Indeks metrykalny parafii Raczyn
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Wojewodka_Monika

Wygląda na razie, że książka jest osiągalna. Zobaczymy, czy w przyszłym miesiącu fundusze pozwolą na jej zakup 
Dzięki za propozycję pomocy w ewentualnym zakupie.
A w indeksowanej parafii pojawia mi się Twoje nazwisko.
Pozdrawiam
Ania
Dzięki za propozycję pomocy w ewentualnym zakupie.
A w indeksowanej parafii pojawia mi się Twoje nazwisko.
Pozdrawiam
Ania
Poszukuję aktu urodzenia dziadka Cesława Domżalskiego oraz aktu ślubu jego rodziców
miejscowość Krośnice, parafia Lekowo
-
Wojewodka_Monika

Po przerobieniu kilkunastu lat metryk postanowiłam sprawdzić swoje efekty.
W końcu nauczyłam się troszkę, albo lepiej opatrzyłam z pisownią. W kilku miejscach wyszły pewne kwiatki. Błędy polegały na błędnym przypisywaniu nazwisk, np. nazwisko małżonków wpisywałam jako panieńskie matki, lub odwrotnie. W niektórych miejscach udało mi się lepiej rozszyfrować nazwiska.
Mam jednak problem. W księgach zazwyczaj daty okazania dziecka lub zgłoszenia zgonu stale rosną. Czasem jednak zdarza się, że nagle wpisany jest poprzedni miesiąc. Np. były już daty z sierpnia, a tu nagle data z lipca danego roku. Czy to jest normalne, czy raczej jest to błąd osoby wpisującej. Zastanawiam się nad błędem, gdyż czasem w nich występują błędy. Jest sformułowanie' z urodzenia', ale brak nazwiska panieńskiego, pisownia nazwisk w języku polskim z wykorzystaniem liter rosyjskich, itp. Teraz akurat nie pamiętam innych przykładów.
Jak wpisywać takie daty? W tej chwili dodałam '?' np. 1874.10.20 ?
Czy taki zapis będzie odpowiedni?
W końcu nauczyłam się troszkę, albo lepiej opatrzyłam z pisownią. W kilku miejscach wyszły pewne kwiatki. Błędy polegały na błędnym przypisywaniu nazwisk, np. nazwisko małżonków wpisywałam jako panieńskie matki, lub odwrotnie. W niektórych miejscach udało mi się lepiej rozszyfrować nazwiska.
Mam jednak problem. W księgach zazwyczaj daty okazania dziecka lub zgłoszenia zgonu stale rosną. Czasem jednak zdarza się, że nagle wpisany jest poprzedni miesiąc. Np. były już daty z sierpnia, a tu nagle data z lipca danego roku. Czy to jest normalne, czy raczej jest to błąd osoby wpisującej. Zastanawiam się nad błędem, gdyż czasem w nich występują błędy. Jest sformułowanie' z urodzenia', ale brak nazwiska panieńskiego, pisownia nazwisk w języku polskim z wykorzystaniem liter rosyjskich, itp. Teraz akurat nie pamiętam innych przykładów.
Jak wpisywać takie daty? W tej chwili dodałam '?' np. 1874.10.20 ?
Czy taki zapis będzie odpowiedni?
Poszukuję aktu urodzenia dziadka Cesława Domżalskiego oraz aktu ślubu jego rodziców
Witam
Piszę po dłuższej przewie. Niestety, w ostatnich miesiącach nie miałam możliwości indeksować. W tej chwili staram się nadrobić zaległości, ale plików nie przesłałam jeszcze do geneteki - brakuje mi jeszcze nazwisk rodziców. Indeksy metrykalne zindeksowanych lat udostępniam na stronach:
parafia Raczyn 1871,
parafia Raczyn 1872,
parafia Raczyn 1873,
parafia Raczyn 1874,
parafia Raczyn 1875,
parafia Raczyn 1876,
parafia Raczyn 1877,
parafia Raczyn 1878,
parafia Raczyn 1879,
parafia Raczyn 1880,
parafia Raczyn 1881,
parafia Raczyn 1882,
parafia Raczyn 1883,
parafia Raczyn 1884,
parafia Raczyn 1885,
parafia Raczyn 1886,
parafia Raczyn 1887,
parafia Raczyn 1888,
W najbliższym czasie znajdziecie tam kolejne zindeksowane lata.
Piszę po dłuższej przewie. Niestety, w ostatnich miesiącach nie miałam możliwości indeksować. W tej chwili staram się nadrobić zaległości, ale plików nie przesłałam jeszcze do geneteki - brakuje mi jeszcze nazwisk rodziców. Indeksy metrykalne zindeksowanych lat udostępniam na stronach:
parafia Raczyn 1871,
parafia Raczyn 1872,
parafia Raczyn 1873,
parafia Raczyn 1874,
parafia Raczyn 1875,
parafia Raczyn 1876,
parafia Raczyn 1877,
parafia Raczyn 1878,
parafia Raczyn 1879,
parafia Raczyn 1880,
parafia Raczyn 1881,
parafia Raczyn 1882,
parafia Raczyn 1883,
parafia Raczyn 1884,
parafia Raczyn 1885,
parafia Raczyn 1886,
parafia Raczyn 1887,
parafia Raczyn 1888,
W najbliższym czasie znajdziecie tam kolejne zindeksowane lata.
Witam
Dzisiaj na stronie pojawiają się dwa kolejne indeksy:
parafia Raczyn 1866,
parafia Raczyn 1867,
Dzisiaj na stronie pojawiają się dwa kolejne indeksy:
parafia Raczyn 1866,
parafia Raczyn 1867,