Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Poprawiam link do wikipedii (opis działań Primorskiego Pułku Dragonów, wchodzacego od 1914 r.w skład Samodzielnej Ussuryjskiej Brygady Kawalerii) : http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 0%BB%D0%BA

Była to jedyna jednostka rosyjskiej regularnej kawalerii na Dalekim Wschodzie w latach 1900 - 1914. W czasie I wojny światowej walczyła na froncie zachodnim.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Elu - tam jest napisane 24x30 "biust" czyli portret do pasa a to zdjęcie jest pełnopostaciowe. Stąd zakładam, że notatka na tej fotografii dotyczy jeszcze innej (jakiejś) fotografii - nie mam pojęcia czy zamawianej w tym atelier i skąd ta notatka.:-)

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Cierżniak_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Cierżniak_Elżbieta »

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za cenne informacje Może kiedyś uda mi się dogłębniej "rozpracować" osobę-dam wtedy znać. Pozdrawiam
Ela
PrzemS

Sympatyk

Co to za mundur?

Post autor: PrzemS »

Witam!
Czy ktoś z Państwa wie może co to za mundur:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e5 ... b806a.html#

Dziękuję i pozdrawiam...
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za mundur?

Post autor: matix123 »

Witam.
Stawiam na mundur kawalerii lub altylerii konnej II RP, po proporczyku na patkach, przypuszczam że może to być jeden z dwóch pułków:
4 Pułk Ułanów Zaniemeńskich lub 1 Pułk Ułanów Krechowieckich. Stopień to starszy ułan.
Nad kieszenią często spotykana odznaka POS. Szabla ? nie wiem.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za mundur?

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
ja bym postawiła na 4 PU
http://pl.wikipedia.org/wiki/4_Pu%C5%82 ... C5%84skich
szabla wygląda na polską wz.1934
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za mundur?

Witam.
Tak samo również myślałem że wz. 1934, bo wz. 1921 miał trochę większą rękojeść. A odznaka POS została ustanowiona dopiero w 1927 r., tak że datowanie co do wykonania zdjęcia (nie koniecznie portret wykonany został w tym samym czasie co zdjęcie, u mnie w rodzinie był przypadek że ślub babcia z dziadkiem brali na początku lat 60 - tych, a z portetowali się dopiero w latach 70 - tych :) ), odstawiam na drugą połowę lat 30 - tych.
Pozdrawiam Mateusz.
Awatar użytkownika
mirek6106

Sympatyk

Fotografie - jakie to mundury ?

Post autor: mirek6106 »

Witam serdecznie Mam prośbę , może pomożecie w identyfikacji mundurów na fotografiach ( nr 1) - mojego dziadka ze strony ojca (po lewej mój dziadek Stanisław Stachyra ) na odwrocie zdj. napis - 1920 . Druga fotografia ( nr 2) - przedstawia kogoś z mojej rodziny lecz niestety nie wiem kogo,może po ustaleniu jaki to mundur będzie mi łatwiej szukać i coś ustalić , niestety fotografia nie jest podpisana Bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam wszystkich serdecznie Fot. nr 1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32a ... 24bb0.html Fot.nr 2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ea ... 5840e.html
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

fotografie - jakie to mundury ??

Witam.
Fotografia 2. Mundur Rosyjski a czy napewno wojskowy to bym się sprzeczał. Stawiam na lata I wojny Światowej lub wcześniej.
fotografia 1. Mundury Wojsk Polskich II RP, na zdjeciu dwóch szeregowców, mają pasy jedno bolcowe. Wysokie buty, czyli zapewne kawaleria. Stawiam na ułanów. U żołnierza z lewej strony rogatywka wz. 19. Patki na kołnierzu karmazynowe skoro stawiamy na ułanów. Drugi żołnierz rownież szeregowiec, zastanawia mnie jego bagnet przy pasie... dziwnie włożony do żabki... Sama forma bagnetu również ciekawa, francuski bagnet (??), Armia Hallera ? Na to pytanie nie odpowiem z braku wiedzy. Ale mogłoby to być z powodu na ten uścisk dłoni. ...
Pozdrawiam.
Mateusz.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

fotografie - jakie to mundury ??

Post autor: kotik7 »

A tutaj? Czy ktoś jest w stanie określić organizajcę do której należał ten mój krewny? Nie wykluczam, że to przedwojenna Policja Państwowa, prawdopodobnie Łódź.

http://img14.imageshack.us/img14/2332/w ... lipiak.png

z góry dziękuję,
Kuba
Awatar użytkownika
mirek6106

Sympatyk

Post autor: mirek6106 »

Dziękuję za odpowiedź Dziadek nigdy nie wspominał o wojnie może dlatego że widział w tej wojnie wiele zła lub sam się do niego przyczyniał , pamiętam z dzieciństwa że modlił się kilka razy dziennie - może miał powody ? A oficerki też pamiętam ,może nawet do dziś stoją w starym,opuszczonym domu?? Pozdrawiam
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Re: fotografie - jakie to mundury ??

[quote="kotik7"]A tutaj? Czy ktoś jest w stanie określić organizajcę do której należał ten mój krewny? Nie wykluczam, że to przedwojenna Policja Państwowa, prawdopodobnie Łódź.

Tak, jest to zapewne policja. Mundur kroju takiego jak mundury ułańskie wz. 17. Czyli stawiałbym na policję konną. Zdjęcie zostało więc wykonane zapewnie na przestrzeni lat 1918 - 1921. Nie znam się osobiście na mundurach policji państwowej z okresu II RP, ale nosił pas jedno bolcowy i na pagonach nie ma żadnych znaków dlatego więc było to najniższy stopień.
Pozdrawiam
Mateusz.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Dziękuję za odpowiedź. Również wydaje mi się, że zdjęcie zrobiono przed 1920 rokiem, ale to nie z wiedzy o Policji, ale z wiedzy o pradziadku. Inną kopię miał bowiem mój pradziadek przy sobie walcząc w bitwie pod Radzyminem, która odbyła się w 1920 roku. Jest to więcej niż pewne, bo pradziadek był ranny w tej bitwie, a na zdjęciu do dziś są plamy krwi.

Kuba
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę bardzo. Ciekawa historia, pozazdrościć, zarówno wojaka pradziadka jak też zachowania tego typu pamiątek.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Zdjęcie ułana - prośba o zidentyfikowanie munduru

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Dzień dobry Wszystkim,
mam prośbę: co można wywnioskować z poniżej załączonego zdjęcia?
Chodzi o mundur (nie wiem gdzie mógł służyć) i ewentualny wiek tego mężczyzny. Dodam że urodził się on w 1905r.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 83535.html

pozdrawiam Irek
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”