APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Białobrzeski_Marek

Re: APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów
W Ostrołęce posiadają księgę z 1915 r., a następnie od 1939 r., najgorzej zachowana parafia w Polsce można powiedzieć, jednym słowem zero.
-
Wiktor_Witek

Z tego co wiem jakaś cześć Ostrołęki (b. miasta woj.) należała do parafii Rzekuń i tak w 1924 jako miejsce ur. podano Ostrołękę a chrzest miał miejsce w Rzekuniu - odpisu aktu ur. z USC. To dotyczy jak sądzę okolic dworca kolejowego.
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
-
Białobrzeski_Marek

Ostrołęka - Stacja, czyli dawniej wsie: Kaczyny-Wypychy, Kaczyny- Stara Wieś i Kaczyny-Tobolice, obecnie nadal w parafii rzekuńskiej, chociaż to część Ostrołęki
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Do Genbazy wysłałem zdjęcia ksiąg sfotografowanych przez Wawrzyńca z Parafii:
Wąsewo gmina 1657 zdjęć
Wąsewo 8336 zdjęć
pozdrowienia
Leszek
Wąsewo gmina 1657 zdjęć
Wąsewo 8336 zdjęć
pozdrowienia
Leszek
-
Szymański_Wojciech

Przepraszam za podczepienie się pod temat, ale jest to ważne dla mnie pytanie dotyczące zasobów Archiwum w Pułtusku. W kręgu mych zaiteresowań były księgi z par. Brok, w całości dostępne w Poczekalni. Niestety okazało się, że w dziale urodzeń są to wyłącznie zgłoszenia - brak metryk chrztu. Wg informacji Archiwum - niczym więcej nie dysponują. Czy w przypadku innych indeksowanych parafii z tego zbioru sytuacja jest podobna, tj. zachowały się wyłącznie księgi USC? A może ktoś mi podpowie, jak i gdzie wobec tego szukać zapisów chrztu z par. Brok? Na marginesie - Pradziad nie chciał dziś ze mną otym gadać!Ćwikliński_Leszek pisze:Do Genbazy wysłałem zdjęcia ksiąg sfotografowanych przez Wawrzyńca z Parafii:
Wąsewo gmina 1657 zdjęć
Wąsewo 8336 zdjęć
pozdrowienia
Leszek
Pozdrawiam
Wojciech Szymański
- Skrzypczak_Bogumiła

Witam.
Kolejne indeksy;
Zaręby UMZ 1871-1873 i 1891-1892 - całość z zasobów AP w Pułtusku zindeksowana
indeksacja Maryla Składanek
Szelków UMZ 1902-1904 i 1906-1909
Indeksacja ; Bogumiła Skrzypczak i Grzegorz Skoczek
Pułtusk Z 1904-1906
Indeksacja; Jola Mierzejewska i Bogumiła Skrzypczak
Goworowo MZ 1903
Indeksacja; Paweł Dyda
Nadal pracujemy nad indeksacją ; Goworowa,Szelkowa,Brańszczyka,Poręby i Pułtuska
Kolejne indeksy;
Zaręby UMZ 1871-1873 i 1891-1892 - całość z zasobów AP w Pułtusku zindeksowana
indeksacja Maryla Składanek
Szelków UMZ 1902-1904 i 1906-1909
Indeksacja ; Bogumiła Skrzypczak i Grzegorz Skoczek
Pułtusk Z 1904-1906
Indeksacja; Jola Mierzejewska i Bogumiła Skrzypczak
Goworowo MZ 1903
Indeksacja; Paweł Dyda
Nadal pracujemy nad indeksacją ; Goworowa,Szelkowa,Brańszczyka,Poręby i Pułtuska
Ostatnio zmieniony ndz 28 kwie 2013, 19:57 przez Skrzypczak_Bogumiła, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- Jan.Ejzert

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
-
Aneta_Sobczyk

-
2ala030450

Witam!
Anetko, wszystkie akta parafii Przasnysz za lata 1826 - 1911 są dostępne na stronie - http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,64603,1
pozdraiwma - Ala
Anetko, wszystkie akta parafii Przasnysz za lata 1826 - 1911 są dostępne na stronie - http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,64603,1
pozdraiwma - Ala
- Bea

Aneto - wcześniej te roczniki nie były dostępne.Aneta_Sobczyk pisze:Witam!
Mam pytanie: Czy akta parafii Przasnysz z lat 1855-1867 są w indeksacji?
Wcześniej były dostępne w poczekalni a teraz w metrykach ich nie ma.
Było to doskonałe źródło infromacji dla mnie.
Kiedy będą udostępnione w metrykach?
Pozdrawiam
Aneta
W sfotografowanych metrykach brak roczników: 1899*, 1897, 1896**, 1895, 1872, 1867-1855,
* w innym roczniku znalazł się tylko dokument potwierdzający urodzenie
** w innym roczniku znalazło się tylko jedno xero aktu ślubu
Ja nie wiem z czego wynikają te braki, ale domyślam się, że fizycznie tych ksiąg nie ma w AP.
P.S.
polecam przeglądanie załączników, które są w aktach zgonów, oznaczone jako zz1,zz2.... bo często są tam adnotacje np. sądowe o śmierci żołnierzy urodzonych w parafii. Ksiądz ich nie wpisywał w akty zgonu, bo żołnierze ci nie zmarli w Przasnyszu, ale zostawiał takie dokumenty na końcu księgi. Może akurat komuś się trafi ciekawego.
-
Kubiak_Urszula

-
Aneta_Sobczyk

Beato- księgi z lat 1855-1867 z parafii Przasnysz były dostępne do zeszłego piątku tj. do 26.04.2013 r. w zakładce POCZEKALNIA.
Były na pewno bo oglądałam je setki razy!!!!!!!. Mam również wydrukowane najważniejsze dla mnie akty z wyżej wymienionych lat.
Teraz akty z parafii Przasnysz pojawiły się w zakładce METRYKI, ale brak jest ciągłości. Jeśli chodzi o rok 1872 to ISTNIEJE ale jak napisała wyżej Ula jest w złym stanie. Informacja taka widnieje na stronie APW o/ Pułtusk, a dokładniej w wyszukiwarce: jeśli pojawi się akt z 1872 r to w rubryce uwagi pojawia się informacja, że akt ze względu na zły stan jest nieudostępniany. O ile dobrze pamiętam w POCZEKALNI brakowało również roku 1899.
Poniżej link do stanu informacji o postępach digitalizacji APW o/Pułtusk, gdzie dokładnie widnieje informacja , że sfotografowano 86 ksiąg parafii Przasnysz. Natomiast w METRYKACH umieszczonych jest 70 ksiąg parafii Przasnysz. Jedna księga to jeden rok- zawierała akty urodzin, małżeństw i zgonów.
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/appultusk.pdf
Pozdrawiam
Aneta urodzona w Przasnyszu
Były na pewno bo oglądałam je setki razy!!!!!!!. Mam również wydrukowane najważniejsze dla mnie akty z wyżej wymienionych lat.
Teraz akty z parafii Przasnysz pojawiły się w zakładce METRYKI, ale brak jest ciągłości. Jeśli chodzi o rok 1872 to ISTNIEJE ale jak napisała wyżej Ula jest w złym stanie. Informacja taka widnieje na stronie APW o/ Pułtusk, a dokładniej w wyszukiwarce: jeśli pojawi się akt z 1872 r to w rubryce uwagi pojawia się informacja, że akt ze względu na zły stan jest nieudostępniany. O ile dobrze pamiętam w POCZEKALNI brakowało również roku 1899.
Poniżej link do stanu informacji o postępach digitalizacji APW o/Pułtusk, gdzie dokładnie widnieje informacja , że sfotografowano 86 ksiąg parafii Przasnysz. Natomiast w METRYKACH umieszczonych jest 70 ksiąg parafii Przasnysz. Jedna księga to jeden rok- zawierała akty urodzin, małżeństw i zgonów.
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/appultusk.pdf
Pozdrawiam
Aneta urodzona w Przasnyszu
w takim razie to jakaś nieścisłość na łączach