Baza Miejscowości Kresowych

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Post autor: Jan_Ogi »

Witam
A czy nie można do tej bazy w poszczególnych miejscowościach dodawać nazwisk byłych mieszkańców?
Pozdrawiam
Janusz
struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Pomysł wydaje się ciekawy, jednak technicznie może być trudny do wykonania. Twórcy strony mogliby to ocenić.

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Post autor: Jan_Ogi »

Myślę, ze jednak nie jest to trudne technicznie - jest taka strona o Wołyniu(http://www.wolyn.ovh.org/), gdzie jest alfabetyczny wykaz miejscowości i można tam dodawać nazwiska mieszkańców oraz opis ich losów. To jest dobre i ułatwai poszukiwania krewnych i informacji które nas interesują.
Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Post autor: szymek10113 »

Witam!
Jestem pełen podziwu dla Twórców Bazy Miejscowości Kresowych. Znalazłem jednak jedną nieścisłość na mapie. Miejscowość Folwark Horodyszcze (województwo nowogródzkie, powiat baranowicki, gmina i parafia krzywoszyńska) w latach 30. XX w. była nazywana Kolonią Horodyszcze. Na świadectwie z roku szkolnego 1932/33 widnieje pieczątka "Kierownictwo Publ. Szkoły Powszechnej w kol. Horodyskiej gminy krzywoszyńskiej pow. Baranowickiego", także jako miejscowość wpisana jest Kolonia Horodyszcze. Jestem też pewny, że nie chodzi o inną miejscowość o tej samej nazwie. sądzę, że byłoby dobrze, gdyby umieszczono np. dwie nazwy, na pewno ułatwiłoby to poszukiwania innym osobom.
Pozdrawiam
Grzegorz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Jest i folwark i kolonia, obie w gminie Krzywoszyn, bynajmniej nie obok siebie.
Folwark jest na północ od Krzywoszyna, a kolonia na południowy zachód od niego.
Są oprócz tego jeszcze wsie Horodyszcze Małe i Wielkie.
Przy Horodyszczach brak w nazwie kolonie na przedwojennej mapie są to pojedyncze zabudowania(e) a nie wieś
Nie znam kresów ale wygląda mi na to, że wszystko jest. Pozostaje pytanie, czy szkoła była w zabudowaniach folwarku, bo jeśli tak, to może owa kolonia jest źle oznaczona i tożsama z folwarkiem.
Ostatnio zmieniony ndz 10 mar 2013, 17:01 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Szkoła była na pewno w miejscowości, która na mapie oznaczona jest jako Folwark Horodyszcze. Nie mam informacji na temat tej drugiej kolonii.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Z tego co patrzyłem, ta nazwa jest bardzo popularna, błąd mógł się więc łatwo trafić. Dlatego informacje cząstkowe ale podparte twardymi dokumentami jak świadectwo, o którym pisałeś są cenne. Niemożliwym jest aby się spodziewać że autorzy będą znali każdy kamień.
Na Liitwie większe problemy się zdarzaja, jak kilka parafii nazywa się tak samo i dopiero podczas indeksacji wychodzi, z miejscowości zapisanych w aktach,, że dany zespół jest błędnie opisany.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Oczywiście dobrze to rozumiem, chciałem tylko zwrócić na to uwagę. Ktoś mógłby niepotrzebnie stracić dużo czasu na poszukiwanie innej miejscowości.
jurekOZI

Post autor: jurekOZI »

Witam,

Poszukuję miejsca urodzenia mojego dziadka Nikifora Lupul. Dawniej należało do Mołdawii a po WWII do Ukrainy "Кес аиь" jedna "t" albo dwie "z p" opuszczone, albo inna kombinacja.
Czy ktoś mógłby pomóc?
Pozdrawiam, Jerzy
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Jerzy może to ta miejscowość?

Kicmań,onegdaj należący wraz z Bukowiną do Mołdawi do 1944 r.rumuński : Coţmani

niemiecki Kotzman

Kitsman Кі́цмань -, Кіцмані ,Ukraina
rejon czerniowiecki,Pokucie,Bukowina
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kicma%C5%84

http://translate.google.pl/translate?hl ... 6bih%3D653

http://translate.google.pl/translate?hl ... 6bih%3D653

Lupul -Лупул :
http://rosgenea.ru/?alf=12&serchcatal=% ... %F3%EB&r=4

Pozdrawiam

Ela
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Re: Baza Miejscowości Kresowych

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Kaminska_Ewa pisze:Witam
Uzupełnienia i poprawki do naszej bazy wrzucamy na stronę raz na jakiś czas, ponieważ to spora operacja.
Po załadowaniu wileńskiego zabrałam się za poprawki w pozostałych województwach, też ich już troszkę blędów wyłapałam.
Cieszymy się, że baza jest przydatna.
Serdecznie pozdrawiam
Ewa Kamińska
Witam !
Pani Ewo dzieki Panstwa Bazie mam spokój ze znajomymi , bo sami szukają i są bardzo zadowoleni

Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
Marika

Sympatyk

Podziały - powiat dziśnieński

Post autor: Marika »

witam,

poszukuję położenia oraz przynależności do parafii

miejscowości "Podziały".

Wg "Słownika Geograficznego Królestwa Polskiego" był to zaścianek prywatny 1 dom, 7 mieszkańców, w powiecie dziśnieńskim (Dzisna, woj. wileńskie), 63 wiorsty od Dzisny, 2 okr. pol.

Niestety takiej miejscowości nie ma w żadnej bazie miejscowości kresowych, ani w wykazie miejscowości II Rzeczypospolitej woj. wileńskie.

Być może dlatego, że to zaścianek z 1 domem.

Ale może ktoś jest w stanie go zlokalizować?

Kasia
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Kasiu,
na Mapach Wileńszczyzny cz. 3 powiat brasławski i dziśnieński ( wyd. Marpress, Gdańsk, 2002 ) znalazłam miejscowość, kolonię i jezioro o nazwie Podziawy. Mapy powiatów składają się z kilku mniejszych kart. Podziawów szukaj na mapce "Miory", na zachód od tego miasteczka.
Może tego szukasz?
pozdrawiam
Helena
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Niestety, raczej nie. Podziawy są wymienione w SGKP jako odrębna miejscowość.

pozdrawiam,
Roman
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Niestety to nie Podziawy. W SGKP wyraźnie jest napisane, że Podziały to powiat dziśnieński, a Podziawy leżą w powiecie brasławskim.

Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”