Sotyniec pow. Złoczew - poszukuję tej miejscowości

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

malgorzata_C

Sympatyk

Sotyniec pow. Złoczew - poszukuję tej miejscowości

Post autor: malgorzata_C »

Witam,
Poszukuję miejscowości Sotyniec w dawnym powiecie Złoczew. Obecnie Złoczew znajduje się w woj. łódzkim, pow. sieradzkim.
Nigdzie natomiast nie znalazłam informacji o miejscowości Sotyniec. W metryce urodzenia mojej praprababci jest podana ta miejscowość jako miejsce urodzenia. Może ktoś ma na ten temat wiedzę. Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Malgorzata_C
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Mieszkam w okolicy Złoczewa od 40 lat i nigdy nie słyszałem aby Złoczew był kiedykolwiek miastem powiatowym.
Znam nieźle okolice Złoczewa i pierwszy raz słyszę o miejscowości Sotyniec.

Może chodzi o powiat Złoczów, obecnie na Ukrainie.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Małgosiu, wrzuć tutaj tę metrykę.
Pozdrawiam-
Joanna
malgorzata_C

Sympatyk

W akcie zgonu wydanym przez USC w Łodzi, który pobrałam w zeszlym tygodniu w rubryce miejsce urodzenia jest zapis: Sotyniec powiat Złoczew - taką sama informację mam na kwicie cmentarnym z daty śmierci 1955r. Też jest tu mowa o Sotyniec pow. Złoczew. Co do Ukrainy to wiem, że tam jest Złoczów ale nic mi nie wiadomo na temat pochodzenia praprabaci z Ukrainy.
Sprawa dość zagadkowa, bo jak napisałam i potwierdza to Pan Jan, nie natrafiłam nigdzie na miejscowość Sotyniec.
Przejrzałam akty urodzenia z parafii Złoczew i pod rokiem urodzenia 1872 nie ma prababci. Nie występuje tu też wieś o nazwie Sotyniec w innych aktach.
Malgorzata_C
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a. chyba odpis skoro "rubryka" - więc mamy nie zapis, a interpretację/odczyt urzędnika
b. ze zgonami tak bywa:)
c. 1872 mało - szukaj nie tylko dokładnie w tym roku, który "wychodzi" z odjęcia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
malgorzata_C

Sympatyk

Oczywiscie, że przeszukalam nawet 10 tal z góry i zdołu i nic nie znalazłam, a co dziwne nawet takich samych nazwisk.
Na Ukrainie w pow. Złoczów tez nie ma takiej miejscowosci jak Sotyniec - sprawdziłam.
Pozdrawiam
Malgorzata_C
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to pewnie często spotykane (b) :(
może łatwiej byłoby ślub znaleźć...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Sprawdź nazwisko panieńskie praprababci, czyli to pod którym się urodziła, gdzie występuje w Polsce, a gdzie na Ukrainie, już będzie jakaś podpowiedź. Trościaniec brzmi dość podobnie jakby Ukraina.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_z%C5%82oczowski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tro%C5%9Bcianiec_Ma%C5%82y

Poza tym 1872 r., to okres kiedy wielu Kozaków, pilnowało granic Królestwa Polskiego i byli tu bardziej licznie niżby się wydawało, też urzędnicy, ot hipoteza, że niczego nie można wykluczyć.
No i w jakim rejonie potem mieszka praprababcia?

Łucja
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Znalazłem stronę na której porównywane są (tak myślę) lub pokazane jest jakie formy przyjmowały np. nazwy tych samych miejscowości w różnym okresie czasu i nazwę SOTYNIEC zrównuje się z nazwą SIEDYNIEC
Nie wiem czy ma to jakiś związek z tym czego szukasz, ale przeczytać można
Судбищи=Ходбищи? В этом случае топоним Хотынец дол-жен звучать, как Сотынец=Седынец, то, что СИДЕЛО. Можно вспомнить и о том, что ранее слово СЕЛО звучало как СЕДЛО.
http://www.neizvestniy-geniy.ru/cat/lit ... 92127.html
Krzysztof
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Jeszcze o Złoczewie.
W pobliżu jest miejscowość Godynice, jest to wieś parafialna w gm. Brąszewice. Więc może Twoja praprababcia pochodziła z Godynic.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
malgorzata_C

Sympatyk

Nadal szukam tego Sotyńca, znalazłam syna praprabaci urodzonego w Konopnicy, a więc caly czas ten sam rejon i nic nie wskazuje nato, że bedzie to Ukraina. Sprawdzę te Godynice.
Pozdrawiam
Malgorzata_C
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Jan.Ejzert pisze: W pobliżu jest miejscowość Godynice, jest to wieś parafialna w gm. Brąszewice. Więc może Twoja praprababcia pochodziła z Godynic.
I zagadka rozwiązana - duża litera S pisana jest często podobnie do dużej litery G a miejscowość o rzut "beretem" od Złoczewa,
albo wersja druga nazwa miejscowości jest zwyczajnie "zniemczona" przydałaby się stara mapa niemiecka z tego rejonu.

p.s. może lepiej zaopatrzyć się w USC w Łodzi w kserokopię aktu nie mającą mocy dokumentu urzędowego, która być może miałaby więcej i dokładniejszych danych dotyczących miejsca.
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”