niepełnego szlachectwa to skartabelat, a nie indygenat, ustanowione jeszcze w XVII wieku, a dokładniej w roku 1669Sawicki_Julian pisze:Witam, ja gdzieś czytałem że indygenat to nadanie np. dziadkowi szlachectwa, a wnuk był dopiero szlachcicem, czyli w trzecim pokoleniu, ale ktoś może podpowie, kto lepiej zna się na tym prawie nadawania szlachectwa i idygenat nie może być od razu np. hrabia ; pozdrawiam - Julian
Imigracja z którą związany był indygenat to jednak trochę co innego niźli aneksja/zabory.
Pewnie dlatego inaczej/na podstwawie innego prawa funkconowała legitymacja/dowód szlachectwa
Mimo, że definicja podobna to mechanizmy różne.
Pozdrawiam
Hubert
Pewnie dlatego inaczej/na podstwawie innego prawa funkconowała legitymacja/dowód szlachectwa
Mimo, że definicja podobna to mechanizmy różne.
Pozdrawiam
Hubert
-
Białobrzeski_Marek

S. Górzyński, Nobilitacje w Galicji w latach 1772-1918, wyd. 2, Warszawa 1999.
S. Kruczkowski, Poczet Polaków wyniesionych do godności szlacheckiej przez monarchów austrjackich w czasie od roku 1773 do 1918 : dalej tych osób, którym wymienieni władcy zatwierdzili dawne tytuły książęce względnie hrabiowskie lub nadali tytuły hrabiów i baronów jak niemniej tych, którym zatwierdzili staropolskie szlachectwo, Lwów 1935. --> przedruk Warszawa 1991.
S. Kruczkowski, Poczet Polaków wyniesionych do godności szlacheckiej przez monarchów austrjackich w czasie od roku 1773 do 1918 : dalej tych osób, którym wymienieni władcy zatwierdzili dawne tytuły książęce względnie hrabiowskie lub nadali tytuły hrabiów i baronów jak niemniej tych, którym zatwierdzili staropolskie szlachectwo, Lwów 1935. --> przedruk Warszawa 1991.
Witam
Tutaj jest druga pozycja
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 2&from=FBC
pozdrawiam Rysiek
Tutaj jest druga pozycja
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 2&from=FBC
pozdrawiam Rysiek
-
Robert_Kostecki