prośba o pomoc w poszukiwaniach - Potoccy

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

krzysztof87

Sympatyk

Post autor: krzysztof87 »

Dzień dobry,

zwracam się z tym problemem na forum genealogicznym, bo sam już nie mam pomysłu jakie dalsze kroki podjąć. W swoim drzewie genealogicznym mam Rozalię z domu Potocką. Dzięki wykazowi ks. Żurka udało mi się odnaleźć jej rodziców i dziadków. Przedstawia się to w chwili obecnej następująco:

1.ROZALIA POTOCKA (1907-1949), zw. małż. z Jan Muklewicz (1881-1960)

rodzeństwo Rozalii:
JULIANNA POTOCKA (1897)
ANTONI POTOCKI (1899)
MARIANNA POTOCKA (1901)
KAZIMIERZ POTOCKI (1903)
WŁADYSŁAW POTOCKI (1905)
HELENA POTOCKA (1909)
AGATA POTOCKA (1911)
JÓZEF POTOCKI (1914)

2. ojciec Rozalii - WINCENTY POTOCKI, zw. małż. z Anna Sztanke (Sztange) w 1895 r. w Sokolu

brat Wincentego:
KONSTANTY POTOCKI, zw. małż. z Tekla Wybult w 1902 r.; dzieci: MARIANNA (1904), FRANCISZEK (1905), BOGUMIŁA (1907), BRONISŁAW (1909), ANTONINA (1913), ANTONI (1918), MARIA (1920)

3. ojciec Wincentego i Konstantego - MICHAŁ POTOCKI, zw. małż. z Elżbieta z Zawadzkich

Z informacji z wykazu ks. Żurka wiem, że Potoccy mieli zamieszkiwać parafię Wiszenki, prawdopodobnie miejscowość Francuzy.
Nie wiem, jaki uczynić kolejny krok. Wiem, że wymienieni przeze mnie Potoccy byli spokrewnieni w jakiś sposób z "tymi" Potockimi, tak relacjonowała kiedyś, nieżyjąca już babcia i ciotka. Skoro tak mówiły, to jakaś prawda musi w tym być, tylko jak teraz znaleźć te powiązanie. W internecie spotkałem się na poniższej stronie z informacją o Michale Potockim (1832-1863) - niewiadoma jest kwestia jego małżeństwa lub potomstwa:

http://www.sejm-wielki.pl/n/Potocki

Fakt ten powiązać jakoś datowo na pewno można, ale nie ma do tego nic więcej oprócz przypuszczeń.

Oprócz tego udało mi się znaleźć miejscowość Dereźno położoną, bądź co bądź w niedalekiej odległości od parafii Wiszenki, gdzie Potoccy mieli nawet swój pałacyk (Romanowie Potoccy), być może jakies powiązanie występuje z nimi. Pamiętam, że ciotka wspominała, że jakiś kontak był utrzymywany z Potockimi, którzy mieli pałac.

Może ktoś ma jakieś propozycje, co do dalszych poszukiwań, lub natknął się na którąś z wymienionych przeze mnie osób we własnych poszukiwaniach genealogicznych? Być może ktoś zajmuje się badaniem genealogii samych Potockich? Przyjmę wszelkie cenne wskazówki dot. tego tematu.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Nie wiem czy wskazówka jest cenna, ale ja bym poszukała potomków rodzeństwa Rozalii, chyba, że je już znasz. Zwłaszcza chłopaków, którzy mieli synów i zachowane może być nazwisko, bo tych łatwiej odnaleźć. Czy wiesz coś o nich? Są w Polsce czy na Ukrainie? Na Ukrainie jest 1506 osób o nazwisku Potocki, być może są wśród nich krewni Rozalii? I bym się od nich dowiedziała co sądzą o związkach z "tymi" Potockimi i co wiedzą na ten temat, jak zachowali nazwisko to dla nich jest bardziej istotne i zapewne coś więcej wiedzą.
Na Ukrainie wyszukiwarka nazwisk i adresów, nie wiem czy znasz i szukałeś, można przeglądać po imieniu:
http://www.nomer.org/allukraina/ потоцкий
Można po otczestwie.
Można też po miejscowości.
A miejscowość Dereźno dlaczego wzbudziła zainteresowanie? Co tam było?
Temat bardzo ciekawy, ale ostrożnie trzeba się poruszać i nie szybować za szybko w głąb, nie mając rozpoznanych terenów płycej położonych.

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”