Pięcioraczki czy chrzest zbiorowy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bozenna7

Sympatyk

Post autor: bozenna7 »

Przeglądając genetekę natrafiłam na pięcioraczki??? Urodziły się 7.06.1885 w Mrozach, par. Kałuszyn, akty 101-105. Rodzicami 4 dziewczynek i 1 chłopca byli Konstanty Brzosko i Faustyna z Malinowskich. Niestety, brak jest skanów metryk, nie znalazłam też aktów zgonu. Jakoś nie wierzę w pięcioraczki, raczej podejrzewam chrzest "zbiorowy" dzieci w różnym wieku.
W rodzinie mojego męża (Świdzińscy) podobno dość często zdarzały się bliźniaki: w 1907 w Wieljonach urodzili się Kazimierz (mój teść) i Ludwik Swidzińscy. Ich matka, Ludwika Fabiszewska, ur. w 1881 w Pułtusku, również była z bliźniąt. Znalazłam też informację, że w 1904 Franciszka Świdzińska (nie mamy jej w drzewie) urodziła w Warszawie bliźniaki. Ojcem dzieci był Romuald Jarząbek. Wiem, że Fabiszewscy, Jarząbkowie, Swidzińscy i Brzosko są spowinowaceni, ale pięcioraczki to przesada :).
Bożena Świdzińska
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Stawiam na chrzest dzieci w różnym wieku, spotkałam się z przykładem takich "trojaczków".
Raczej chyba mało prawdopodobne przy ówczesnym stanie medycyny aby taka ciąża zakończyła się pomyślnie. Ale to oczywiście tylko przypuszczenie. Bez akt trudno o pewność
Swoją drogą ciekawe z tymi bliźniakami. Jeśli sa rzeczywiście tak częste to poczytaj o efekcie założyciela. W jednej z podradomskich parafii, chwilowo zapomniałam czy Zakrzew czy Przytyk w pewnym momencie bliźniaki zdarzały się jakoś co 26 urodziny ;)
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

Data zbiega się z zamknięciem kościołów grekokatolickich. Może stąd chrzest grupowy - wszystkich dzieci po narodzeniu najmłodszego - wg. obrządku rzymskokatolickiego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”