Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji mundurów

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Moniko zgoda, ale to teoria. Jak wiadomo WP II RP dzieliło się na 2 korpusy osobowe: oficerów i szeregowych. Pasy wz. 24 znacznie częściej widzimy na fotografiach przedstawiających podoficerów niż szeregowych - mówię tu rzecz jasna o stopniach wojskowych. Zatem o czym to świadczy? Pas ten był wzorowany na oficerskim, ale produkowany jakby oszczędnościowo, także w rozmiarach produkcji.
W ukłonach
WZ
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

tys prowda :D
monika
krak210

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: krak210 »

Witam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:33 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
Cierżniak_Elżbieta

Sympatyk

Kto nosił takie mundury?

Post autor: Cierżniak_Elżbieta »

Witam
Mam w posiadaniu dwa zdjęcia. Potrzebuję pomocy w określeniu czy były to mundury polskie, czy może inne? Zdjęcie pierwsze(osoba stojąca samotnie) było wykonane w 1930
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 43a41.html
, na drugim (panowie w parze) pochodzi z wojny w Karpatach ze stycznia ( prawdopodobnie )1914 roku.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b1 ... ad295.html
Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
Elżbieta
Wiktor_Witek

Sympatyk

Kto nosił takie mundury?

Post autor: Wiktor_Witek »

Witaj,

ja zastrzegam, że udzielam tylko odpowiedzi wstępnej ponieważ nie jestem ekspertem i na pewno ktoś się znajdzie, kto odpowie Ci precyzyjniej, poza tym, jeżeli bedziesz chciała można się zwrócić o pomoc na forum rosyjskim. Mimo, że nie jestem ekspertem, jeśli chodzi o mundury, jestem przekonany, że zdjęcie meżczyzny (pojedyncze) nie jest z 1930, a najpóźniej z okresu I wojny światowej a możliwe, że i wcześniejsze. Mundur wygląda na rosyjski. Zdjęcie podwójne - wydaje mi się, że może rok 1918, ale tutaj strzelam i albo wojsko rosyjskie, ale mam wrażenie, że jakby to było wojsko "białe" po rewolucji albo ukraińskie. Ciekawe co powiedzą inni forumowicze.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Cierżniak_Elżbieta

Sympatyk

Dziękuję Wiktor za odpowiedź.
Jesli nikomu tu sie nie uda, to skorzystam z Twojej podpowiedzi o forum rosyjskim.
U mnie z historią zawsze pod górkę, ale czy wojna w Karpatach to była w 1918? Dodaję druga stronkę zdjęcia. Niestety widoczna tylko data 7 stycznia - i co dalej?-może ktos lepiej wypatrzy?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cab ... 90dc6.html
Jesli chodzi o drugie zdjęcie to ja widze datę 24X 1930, ale napisów po rosyjsku nie moge rozszyfrować.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16b ... e9eb3.html
Dodam,że na obu zdjęciach jest ta sama osoba, Polak zresztą. Ciekawi mnie po której stronie "wojował"
Pozdrawiam
Ela
Wiktor_Witek

Sympatyk

jeśli chodzi o fotkę z Karpat - to jest do sprawdzenia, daty niestety też nie widzę.

co do drugiego napisu to 24x30 odnosi się chyba do wymiarów. Dalej jest napisane "popiersie" w znaczeniu zapewne fotograficznego - jakaś notatka najwyraźniej. A zdjęcie zostało zrobione we Władywostoku. Atelier w tłumaczeniu "Japońska fotografia E. Hosita.

http://ruscarts.ru/catalog?cat=2159

Poprawka - Twoja fotografia jest z innego atelier tej firmy w mieście Nikolsk Ussurijski, 112 km od Władywostoku, obecna nazwa Ussurijsk.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1% ... 1%81%D0%BA

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
przyznam że mam problem z pierwszą fotografią- mundur rosyjski carski ale te pagony pierwszy raz widzę i nie wiem "czyje". Myślałam o straży pożarnej??? ale napis i podana przez Wiktora miejscowość wskazuje na wojnę rosyjsko-japońską 1905r.
Druga fotografia to żołnierze-piechota w mundurach wz.1912 z asymetrycznym zapięciem a "wojna karpacka" to sierpień 1914r. do kwietnia 1915r.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
wprawdzie zajmuję się wyłącznie polskim mundurem wojskowym i stąd pewnie przywykłem tę część munduru nazywać naramiennikiem, to jego wygląd nie zaskakuje - jest typowy. "To" co widać w górnej części rękawa przypomina mi łapki orkiestranta.
Pozdrawiam
WZ
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Fotograf Хосита Эймацу był Japończykiem, pochodził z Hiroszimy. Czyli proponuję nie rozpędzać się z tą wojną rosyjsko –japońską., wręcz przeciwnie datowanie przenieść na lata 1905- 1914
Od końca XIX w. na dalekim Wschodzie /z centrum we Władywostoku/ działalność gospodarczą prowadziła dość liczna rzesza emigrantów japońskich. W czasie wojny rosyjsko – japońskiej większość z nich wróciła do Japonii, by powrócić po wojnie. Zdjęcie może być zrobione już po reformie mundurowej 1908 r. Zgadzam się że może to być członek orkiestry wojskowej. Trzeba sprawdzić jakie pułki stacjonowały w tym czasie we Władywostoku.

Poniżej zdjęcie zrobione w tym samym atelier i tych samych „okolicznościach przyrody”
http://db.artantik.ru/item.phtml?id=22257
Krzysztof
Wiktor_Witek

Sympatyk

Ciekawe!

Eimatsu - imię Hosita/Hoshita - nazwisko:-)

Pozdrowienia

W.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Na pierwszym zdjęciu widać członka orkiestry pułkowej (np kornecista) w stopniu podoficera dragonów (może to być Приморский драгунский полк http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 0%BB%D0%BA), przed I wojną światową. Umundurowanie nie jest kompletne.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Cierżniak_Elżbieta

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za zainteresowanie zdjęciami. Jesteście niesamowici! Ciekawe informacje. Dziękuję Krzysztof za porównanie z inną fotką!

Dodam ze swojej strony. Wymiary 24x30 nie są wymiarami zdjęcia, bo oryginał jest większy.
Porównując oba zdjęcia, pan wygląda mniej więcej tak samo „wiekowo”. Skoro więc ( z danych rodzinnych) w Karpatach miał 27 lat., to raczej „muzykant” nie mógł mieć zrobionej fotki w 1905, bo nie wygląda na 18-latka. Pewnie bliższa będzie data 1914. Swoją drogą ciekawi mnie ta postać, bo nie znam dokładnie jej losów, choć jeszcze w roku 1931 wiem, że żył.
Pozdrawiam
Ela
Wiktor_Witek

Sympatyk

co do 24x30 ja nie miałem na myśli tego zdjęcia, tylko tego portretowego, którego być może dotyczy notatka na odwrocie.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Cierżniak_Elżbieta

Sympatyk

Wiktor- oryginał portretówki to 6x9 cm :)
Nieważne. I tak jestem pełna podziwu dla Was wszystkich, że tyle informacji podaliście.
Ela
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”