Dzień dobry,
zwracam się z tym problemem na forum genealogicznym, bo sam już nie mam pomysłu jakie dalsze kroki podjąć. W swoim drzewie genealogicznym mam Rozalię z domu Potocką. Dzięki wykazowi ks. Żurka udało mi się odnaleźć jej rodziców i dziadków. Przedstawia się to w chwili obecnej następująco:
1.ROZALIA POTOCKA (1907-1949), zw. małż. z Jan Muklewicz (1881-1960)
rodzeństwo Rozalii:
JULIANNA POTOCKA (1897)
ANTONI POTOCKI (1899)
MARIANNA POTOCKA (1901)
KAZIMIERZ POTOCKI (1903)
WŁADYSŁAW POTOCKI (1905)
HELENA POTOCKA (1909)
AGATA POTOCKA (1911)
JÓZEF POTOCKI (1914)
2. ojciec Rozalii - WINCENTY POTOCKI, zw. małż. z Anna Sztanke (Sztange) w 1895 r. w Sokolu
brat Wincentego:
KONSTANTY POTOCKI, zw. małż. z Tekla Wybult w 1902 r.; dzieci: MARIANNA (1904), FRANCISZEK (1905), BOGUMIŁA (1907), BRONISŁAW (1909), ANTONINA (1913), ANTONI (1918), MARIA (1920)
3. ojciec Wincentego i Konstantego - MICHAŁ POTOCKI, zw. małż. z Elżbieta z Zawadzkich
Z informacji z wykazu ks. Żurka wiem, że Potoccy mieli zamieszkiwać parafię Wiszenki, prawdopodobnie miejscowość Francuzy.
Nie wiem, jaki uczynić kolejny krok. Wiem, że wymienieni przeze mnie Potoccy byli spokrewnieni w jakiś sposób z "tymi" Potockimi, tak relacjonowała kiedyś, nieżyjąca już babcia i ciotka. Skoro tak mówiły, to jakaś prawda musi w tym być, tylko jak teraz znaleźć te powiązanie. W internecie spotkałem się na poniższej stronie z informacją o Michale Potockim (1832-1863) - niewiadoma jest kwestia jego małżeństwa lub potomstwa:
http://www.sejm-wielki.pl/n/Potocki
Fakt ten powiązać jakoś datowo na pewno można, ale nie ma do tego nic więcej oprócz przypuszczeń.
Oprócz tego udało mi się znaleźć miejscowość Dereźno położoną, bądź co bądź w niedalekiej odległości od parafii Wiszenki, gdzie Potoccy mieli nawet swój pałacyk (Romanowie Potoccy), być może jakies powiązanie występuje z nimi. Pamiętam, że ciotka wspominała, że jakiś kontak był utrzymywany z Potockimi, którzy mieli pałac.
Może ktoś ma jakieś propozycje, co do dalszych poszukiwań, lub natknął się na którąś z wymienionych przeze mnie osób we własnych poszukiwaniach genealogicznych? Być może ktoś zajmuje się badaniem genealogii samych Potockich? Przyjmę wszelkie cenne wskazówki dot. tego tematu.
Pozdrawiam,
Krzysztof
prośba o pomoc w poszukiwaniach - Potoccy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
krzysztof87

prośba o pomoc w poszukiwaniach - Potoccy
Nie wiem czy wskazówka jest cenna, ale ja bym poszukała potomków rodzeństwa Rozalii, chyba, że je już znasz. Zwłaszcza chłopaków, którzy mieli synów i zachowane może być nazwisko, bo tych łatwiej odnaleźć. Czy wiesz coś o nich? Są w Polsce czy na Ukrainie? Na Ukrainie jest 1506 osób o nazwisku Potocki, być może są wśród nich krewni Rozalii? I bym się od nich dowiedziała co sądzą o związkach z "tymi" Potockimi i co wiedzą na ten temat, jak zachowali nazwisko to dla nich jest bardziej istotne i zapewne coś więcej wiedzą.
Na Ukrainie wyszukiwarka nazwisk i adresów, nie wiem czy znasz i szukałeś, można przeglądać po imieniu:
http://www.nomer.org/allukraina/ потоцкий
Można po otczestwie.
Można też po miejscowości.
A miejscowość Dereźno dlaczego wzbudziła zainteresowanie? Co tam było?
Temat bardzo ciekawy, ale ostrożnie trzeba się poruszać i nie szybować za szybko w głąb, nie mając rozpoznanych terenów płycej położonych.
Łucja
Na Ukrainie wyszukiwarka nazwisk i adresów, nie wiem czy znasz i szukałeś, można przeglądać po imieniu:
http://www.nomer.org/allukraina/ потоцкий
Można po otczestwie.
Można też po miejscowości.
A miejscowość Dereźno dlaczego wzbudziła zainteresowanie? Co tam było?
Temat bardzo ciekawy, ale ostrożnie trzeba się poruszać i nie szybować za szybko w głąb, nie mając rozpoznanych terenów płycej położonych.
Łucja