Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam
Co tu dużo pisać cierpliwości cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości w CK nic się nie zmieniło Kornelia sama fotografuje księgi Edward Jabłoński księgi weryfikuje pod kątem braków, słabych zdjęć itp. wykaz z brakami ponownie trafia do Kornelii która dorabia poprawki, ja to wszystko spinam i przekazuje Leszkowi Ćwiklinskiemu. Całość procesu od zrobienia zdjęć poprzez weryfikacje dorobienie poprawek skatalagowanie i przekazanie Leszkowi trwa ok 7-10 dni.
Chcecie pomóc ? potrzebujemy osoby która systematycznie tak jak Kornelia poświęciłaby czas na fotogafowanie w archiwum minimum dwa razy w tygodniu po 8 godzin, potrzebujemu osoby która pomogłaby Edwardowi w weryfikacji zdjęc pod kątem braków i innych mankamentów, ilości zdjęć do weryfikacji są ogromne (czas na weryfikacje zdjęc to 5-7 dni). Wiem że Leszek z Krzyśkiem od najblizszej niedzieli bedą nam pomagać w fotografowaniu tak więc trochę nadrobimy w ilości zdjęć. Ze względów organizacyjnych przez najblizsze miesiące zmieni się kolejność fotografowanych parafii.
M.Terek
Co tu dużo pisać cierpliwości cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości w CK nic się nie zmieniło Kornelia sama fotografuje księgi Edward Jabłoński księgi weryfikuje pod kątem braków, słabych zdjęć itp. wykaz z brakami ponownie trafia do Kornelii która dorabia poprawki, ja to wszystko spinam i przekazuje Leszkowi Ćwiklinskiemu. Całość procesu od zrobienia zdjęć poprzez weryfikacje dorobienie poprawek skatalagowanie i przekazanie Leszkowi trwa ok 7-10 dni.
Chcecie pomóc ? potrzebujemy osoby która systematycznie tak jak Kornelia poświęciłaby czas na fotogafowanie w archiwum minimum dwa razy w tygodniu po 8 godzin, potrzebujemu osoby która pomogłaby Edwardowi w weryfikacji zdjęc pod kątem braków i innych mankamentów, ilości zdjęć do weryfikacji są ogromne (czas na weryfikacje zdjęc to 5-7 dni). Wiem że Leszek z Krzyśkiem od najblizszej niedzieli bedą nam pomagać w fotografowaniu tak więc trochę nadrobimy w ilości zdjęć. Ze względów organizacyjnych przez najblizsze miesiące zmieni się kolejność fotografowanych parafii.
M.Terek
-
piotrowski79

- Brozek_Oskar

Witam.
Chciałbym nieśmiało zgłosić się do pomocy. Mógłbym pomóc fotografować księgi Kornelii. Będę miał prawdopodobnie bardzo dużo czasu w lipcu, sierpniu i wrześniu. Mógłbym nawet codziennie siedzieć i fotografować przez cały czas pracy archiwum.
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Chciałbym nieśmiało zgłosić się do pomocy. Mógłbym pomóc fotografować księgi Kornelii. Będę miał prawdopodobnie bardzo dużo czasu w lipcu, sierpniu i wrześniu. Mógłbym nawet codziennie siedzieć i fotografować przez cały czas pracy archiwum.
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
no ja niestety w fotografowaniu nie pomogę ale bede mogła pewnie niebawem powrócic do indeksowania. Rozumiem ze skoro jakies ksiegi pojawiłay sie w wykazie jako sfotografowane to moze do konca miesiaca LEszek bedzie mógł je zamieścic w genbazie - oczywiscie czekam z cierpliowścią
Wasza praca jest nieoceniona!
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Wszystkie sfotografowane księgi z wykazu są już w Genbazie.zetka pisze:no ja niestety w fotografowaniu nie pomogę ale bede mogła pewnie niebawem powrócic do indeksowania. Rozumiem ze skoro jakies ksiegi pojawiłay sie w wykazie jako sfotografowane to moze do konca miesiaca LEszek bedzie mógł je zamieścic w genbazie - oczywiscie czekam z cierpliowściąWasza praca jest nieoceniona!
Do niektórych jednak mają dostęp tylko indeksujący.
Mamy takie ustalenia że jeżeli jakaś parafia znajdzie chętnego do indeksacji
to zostaje przeniesiona do katalogu gdzie jest widoczna dla wszystkich.
pozdrowienia
Leszek
- adiglowacki

-
Krzysiek.f.72

Stradów kieleckie
Dziękuję bardzo Oskarze.
- Rysiak_Lukasz
-
marzenska7

Witam,
Chciałam zapytać o brakujące strony z aktami z Parafii Przemyków z AD Kielce. Czy jest możliwość, żeby te strony z aktami były udostępnione do indeksowania? Te braki wyglądają na "sklejone" kartki, dobrze to widać w 1831 roku, po otworzeniu strony k_000945.JPG widać urywek poprzedniej kartki z księgi, a na niej brakujące akta 22 i 23.
Urodzenia
Rok 1819 - akta 46, 47, 48, 49, 50
Rok 1821 - akta 10, 11, 12, 13, 14, 15
Rok 1822 - akta 4, 5, 6, 7, 8, 9
Małżeństwa
Rok 1824 - akta 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, akt 13 niekompletny
Zgony
Brak aktów zgonu po 16.05.1819
Rok 1828 - akta 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Rok 1831 - akta 22, 23, 24, 25
Pozdrawiam,
Marzena
Chciałam zapytać o brakujące strony z aktami z Parafii Przemyków z AD Kielce. Czy jest możliwość, żeby te strony z aktami były udostępnione do indeksowania? Te braki wyglądają na "sklejone" kartki, dobrze to widać w 1831 roku, po otworzeniu strony k_000945.JPG widać urywek poprzedniej kartki z księgi, a na niej brakujące akta 22 i 23.
Urodzenia
Rok 1819 - akta 46, 47, 48, 49, 50
Rok 1821 - akta 10, 11, 12, 13, 14, 15
Rok 1822 - akta 4, 5, 6, 7, 8, 9
Małżeństwa
Rok 1824 - akta 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, akt 13 niekompletny
Zgony
Brak aktów zgonu po 16.05.1819
Rok 1828 - akta 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Rok 1831 - akta 22, 23, 24, 25
Pozdrawiam,
Marzena
[quote="marzenska7"]Chciałam zapytać o brakujące strony z aktami z Parafii Przemyków z AD Kielce....
Zgony
Brak aktów zgonu po 16.05.1819.....
Marzena[/quote]
Marzeno nie wiem czy to ten przypadek ale były lata ( nie pamiętam ktore)kiedy księgi nie zaczynały sie 1 stycznia ( nie pamiętam od jakiego misiąca się zaczynały)
Zgony
Brak aktów zgonu po 16.05.1819.....
Marzena[/quote]
Marzeno nie wiem czy to ten przypadek ale były lata ( nie pamiętam ktore)kiedy księgi nie zaczynały sie 1 stycznia ( nie pamiętam od jakiego misiąca się zaczynały)
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Marynicz_Marcin

Czasami można spotkać tzw. księgi łączone (jednak nie mam na myśli tego, że w jednej księdze są chrzty za lata 1845-1856). Księga taka obejmowała 2 lata (np. 1815-1816), ale byłoby zbyt pięknie gdyby metryki w niej zawarte zaczynały się na styczniu 1815r., a kończyły na grudniu 1816r. Najczęściej był to okres jednego roku - np maj (czerwiec) 1815 - maj (czerwiec) 1816 
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/