Sieć USC w Królestwie- Petersburg? inne?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Sieć USC w Królestwie- Petersburg? inne?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witajcie:)
W "Świątynie prawego brzegu"
http://www.ksiegarnia-warszawska.pl/pdf ... 35fe3ea0cc
znajduje się krótki rozdział autorstwa dyr. Wojtkowskiego "- Źródła do dziejów warszawskich kościołów"
opisujący inwentarz i jeden z zespołów z Petersburga.
Z pamięci cytując "kościół katolicki 1850-1911", w którym są dokumenty dotyczące tworzenia, wydzielania, likwidacji parafii.
Interpretuję (nie ma tego wprost), że również filii z prawem prowadzenia ksiąg SC.

Moje pytania:
znacie porządne opracowanie tego zespołu? Kogoś, kto korzystał niewycinkowo? Może, przez przypadek albo nie - kogoś kto ma dostęp?
Gdzie analogiczne informacje z poprzedzającego okresu? Gubernialne poskładać? jest inna droga?
Co z prawosławnymi? Jakieś źródło dotyczące USC parafii prawosławnych jak ww?

Dostęp pozwoliłby wyjaśnić wiele (choć może z nielicznych:) wątpliwości, nurtujących (być może niewielu, ale jednak).
Oczywiście m.in. pomyślałem o Natalie i jej poszukiwaniach parafii prawosławnych "warszawskich" i okolicznych, ale nie tylko (case Św. Augustyna i inne)
pozdrawiam i polecam się pamięci...zanim "uderzę do źródła" wolę zapytać, aby nie powielać w razie czego
Awatar użytkownika
Joculus

Członek PTG
Adept

Post autor: Joculus »

Inwentarz tegoż zespołu dostępny jest online i zawiera opis na poziomie jednostek, rzeczywiście materiały dotyczą również kościołów filialnych i nieparafialnych (pobrałem swego czasu zaznaczając zarazem jednostki dotyczące parafii prawego brzegu) po 10 maja mogę udostępnić. Zainteresowanych odsyłam do prac. prof. Majdowskiego z Torunia publikującego artykuły na bazie tegoż zespołu. We wspomnianej przez Włodka publikacji takowe również się znajdują.

Pozdrawiam

J.
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale dotyczą Pragi:)
Mnie interesuje, czy ktoś na podstawie powyższych fondów odtwarzał, albo nawet odtworzył 'przebieg zdarzeń"
no i nie mniej -gdzie okres wcześniejszy (Andrzej Nowik sugeruje AGAD, ale w zakresach ograniczonych do poszczególnych guberni) i prawosławie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”