Polacy w kopalniach Belgijskich
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- tonffillka

Polacy w kopalniach Belgijskich
Witam
mam pytanie czy ktoś z Państwa poszukiwał danych o Polakach pracujących w kopalniach w Belgii/ Francji przed II WŚ? Z tego co pamiętam prababcia mówiła, iż aby mogła wyjechać za granicę do męża trzeba było posiadać potwierdzenie zawarcia małżeństwa. Czy wiecie może Państwo kto wydawał takie potwierdzenia? Czy są jakieś dokumenty, które można wydobyć za strony Belgijskiej / Francuskiej (np. umowa pracy, spisy pracowników) i jak można je wydobyć.
Z góry serdecznie dziękuję za wskazówki.
Małgosia
mam pytanie czy ktoś z Państwa poszukiwał danych o Polakach pracujących w kopalniach w Belgii/ Francji przed II WŚ? Z tego co pamiętam prababcia mówiła, iż aby mogła wyjechać za granicę do męża trzeba było posiadać potwierdzenie zawarcia małżeństwa. Czy wiecie może Państwo kto wydawał takie potwierdzenia? Czy są jakieś dokumenty, które można wydobyć za strony Belgijskiej / Francuskiej (np. umowa pracy, spisy pracowników) i jak można je wydobyć.
Z góry serdecznie dziękuję za wskazówki.
Małgosia
Re: Polacy w kopalniach Belgijskich
Pewnie ksiądz, albo urzędnik USC w Polsce.tonffillka pisze:... trzeba było posiadać potwierdzenie zawarcia małżeństwa. Czy wiecie może Państwo kto wydawał takie potwierdzenia?
Polacy wyjeżdżający do pracy mieli możliwość ściągnięcia swojej najbliższej rodziny. Do tego potrzebny był pewnie dokument potwierdzający ze to zona/dzieci.
Czego właściwie Małgosiu poszukujesz?
- Jeśli tego"dokumentu potwierdzenie zawarcia małżeństwa", to pod warunkiem ze się zachował, pewnie go znajdziesz w archiwum zakładowym, w archiwum departamentu (mowie o Francji) lub .....
Musiałabyś jednak znać nazwę i lokalizacje kopalni.
- Jeśli szukasz daty lub miejsca ślubu Twoich dziadków, to łatwiej chyba szukać w Polsce.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- tonffillka

Poszukuję np. listy pracowników, kopii umowy o pracę, adnotacji w jakiej kopalni pracował - gdyż jedyne co mi jest wiadome to że prababcia przez jakiś czas otrzymywała świadczenie pieniężne po śmierci pradziadka z zagranicy (wg pamięci ich dzieci z Belgii lub Francji). Nie jest mi wiadome jakiego typu informacje można uzyskać na ten temat stąd moje pytanie czy ktoś z Państwa czegoś podobnego poszukiwał i się doszukał
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak jak w Polsce, te dane gdzieś są, ale trzeba niestety znać miejscowość, nazwę kopalni lub tp.tonffillka pisze:Poszukuję np. listy pracowników, kopii umowy o pracę, adnotacji w jakiej kopalni pracował ...
Dane te są relatywnie współczesne, w większości podlegające ochronie danych personalnych. Ani w Polsce, ani we Francji nie znajdziesz ich w internecie.
Pytanie pomocnicze: czy rodziły im się "tam" dzieci, czy "tam" zmarli?
Nazwisko może?
Moze spróbuj w polskim AP regionu ich zamieszkania spisy powracających/wyjeżdżających?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
- tonffillka

-
maria.mazur

W Belgii jest muzeum poświęcone górnictwu. Wprawdzie motywem przewodnim jest wielka katastrofa górnicza z 1956 roku, w której zginęło ponad 200 górników, ale dokumentacja, którą w muzeum zbierają, a również ekspozycje, dotyczą historii górnictwa w tym kraju. Spróbuj do nich napisać, może pomogą Ci w poszukiwaniach.
http://www.leboisducazier.be/index_en.htm
Pozdrawiam
Maria
http://www.leboisducazier.be/index_en.htm
Pozdrawiam
Maria
- tonffillka