Poszukuje Aktu Zgonu moich dziadków

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

grzegorzpachnowski

Sympatyk

Post autor: grzegorzpachnowski »

Witam .poszukuje aktu zgonu z okresu od okolo 192? do 194? z Kutna Stanisława Pachnowskiego i Franciszki Pachnowskiej (Pietrzak). Gdzie mam szukać?? istnieje akt urodzenia Stanisława i akt małżeński Stanisława i Franciszki. i żadnych innych danych. HELP!!!
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witaj,
zapytanie warto skierować do Urzędu Stanu Cywilnego w Kutnie, gdzie powinny być interesujące Cię metryki (oczywiście jeśli Twoi dziadkowie zmarli w Kutnie lub miejscowości podlegającej pod USC Kutno) :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
grzegorzpachnowski

Sympatyk

Dziękuje za informacje. Ale w USC Kutno już byłem :) Wydaje mi się że, powinny być te akty w kościele w jakim zostali pochowani lub w archiwum przy cmentarnym ale niewiadomo jakim i gdzie i nie ma konkretnej daty zgonu : /
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Byłeś w USC i co powiedzieli? Że nie mają? Jeśli nie, to oznacza, że zmarli w miejscu odpowiednim terenowo dla innego USC !!
Jeśli masz pewność, że pochowani zostali na cmentarzu w Kutnie, to wtedy możesz faktycznie szukać na parafii, bo tam mają raczej księgi pochówków niż zgonów.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

grzegorzpachnowski

Sympatyk

Jutro pójdę jeszce raz do USC Kutno. Bo wtedy nie wiedziałem daty ślubu np. A już coś jest wiadome więc może po akcie ślubu dojdą do czegoś.w USC :)
grzegorzpachnowski

Sympatyk

Nic w USC nie powiedziano nam.Wysyłają mnie do AP w Łodzi. Do roku 1939 akty zgonu , ślubu itp. przechowywane były w parafiach. A nie wiadomo w jakiej parafi byli chrzczeni. I tu się sprawa komplikuje. Więc myśle że, jeśli nię będzie nic w AP to już nigdzie ; / HELPPPPP
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
napisałeś że masz akt ślubu Stanisława i Franciszki , powinno tam być napisane gdzie się urodzili.
monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Co ma akt urodzenia do aktu zgonu ??
Piszesz, że dziadkowie zmarli okolo 192? do 194?. "Oficjalne" dopiski o śmierci pojawiać się zaczęły zaraz po II WŚ, chociaż nie było tak zawsze (z reguły jeśli zgon nastąpił dość blisko lub po prostu znano miejsce urodznia - np. moja prababcia zmarła w 1974r. nie ma adnotacji o śmierci w swoim akcie chrztu. Zgłaszający nie podał miejscowości, a nawet nie znał daty urodzenia (chociaż na pomniku jest prawidłowa..)).

Wstaw może tutaj akt ślubu, to wtedy będziemy próbować.. (a nuż metryki z parafii, gdzie byli chrzczeni są online i w dodatku będzie adnotacja o zgonie - zawsze jakiś punkt podparcia) .
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

grzegorzpachnowski

Sympatyk

Tak dokładnie to jest metryka ślubu w języku rosyjskim częściowo przetłumaczona na polski. Nie znam kościoła ale jest stempel dziakanu Łowickiego. Dziś byłem w Kutnowskimkościele i tam metryki są z dziekanu Gostynińskiego. Link do skanu etryki: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =68-69.jpg

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 05ld&op=gt
Natej stronie pozycja numer15 rok 1873 akt nr 158 jest wzmianka o akcie urodzenia Stanisława Pachnowskiego. I to tyle ile mam. :(
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
Piaski- najbliższe to chyba te koło Łowicz-Nieborów?
Dostali dyspensę z powodu czwartego stopnia pokrewieństwa :D
monika
pozdrawiam monika
grzegorzpachnowski

Sympatyk

Piaski to jakby dzielnica Kutna taka :)

Dowiedziałem sie że, w AP nic nie znajde. Większośc z was pewnie o tym już wiedziało dawno bo dziadkowie zmarli po 1911 roku więc akty zgonu muszą być w USCw Kutnie. Ale nie znam daty ani roku zgonu. Więc jest to szukanie igły w stogu siana. Obsługa USC jest niemiła i nie chce pomóc w tej sprawie. Jest opcja żeby zdobyć nakaz z sądu w celu przeszukania akt między 1912 a 194? .??Dodam iż chodzi o spadek po dziadkach.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Grzegorz,
znasz dzielnicę , w Kutnie są dwie stare parafie Św. Wawrzyńca z cmentarzem parafialny i Św.Stanisława-łękoszyńska.
Sprawdź obie , zadzwoń, pójdź do parafii i poproś o pomoc.
monika
pozdrawiam monika
grzegorzpachnowski

Sympatyk

Byłem w Wawrzyńcu. Ksiąg jest masa ponieważ to duża parafia.Ale sprobuje jeszce jutro :)
Przeszukać wszystkie zgony od 1911 do 1950 nawet. :)z USC nie ma co walczyć chyba. Jeśli nie chcą pomóc to nie pomogą. Ciekawe czy Parafia na Łąkoszynie to dziekanat Łowicki bo Wawrzyniec to Gostyniński :)
Ostatnio zmieniony pn 29 kwie 2013, 20:52 przez grzegorzpachnowski, łącznie zmieniany 1 raz.
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Po ślubie urodziła im się 6 dzieci ostatnie w 1905 r on miał ok 32 lata ona 26. Powinny być jeszcze następne dzieci, chyba że zmarł wcześniej. Księgi z roku 1907 są w archiwum w Kutnie i tam bym zaczął poszukiwania
Pozdrawiam
Jurek
grzegorzpachnowski

Sympatyk

A gdzie znajduje się Archiwum w Kutnie???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”