Ciekawe zdjęcie

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Fryzura, sukienka i buty pani przemawiają za tym, aby to zdjęcie ulokować w latach 30-tych, najwyżej 40-tych. Moja wersja jest pesymistyczna - dziewczynki siedzi na stołeczku, bo ma kłopoty z chodzeniem. Za to rower ma się dobrze.
Teraz widzę, że Aneta podobnie to odbiera.

pozdrawiam
Helena
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Oglądam mecz, a jednym okiem to zdjęcie. Widzę elementy dekoracyjne (lewy dolny róg - wazon? i jakiś postument z herbem? między nogami chłopca i mężczyzny), w tle prześwietla jakby kontur zabudowy. W sumie wygląda to jak park w stylu angielskim. Stroje dość biedne z lat 30 - 40 tych.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

krzesło - Thonet z Radomska.

Pozdrowienia:-)

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

A może to stary cmentarz?
Mecz świetny!
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Zdjęcie chyba rzeczywiście trzeba datować na lata 30-te. Nie należy zapominać, że są to lata tzw. Wielkiego kryzysu. Rower kosztował wówczas ok. 120-140 złotych, te z najwyższej półki ok. 200 zł. To była suma niebagatelna na owe kryzysowe lata. Według danych statystycznych z 1939 r. tylko 4 % Polaków posiadało rowery.
4 : 1 Brawo Lewandowski
Krzysztof
Awatar użytkownika
reflex1

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: reflex1 »

Dziękuję wszystkim za komentowanie tego zdjęcia :D Wasza wrażliwość i wyczucie genealogiczno-historyczne jest imponujące. Dzięki Waszym ciekawym opisom spojrzałem na to zdjęcie zupełnie "z innej strony" /cokolwiek to znaczy/ :wink: W każdym razie proszę o jeszcze ....
Pozdrawiam
Paweł
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie, według wszystkich tu podpowiedzi chyba nikt nie określił jednoznacznie kto tu jest na zdjęciu i gdzie jest zrobione to zdjęcie. Według mnie nie jest to typowa wieś, nie ma tu skrawka ziemi zaoranej, ani żadnej chałupy, nawet psa, ani koguta. Nie jest to tez miasto, nie ma żadnej kamienicy, ani chodnika, ani nawet drzew owocowych, czy alejki z kwiatami pod oknem. Jeśli jest naprawdę jakiś grobowiec z herbem jak podpowiada Jerzy, to jest to teren podworski. Po wojnie przeważnie w budynku mieszkalnym dziedzica był szkoła, a ci ludzie ze zdjęcia wyglądają mi na nauczycieli. To są ludzie myślący, krzesło wyniosła do zdjęcia z domu pani, by efektowniej wyglądała mała córcia i jak najbardziej zdrowa, pan w krawacie i tak samo syn jak przystało na niedzielę i zdjęcie zrobione z pomysłem, nie na tle może starych czworaków, tylko na tle lasu, zagajnika o wielkości jednego staja, gdzie prześwitują jakieś budowle. A co widać naprawdę na zdjęciu, jeśli nie ma nawet drzew owocowych tylko las, to ta ziemia jest licha, piąta klasa gdzie się zając wyżywi na 1 ha. Ci ludzie na zdjęciu utrzymują się z pracy rąk, ale jako urzędnicy. Co do ubiorów to w latach 30 koszule były ze stójka, te są inne, tylko nie wiem czy u marynarki były przed wojną modne klapki nad kieszeniami, ale po wojnie były takie na pewno. I druga sprawa, jeśli to grobowiec jakiejś szlachty na terenie dworu, taki przed wojną byłby zadbany, a po wojnie zarośnięty że go nie widać. Zdjęcie jest pożółkłe i wydaje się ze bardzo stare, ale w latach 60 można sobie było takie zrobić np. na odpuście tz. pięciominutówki co dzisiaj jest tak samo żółte jak to z przed wojny ; pozdrawiam - Julian
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Niedługo powstanie książka na temat tego zdjęcia.
Może być wieś, może być i małe miasto. I w jednym i drugim można spotkać tego typu tereny zalesione na obrzeżach. Może to być nawet fragment ogródka wchodzący w las.
Rodzina wygląda mi rzeczywiście na urzędnicza, nauczycielską, lub miejską (co lokalizacji na wsi nie przeczy).
Krzesła nikt nie targa nie wiadomo gdzie z rowerem.
Czyli raczej dom położony jest na obrzeżach wsi, małego miasta.
Może być miasto które straciło prawa miejskie po powstaniu. W takich sytuacjach występowała sytuacja pomieszania cech wiejskich z miejskimi.
Lata raczej trzydzieste, chociaż rowery z tych lat były dobre i używano ich nawet w latach siedemdziesiątych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”