Co to za mundury?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jimmy88

Sympatyk

Co to za mundury?

Post autor: jimmy88 »

W albumie rodzinnym znalazłem dwa zdjęcia z młodzieńcami w mundurach. Niestety nie mam zielonego pojęcia jakiego okresu mogą dotyczyć czy przynależności wojskowej.

Czy ktoś z panstwa mógłby mi pomóc w identyfikacji mundurów na zdjęciach?

Dziękuję bardzo z góry! Jakub

1) http://img341.imageshack.us/img341/7079/img924l.jpg

2) http://postimage.org/image/smyblcwfl/
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Co to za mundury?

Post autor: Szymański_Wojciech »

jimmy88 pisze:W albumie rodzinnym znalazłem dwa zdjęcia z młodzieńcami w mundurach. Niestety nie mam zielonego pojęcia jakiego okresu mogą dotyczyć czy przynależności wojskowej.

Czy ktoś z panstwa mógłby mi pomóc w identyfikacji mundurów na zdjęciach?

Dziękuję bardzo z góry! Jakub

1) http://img341.imageshack.us/img341/7079/img924l.jpg

2) http://postimage.org/image/smyblcwfl/
Na pierwszym zdjęciu mamy starszego strzelca Wojska Polskiego w mundurze z lat 20-tych XX wieku (o reszcie niech piszą specjaliści!). Na drugim (n.b. znakomitej jakości) młodziana w rosyjskim mundurze z okresu ok. I wojny światowej. Typ szabli sugeruje kawalerzystę (dragona?) lub konnego artylerzystę; nr na pagonie wskazuje na jednostkę (!!3), którą można zidentyfikować wchodząc w yszukiwarce na odpowiednie strony, poświęcone carskiej armii z tego czasu.
Życzę sukcesu!
Wojciech Szymanski
sowak16

Sympatyk

Co to za mundury Armii Carskiej i WP ?

Post autor: sowak16 »

Witam potrzebuję pomocy w odcztaniu mundurów formacji środkowe zdjęcie
Armia Carska 1914 - 1918 Przasnysz - Nowy Dwór
Ostatnie to zdjęcie z Wojska Polskiego okres od 1920-1937

Nie wiem co to za formacje ?

http://www.hot.jpg.pl/177185

Wydaje mi się że srodkowe zdjęcie to I lub II Korpus Syberyjski Armii carskiej stacjonujacy w 1915 w Przasnyszu, ale mogę się mylić.

Krzysztof
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

To są podoficerowie dragonów. Było 20 pułków, których umundurowanie w końcu XIX wieku różniło się nieznacznie (czapki lub "papachy", kolory epoletów, znaki na czapkach). Nie wiem jakie jednostki brały udział w Bitwie Przasnyskiej i gdzie stacjonowały (patrz wikipedia).
Jestem pewien rodzaju broni, bo mam zdjęcie tak samo ubranego swojego dziadka zrobione w Warszawie w 1902 roku.
Może tam znajdziesz coś więcej: http://regiment.ru/reg/III/A/A.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Aftanas_Jerzy pisze:To są podoficerowie dragonów. Było 20 pułków, których umundurowanie w końcu XIX wieku różniło się nieznacznie (czapki lub "papachy", kolory epoletów, znaki na czapkach). Nie wiem jakie jednostki brały udział w Bitwie Przasnyskiej i gdzie stacjonowały (patrz wikipedia).
Jestem pewien rodzaju broni, bo mam zdjęcie tak samo ubranego swojego dziadka zrobione w Warszawie w 1902 roku.
Może tam znajdziesz coś więcej: http://regiment.ru/reg/III/A/A.htm
Identyfikacja wydaje sie być prawidłowa! Jeśli tak jest, to za podanym wyżej źródłem, byłby to najpewniej 6 Głuchowski pułk dragonów, im. carycy Katarzyny Wlk., stacjonujący wówczas "w pobliżu Ostrołęki w gub, Łomżyńskiej". Zdjęcie, nie nalepiej zachowane, pochodzi wg mnie z l. 80-90 -tych XIX w,

Wojciech Szymański
sowak16

Sympatyk

Post autor: sowak16 »

Zdjęcie pochodzi z okresu 1915 - 1918 mojego pradziadka ten z wąsem to Stanisław Rakowski s.Adam ur. w 1890 nie wiem gdzie ale w Armii carskiej był 3 lata. Na zdjęciu jest podpis Nowy Dwór Przasnysz, Obie miejscowości leżą w okolicach Płocka, w rejonie tym stacjonował 15 Pierejasławski Pułk Dragonów rozformowany w 1918. Sam Przasnysz w okresie od listopada 1914 do 28 lutego 1915 przechodził w różne ręce Niemiec i Rosjan. Więc spokojnie gdzieś w tym okresie zdjęcie to zrobiono w Przasnyszu.
Wiem że Stanisław był w Armii Carskiej 3 lata od 195-1918, na razie nie ma w spisach Armii Carskiej w tym co jest na online, Stanisław jest w umundurowaniu Dragonów 15 Pierejasławskiego Pułku Dragonów (Kawalerii) stacjonującego w Płocku i biorącego udział w Bitwie w 1915 Pod Przasnyszem. Był jeszcze inny Pułk Dragonów ale stacjonował w Koninie, Przasnysz leży bliżej Płocka niż Konina, nawet mundur w tabelach umundurowania bardziej pasuje. Ale do rzeczy jest to podoficer 15 Pułku Dragonów a było tych Pułków tylko 20 w Całej Imperialnej Rosji i tylko kilka stacjonowało w Polsce. Stąd pradziadek Stanisław został po I wojnie gdzieś wcielony do Wojska Polskiego chyba bardziej jako rezerwista i był w nim 4 lata a odszedł z Wojska w 1937, czyli musiał być powołany raczej do rezerwy w 1933, teraz rozumiem dlaczego Stanisław w 1937 po operacji i odejściu z wojska zakupił dorożkę i konia, gdyż musiał się znać na koniach ich hodowli z Armii Carskiej. Wtedy koń sporo kosztował, musiał o niego dbać tak jak na wojnie i Armii.
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Mam do Was pytanie dotyczące formacji, w której służył mój pradziadek Adam, ur. w 1874r.: 89 Pułk Biełosierski. W domu zachowała się jego legitymacja inwalidzka( wydana w1934r), w której jest napisane, że został zwolniony ze służby po 4 latach z powodu utraty kciuka prawj ręki. Brak jest danych dot. lat służby itp. Co to była za formacja, gdzie stacjonowali i walczyli?
Pozdrawiam Jolanta
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

zawadzka.jolanta pisze:Mam do Was pytanie dotyczące formacji, w której służył mój pradziadek Adam, ur. w 1874r.: 89 Pułk Biełosierski. W domu zachowała się jego legitymacja inwalidzka( wydana w1934r), w której jest napisane, że został zwolniony ze służby po 4 latach z powodu utraty kciuka prawj ręki. Brak jest danych dot. lat służby itp. Co to była za formacja, gdzie stacjonowali i walczyli?
Pozdrawiam Jolanta
W wykazie pułków carskiej Rosji z 1914 są dwa pułki, które mogą pasować do podanej przez Ciebie nazwy, ale po korekcie (sprawdź zapis w tej legitymacji i podaj prawidłową nazwę). Pełne oryginalne nazwy tych pułków:
13-й пехотный Белозерский генерал-фельдмаршала князя Волконского полк
89-й пехотный Беломорский Его Императорского Высочества Наследника Цсеревича Великого Князя Алексея Николаевича полк

Podaj też nazwisko, imię oraz imię ojca sprawdzę w spisie oficerów wg stanu w 1909. Jeśli był szeregowcem lub podoficerem, to w spisach stanu jednostek nie był ujmowany. Zachowały się natomiast spisy wojskowych (wszystkich stopni) nagrodzonych za czyny wojenne.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Dzięki Jerzy za tak szybką odpowiedź. Wpatrywałam się w ten mało czytelny zapis w legitymacji i rozczytałam go tak jak w powyższym poście. Pomyliłam się w imieniu i koryguję dane. Pradziadek nazywał się Tomasz Mikulski, ur. w 1874r, s. Adama i Magdaleny. (Jadów). Nie podejrzewam aby był oficerem bo to włościańska rodzina. Rentę otrzymał ponieważ przed służbą grał na klarnecie a brak kciuka uniemożliwił mu to. Jego synowie ur. się w 1906 i w 1910r a więc z wojska musiał być zwolniony przed 1906r. To cała moja wiedza na ten temat i nie wiem czy będzie pomocna w poszukiwaniach
Pozdrawiam cieplutko Jolanta
kondex77

Sympatyk

Serdeczna prośba o identyfikacje

Post autor: kondex77 »

Witam wszytskich. Mam wielką prośbę o zidentyfikowanie Munduru (żandarm niemiecki ?) oraz pojazdu wojskowego. Z góry serdecznie Dziekuję. Konrad M.

Obrazek
kondex77

Sympatyk

Serdeczna prośba o identyfikacje

Witam jeszcze raz serdecznie. Prosze o jakiekolwiek info nt. munduru i pojazdu na w/w zdjęciu. Konrad M.
Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Post autor: Irek.Klubczewski »

Nie pomogę w identyfikacji bo niestety nie znam się na autach i mundurach,
ale jestem przekonany że gdybyś zamieścił większe zdjęcie to wiele osób by pomogło.
Odnoszę wrażenie, że ta fotka jest mało czytelna.
Sa na forum fachowcy o jakich tylko marzyć :) Poza tym spróbuj napisac co sam wiesz na temat tej fotografii.

Pozdrawiam
Irek Klubczewski
Awatar użytkownika
Skorek_A

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Skorek_A »

Co do samochodu jest to najprawdopodobniej Ford AA lub jego wersja rosyjska Gaz AA . Bardziej pasuje do Gaza .
pozd. Andrzej
kondex77

Sympatyk

Witam ponownie, zgodnie ze słuszną uwaga wklejam wieksze zdjęcie. Natomiast co do moich informacji na temat fotki, ro sa one znikome, po numerach na tablicyPol 12381 można wnioskowac ze jest to Polizei, ale równiez dobrze moze byc skonfiskowany polski wóz. Także moze to byc byc zandarm (policjant) niemiecki. Zdjęcie zrobione w Fałkowie. To tyle mojej wiedzy. Serdecznie prosze o pomoc. Z góry Dzieki. Konrad

Obrazek

Niestety wiekszej fotki się nie wkleic. Słaba rozdzielczość :-(
Awatar użytkownika
Skorek_A

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Skorek_A »

NIe wklejaj tu fotek tylko wrzuć na jakiś serwer i zapodaj link do zdjęcia
pozd. Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”