Nazwiska niemieckie?

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Moim zdaniem nie ma drugiego członu : - fung . Dawne Kopinge z racji zmian fonetycznych zmienil sie w Kauffung. Wiec daremnie bedziesz szukal, co to znaczy -fung ...
Bomersbach_P

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bomersbach_P »

Witam!

Polecam szwajcarską stronę internetową (słownik ?), gdzie można dowiedzieć się choć trochę o etymologi nazwisk pochodzenia niemieckiego. O Moim nazwisku troche udało mi się dowiedzieć, szkoda tylko że mój niemiecki jest kiepski...;)

http://www.idiotikon.ch
http://www.idiotikon.ch/Register/faksim ... palte=1253

i spis skrótów:
http://www.idiotikon.ch/Texte/Mente/Leitfaden.pdf

Pozdrawiam
Piotrek
Linkin

Pochodzenie nazwiska, Temp

Post autor: Linkin »

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć skąd pochodzi nazwisko Temp,myślę że może pochodzić od niemieckiej nazwy osobowej Temper,wiem też że to nazwisko w największej liczbie występuje w niemczech.
Proszę o odpowiedź.
akiraq

Sympatyk

Post autor: akiraq »

Dzień dobry;
ciekawe, że Naumann (Familiennamenbuch) nie zna takiej formy; najbardziej oczywisty zdaje się wywód od łacińskiego źródła "temperantia" a więc umiarkowanie, czyli skrót od temperans = wstrzemięźliwy;
ale najbardziej oczywiste etymologie nieczęsto bywają słuszne;
jeśli chcemy szukać jakiegoś środkowoeuropejskiego rdzenia, to zbliżone formy w średniowieczu były zdrobnieniami od Tomasza ("Taemm") lub od rdzenia "Dank" = wdzięczność ("d" i "t" często się wymieniały - stąd thank);
pozdrawiam
Robert
Linkin

Pochodzenie nazwiska Schwaika

Post autor: Linkin »

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć gdzie zostało stworzone nazwisko Schwaika,ze względu na pisownie myślę że z krajów germańskich,ale żadnej pewności nie mam.
Pozdrawiam.
marianklin

Post autor: marianklin »

Szukam etymologii do nazwiska Klin - na Ślasku- pow.Gliwicki= Klin Stargard Gdański =Klin 1740/1660.W okolicach Łodzi Klim potem Klin, okolce Dzialoszyna Kleń potem Klin do Wąsosz G. Moje korzenie Bor Zapilski-par.Truskolasy 1834 potem Będzin,Dąbrowa,Zagórze icała polska /Pila,Pszczyna,Częstochowa,N.Sącz-N.Targ- Gliwice,
marianklin

Nazwisko Klin Klein Klain

Ród Klin znalazłem najstarsze metryki Wiśnicz pow.Gliwicki 1740 r. Mój Ród to Truskolasy/Bór Zapilski-1834 Karolina l.34 wolna/Mieszkają tam Walenty Klin 1811 Przystajń i Józef bracia z Wiśnicza oraz Jan ? Klin występuje również na Pomorzu w Niemczech. Ciekawe są nazwisko Klein. Co znalazłem Historia Litwy /Ochmański155/ Uczony Pastor w Krolewcu wydaje Gramatykę Litewską.Daniel Klein -1653 r. W Gdańsku działa artysta malarz Daniel Klein 1685-1759 .Portret króla Leszczyńskiego-zamek Wawelski.oraz Jakub Teodor Klein z Gdańska - botanik bywający na dworze krola Augusta II. Interesuje mnie czy Klein nie zostało spolszczone na Klin.Sądze że Klein na Polski to mały a ród mój do dużych nie należy.Klain jest prawdopodobnie nazwiskiem żydowskim. Proszę o zajćie stanowiska.Marian Klin.
marianklin

Ród Klin

Nazwisko Klin oprócz Truskolasow kolo Częstochowy występuje Wiśnicz-Śląsk, Stargard Gdański lata 1640.Jak i również w Nienczech 1608. potem rozlewa się na woj.Mazowieckie,Warszawę,Łodzkie,pojawia się na ukrainie-Sokal.Bardzo wykształsony Klin Franciszek Adolf jest vice burm.Bautzen i przew.Serbskiej Macicy 1792-1855.Moja rodina osiadła w Dąbrowie i Zagórzu/Zag.Dąbrowskie/ pra.dz. to zwykly górnik.Dziś jest rozproszona Janusz w Ameryce,Zbyszek w Gliwicach,Grzegorz w Pile, w Pszczynie,N.Sączu,Częstochowie.Robert w Dąbrowie. Marian Klin.
ZamojskiK

Post autor: ZamojskiK »

Prześlij cały dokument na:
krzysztof-zamojski1945@wp.pl
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Post autor: mieniuś »

Witam serdecznie,

nie jestem znawcą w temacie nazwiska Klein, ani nie mam wiedzy na temat parafii w okręgu katowicko - gliwickim z tym nazwiskiem. Ale jeden Klein Franciszek zakłada rodzinę w 1830 roku w parafii Bujaków, we wsi Paniówki (Klain Paniow). Ma 7 dzieci. Jednno z nich (chłopiec) żeni się w pobliskiej parafii Dębieńsko Wielkie w roku 1865. Zapis jego ślubu podaje do wiadomości kim był jego ojciec.
24 letni kawaler Eduard Klein z Bujakowa syn Rademacher Franz Klein z Bujakowa i Antonienhutte i 18 letnia panna Otylia córka Schafer Paul Jeleń z Gr. Dubieńsko; Świadkowie: Franz Krause Bujaków Johann Plason
Przypuszczam, że w okolicznych parafiach na pewno jeszcze jakiś "rodzynek" się znajdzie.

Pozdrawiam Andrzej Mieńko.
Ostatnio zmieniony pn 09 cze 2014, 14:34 przez mieniuś, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Służę etymologią nazwisk:

Klain, Klein 1405 - od niemieckiej nazwy osobowej Klein, ta od Klein ‘mały’, od średnio- - wysoko - niemieckiego kleine ‘gładki, błyszczący’.

Klin 1673 - od klin.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Barbara_Rajska

Sympatyk

Post autor: Barbara_Rajska »

Witam serdecznie,
czy ktoś ma możliwość sprawdzenia skąd pochodzi nazwisko PROTH. Na dzień dzisiejszy w całej Polsce żyje tylko ok 10 os o tym nazwisku i wszystkie pochodzą od jednego przodka Valentina Proth ur ok 1762 r na Śląsku.
Z góry bardzo dziękuję.
pozdrawiam
Barbara Rajska
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Dzień Dobry,
Proszę uprzejmie Państwa o sprawdzenie dwóch nazwisk - skąd pochodzą i od którego wieku / roku zostały utworzone:
1) Deutsch
2) Mönch
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam, Piotr
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Deutsch - od Deutsch ‘Niemiec’.

Mönch - nie znalazłam :(

Proth - od imienia Prot. Imię notowane w Polsce od XV wieku, jest pochodzenia greckiego, od protos ‘pierwszy’; też może od imienia Protazy.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Mönch znaczy mnich ale to chyba dość oczywiste

Przykładowe osoby noszące to nazwisko

http://de.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6nch_(Familienname)
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”