Witam ,
Czy ktoś może wie gdzie jest ta miejscowość Kocieły a zwlaszcza do jakiej parafii ona należała , zwłaszcza interesuje mnie Okolica Kapuścin.
poniżej lista szlachty :
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003845920#?page=375
Pozdrawiam
Artur
Lista szlachty czynszowej w Kociełach powiat Borysowski 1812
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
ArturWilkicki

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Witam,
być może chodzi o wołost (włość) Pleszczenicką? Pośród wymienionych tu wsi, część pokrywa się z podlinkowanym dokumentem, np. Skorody, Lady i in. ?
http://www.radzima.net/pl/volost/pleshchenitskaya.html
Informacje o parafiach po kliknięciu na konkretną wieś.
Jest to jednak stan na rok 1870, natomiast lista szlachty pochodzi z początku XIX wieku.
Pozdrawiam
Aneta
być może chodzi o wołost (włość) Pleszczenicką? Pośród wymienionych tu wsi, część pokrywa się z podlinkowanym dokumentem, np. Skorody, Lady i in. ?
http://www.radzima.net/pl/volost/pleshchenitskaya.html
Informacje o parafiach po kliknięciu na konkretną wieś.
Jest to jednak stan na rok 1870, natomiast lista szlachty pochodzi z początku XIX wieku.
Pozdrawiam
Aneta
-
ArturWilkicki

W Pleszczenicy chyba jest tylko katolicka parafia miasteczko Chotajеwicze - kościół i parafia katolicka Świętego Dominika (1910)
ale żadnej informacji na temat miasteczka czy parafii nie moge odnaleźć .
Artur
ale żadnej informacji na temat miasteczka czy parafii nie moge odnaleźć .
Artur
-
Pawel_Jurewicz

Z parafiami katolickimi w guberni mińskiej jest spory problem, bo w ciągu XIXw uległy poważnym zmianom w swym zasięgu, zwłaszcza po powstaniu styczniowym. Opisy parafii z przełomu XIXi XXw mozna znależć w zeszytach opisujących diecezję mińską, dostepne w Bibliotece Kresowej.
Trudności dodaje fakt, iż niektóre parafie mimo formalnego istnienia , de facto nie mialy obsadzonego proboszcza, stąd fizycznie było niemożliwe zrealizowanie aktu cywilnego, bo nie było urzednika. stąd trzeba dokładnie sprecyzować okres poszukiwań i wtedy sprawdzać gdzie była parafia i czy istnieją jej księgi.
W moich doświadczeniach sptkałem się z chrztami po 4 lub 5 latach od urodzenia, czy ślubami odbytymi bardzo daleko od rodzinnej parafii, w Mińsku a nawet w Warszawie.
Trochę pomcne mogą być mapy WIGowskie, dostepne w sieci, choć o ile pamieć mnie nie myli obejmują tylko zachodnią część powiatu borysowskiego, do tego należy dodać iż wiele nazw miejscowych powtarza się wielokrotnie, nawet w obrebie tego samego powiatu.
Jednym słowem powodzenia
życzy
Paweł J.
Trudności dodaje fakt, iż niektóre parafie mimo formalnego istnienia , de facto nie mialy obsadzonego proboszcza, stąd fizycznie było niemożliwe zrealizowanie aktu cywilnego, bo nie było urzednika. stąd trzeba dokładnie sprecyzować okres poszukiwań i wtedy sprawdzać gdzie była parafia i czy istnieją jej księgi.
W moich doświadczeniach sptkałem się z chrztami po 4 lub 5 latach od urodzenia, czy ślubami odbytymi bardzo daleko od rodzinnej parafii, w Mińsku a nawet w Warszawie.
Trochę pomcne mogą być mapy WIGowskie, dostepne w sieci, choć o ile pamieć mnie nie myli obejmują tylko zachodnią część powiatu borysowskiego, do tego należy dodać iż wiele nazw miejscowych powtarza się wielokrotnie, nawet w obrebie tego samego powiatu.
Jednym słowem powodzenia
życzy
Paweł J.