Hospod z Grodzisko Górne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Hospod z Grodzisko Górne
Witam,
Mam nadzieję znaleźć pochodzenie mojego nazwiska, Hospod. Moja rodzina jest z województwa podkarpackiego. Wierzę, że nazwa może być pochodzenia ukraińskiego, jak to jest ukraiński słowo "Pan". Nie jestem pewien.
Pozdrawiam,
Tomek Hospod
Mam nadzieję znaleźć pochodzenie mojego nazwiska, Hospod. Moja rodzina jest z województwa podkarpackiego. Wierzę, że nazwa może być pochodzenia ukraińskiego, jak to jest ukraiński słowo "Pan". Nie jestem pewien.
Pozdrawiam,
Tomek Hospod
- Ewa_Szczodruch

- Aftanas_Jerzy

Tomku,
Dodam trochę więcej informacji o słowie i nazwie osobowej 'Hospod'.
Słowo powstało w okresie prasłowiańskim przed VI wiekiem; hospod'(na końcu zmiękczone d) wtedy znaczyło = pan, gospodarz, władca, głowa rodziny, mąż.
Po rozdziale słowiańszczyzny na plemiona narodowe, słowo to zachowało sie w poszczególnych językach w następujących odmianach:
-- ukraińskie i st. cerkiewne - господь , господи́н, господap ("г" - czytaj jak polskie "h")
-- staro-czeskie - hospod, hospodín
-- bułgarskie - го́спо́д, господи́н
-- serbsko-chorwackie - го̏спо̑д, госпо̀дин, госпон
-- słoweńskie - gospȏd, gospodȋn
-- kaszubskie - wospodarz
-- staro-polskie (1380r.) - gospodź, gospodzin (prawdopodobnie pod wpływem staro-czeskim, przy tym nastąpiła w 15 wieku zamiana 'h' na 'g').
Współcześnie występuje w odmianach jako nazwisko głównie wśród rdzennej ludności polskiej, ukraińskiej, karpato-rusińskiej (w tym wśród emigrantów takiego pochodzenia).
(Źródła informacji: Słownik prasłowiański, prace Aleksandra Brücknera i Maxa Fasmera).
Wsród nazwisk szlachty polskiej wymienia się nazwisko Hospody (prawdopodobnie pochodzenia wołosko-ruskiego), patrz http://gajl.wielcy.pl/
Dodam trochę więcej informacji o słowie i nazwie osobowej 'Hospod'.
Słowo powstało w okresie prasłowiańskim przed VI wiekiem; hospod'(na końcu zmiękczone d) wtedy znaczyło = pan, gospodarz, władca, głowa rodziny, mąż.
Po rozdziale słowiańszczyzny na plemiona narodowe, słowo to zachowało sie w poszczególnych językach w następujących odmianach:
-- ukraińskie i st. cerkiewne - господь , господи́н, господap ("г" - czytaj jak polskie "h")
-- staro-czeskie - hospod, hospodín
-- bułgarskie - го́спо́д, господи́н
-- serbsko-chorwackie - го̏спо̑д, госпо̀дин, госпон
-- słoweńskie - gospȏd, gospodȋn
-- kaszubskie - wospodarz
-- staro-polskie (1380r.) - gospodź, gospodzin (prawdopodobnie pod wpływem staro-czeskim, przy tym nastąpiła w 15 wieku zamiana 'h' na 'g').
Współcześnie występuje w odmianach jako nazwisko głównie wśród rdzennej ludności polskiej, ukraińskiej, karpato-rusińskiej (w tym wśród emigrantów takiego pochodzenia).
(Źródła informacji: Słownik prasłowiański, prace Aleksandra Brücknera i Maxa Fasmera).
Wsród nazwisk szlachty polskiej wymienia się nazwisko Hospody (prawdopodobnie pochodzenia wołosko-ruskiego), patrz http://gajl.wielcy.pl/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Łopiński_Jacek

- Podziękował: 1 time
- Kontakt:
Witam 
Mój pradziadek - Józef Czerwonka, urodził się w Grodzisku Dolnym.
Był synem Walentego i Anny zd. Hospod.
Nie posiadam jeszcze zbyt wielu informacji na ich temat.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński, Szczecinek
Mój pradziadek - Józef Czerwonka, urodził się w Grodzisku Dolnym.
Był synem Walentego i Anny zd. Hospod.
Nie posiadam jeszcze zbyt wielu informacji na ich temat.
Pozdrawiam serdecznie
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
www.jaceklopinski.pl
www.lopinscy.pun.pl
- Łopiński_Jacek

- Podziękował: 1 time
- Kontakt:
Niestety, nie wiem kiedy się urodziła.
Nie wiem też kiedy Anna Hospod brała ślub z Walentym Czerwonka.
Ich najstarsza córka, którą udało mi się odnaleźć, to Marianna Czerwonka urodzona w 1848.
Pozdrawiam serdecznie
Nie wiem też kiedy Anna Hospod brała ślub z Walentym Czerwonka.
Ich najstarsza córka, którą udało mi się odnaleźć, to Marianna Czerwonka urodzona w 1848.
Pozdrawiam serdecznie
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
www.lopinscy.pun.pl
www.jaceklopinski.pl
www.lopinscy.pun.pl
Ciekawe! Moja pra-pra-pradziadek Sebastian Hospod urodził się około 1835 roku. Może był kuzynem Józef Czerwonka. Zakładam, że wszyscy ludzie w Hospod rodziny są związane, bo to rzadkie imię, nie? I zostały próby skonstruowania Hospod drzewo genealogiczne do roku, ale miałem mały sukces, ponieważ mieszkam w Stanach Zjednoczonych.
Pozdrawiam
Tomek Hospod, Boston, Massachusetts, Stany Zjednoczone Ameryki
Pozdrawiam
Tomek Hospod, Boston, Massachusetts, Stany Zjednoczone Ameryki
- MariaŁopaciuk

W Przeworsku ... sąsiedniej parafiitfxhospod pisze:Ciekawe! Moja pra-pra-pradziadek Sebastian Hospod urodził się około 1835 roku. ............... Zakładam, że wszyscy ludzie w Hospod rodziny są związane, bo to rzadkie imię, nie? I zostały próby skonstruowania Hospod drzewo genealogiczne do roku........
rok 1858 - ślub
Jasz Szymon l. 26 kawaler z Gorliczyny ( Parafia Przeworsk )
Hospod Elżbieta l. 25 panna z Grodziska Górnego ( Parafia Grodzisko )
- córka Szymona, Anna de Jońca
rok 1874 - ślub
Hospod Jan l. 31 kawaler z Grodziska Górnego ( parafia Grodzisko )
- s. Szymona, Zofia de Stęcel
Sołoma Anna l. 20 z Mirocina ( parafia Mirocin )
Pozdrawiam
MariaŁ
W Leżajsku 31 lipca 1824 r. przyszedł na świat Ignacy syn Sebastiana Hospoda z Grodziska i Katarzyny Sanak. I jest to raczej jedyny Hospod urodzony przed 1900 r. w Leżajsku
Pozdrawiam
genek
Pozdrawiam
genek
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Wielkie dzięki za wszystkie te informacje, to jest bardzo pomocne! Jestem dodając do mojego drzewa genealogicznego. Doceniam pomoc. Jeśli ktoś wie o rekordzie małżeństwo Sebastiana Hospod i Zofia Lizak, byłbym wdzięczny żadnych informacji o swoich rodziców. Nie jestem pewien, ale myślę, że byli małżeństwem gdzieś około 1855 roku.
Pozdrawiam,
Tomek
Pozdrawiam,
Tomek