Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu o czym mówi strona 21 - link w załączeniu. Środkowa kolumna pozycja 33 zawiera nazwisko Leopold Rudowski, być może to mój przodek. Zrozumiałam że całe opracowanie dotyczy rejonów Mławy i Szczytna, z nagłówek bezpośrednio nad kolumną wsi Wichrowiec.
http://www.historische-masurische-verei ... _Maxin.pdf
Z góry dziękuję
M. Kozłów
O czym mówi dokument - wielka prośba
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- gosiagosia2

-
Nykiel_Gracjan

o czym mówi dokument - wielka prośba
Jest wpisany w tabeli po nagłówku:
Wysokoczynszowscy z (tego słówka niestety nie znam) lub właściciele ziemscy (przez amortyzację )
Jeżeli chodzi o pierwszą kolumnę to :
1823
Pokazowa tabela Wychrowitz w biurze parafialnym Muschaken Neidenburg. Wioska ma 3218 prętów, 160 pręty wewnątrz - pół, morg 122, 107 poza granicami wsi . W reforma powiatu w 1818 wyniosła 152 ludności, których ilość kominówwyniosła 152.
Druga to
1856
Pokazowa tabela Wichrowitz w dzielnicach książeńcych. Wynajem biura Neidenburg. Tu niestety mam problem. 24 wymienieni ziemianie wcześniej łożący pieniądze do płacenia podatków pod nazwą domeny publicznej. Po ich oddzieleniu od amortyzacji w 56 roku do długu krajowego.
Ostatnia kolumna według mnie to
1878 Źródło własne grona Wichrowitz. Powierzchnia nie zmieniona. Liczba ludności w 1871 roku: 325. Urząd burmistrza w 1872 roku do wypowiedzenia i Samorząd Gminy został stworzony , wybierany z społeczności wiejskiej na 6 lat, zgodnie z zasadami demokracji. Zajęcia szkolne zostały nasilone. (budynek szkoły z cegły)
To tyle co udało mi się przetłumaczyć tak na szybko.
Wysokoczynszowscy z (tego słówka niestety nie znam) lub właściciele ziemscy (przez amortyzację )
Jeżeli chodzi o pierwszą kolumnę to :
1823
Pokazowa tabela Wychrowitz w biurze parafialnym Muschaken Neidenburg. Wioska ma 3218 prętów, 160 pręty wewnątrz - pół, morg 122, 107 poza granicami wsi . W reforma powiatu w 1818 wyniosła 152 ludności, których ilość kominówwyniosła 152.
Druga to
1856
Pokazowa tabela Wichrowitz w dzielnicach książeńcych. Wynajem biura Neidenburg. Tu niestety mam problem. 24 wymienieni ziemianie wcześniej łożący pieniądze do płacenia podatków pod nazwą domeny publicznej. Po ich oddzieleniu od amortyzacji w 56 roku do długu krajowego.
Ostatnia kolumna według mnie to
1878 Źródło własne grona Wichrowitz. Powierzchnia nie zmieniona. Liczba ludności w 1871 roku: 325. Urząd burmistrza w 1872 roku do wypowiedzenia i Samorząd Gminy został stworzony , wybierany z społeczności wiejskiej na 6 lat, zgodnie z zasadami demokracji. Zajęcia szkolne zostały nasilone. (budynek szkoły z cegły)
To tyle co udało mi się przetłumaczyć tak na szybko.
- gosiagosia2

Serdecznie dziękuję, to już coś wyjaśnia!
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)
Ćwikła vel Ćwiklińscy (Paterek)
Kaźmierczak vel Kaźmierscy (Rgielsko)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)
Ćwikła vel Ćwiklińscy (Paterek)
Kaźmierczak vel Kaźmierscy (Rgielsko)
- beatabistram

Witajcie
dodam troszke
Neidenburg to Nidzica ,
Kirchenspiel- parafia Muschaken- Muszaki (par. ew.) do niej nalezaly wsie :
Camerau, Groß-Grabowen, Klein-Grabowen, Eichwerder, Kaltenborn, Kozienitz, Jägersdorf, Mainaberg, Lomno, Pentzken, Rettkowen, Reuschwerder, Roggen, Puchallowen, Saddeck, Sawadden, Schönau, Sachen, Springborn, Wientzkowen, Wichrowitz, Wallendorf, Wolisko, Wujewken, Ulleschen.
Srodkowa rubryka
Wichrowitz przynalezal do „krolewskiego urzedu skarbowego „ w Nidzicy
Na podstawie ugody w sporze -z dnia 18.1. 1856, 24 wlascicieli ziemskich zobowiazanych dotychczas do skladnia konkretnych oplat pienieznych okreslanych mianem -Domänenzinsen , ktore zastapione zostaja tzw. Amortisation i przez 56 lat do „panstwowej kasy zadluzenia publicznego (panstwowego)[ odprowadzane-placone ]
Burmistrzowie (slotysi itp.) oraz w wolnych wyborach wybrani przedstawiciele spolecznosci wraz z karczmarzami :....
pozdrawiam Beata
dodam troszke
Neidenburg to Nidzica ,
Kirchenspiel- parafia Muschaken- Muszaki (par. ew.) do niej nalezaly wsie :
Camerau, Groß-Grabowen, Klein-Grabowen, Eichwerder, Kaltenborn, Kozienitz, Jägersdorf, Mainaberg, Lomno, Pentzken, Rettkowen, Reuschwerder, Roggen, Puchallowen, Saddeck, Sawadden, Schönau, Sachen, Springborn, Wientzkowen, Wichrowitz, Wallendorf, Wolisko, Wujewken, Ulleschen.
Srodkowa rubryka
Wichrowitz przynalezal do „krolewskiego urzedu skarbowego „ w Nidzicy
Na podstawie ugody w sporze -z dnia 18.1. 1856, 24 wlascicieli ziemskich zobowiazanych dotychczas do skladnia konkretnych oplat pienieznych okreslanych mianem -Domänenzinsen , ktore zastapione zostaja tzw. Amortisation i przez 56 lat do „panstwowej kasy zadluzenia publicznego (panstwowego)[ odprowadzane-placone ]
Burmistrzowie (slotysi itp.) oraz w wolnych wyborach wybrani przedstawiciele spolecznosci wraz z karczmarzami :....
pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
- gosiagosia2

o czym mówi dokument wielka prośba + akt małż. j. niemiecki
Bardzo dziękuję Beacie i Gracjanowi, trop okazał się bezcenny! Wymieniony w spisie to mój praprapradziadek. A już myśłałam że nic z tego, ślady rodziny urywały się w zaborze ruskim, nie było wiadomo skąd przybyli. A to niespodzianka.
Serdecznie pozdrawiam,
Gosia
Serdecznie pozdrawiam,
Gosia