Poszukiwanie miejsca

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Poszukiwanie miejsca

Post autor: Marek_Kwarciński »

Szanowni Genealodzy!
Poszukuję wszelkich informacji o miejscowości / wsi / majątku o nazwie Czeczelna. Być może była to tylko nazwa majątku?. Nie występuje w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego. W miejscu tym urodził się w roku 1869 jeden z moich przodków Mieczysław Jaczniakowski. Taki wpis miał w dowodzie osobistym. Rodzicami byli Marceli Jaczniakowski i Kornelia /prawdopodobnie z Kwarcińskich/. Mieczysław Jaczniakowski był właścicielem majątku Milejowice k/Radomia. Z kolei Marceli Jaczniakowski był właścicielem lub dzierżawcą folwarku w sandomierskim w połowie XIX wieku. Z góry serdeczne dzięki.
Marek Kwarciński.
Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

Poszukiwanie miejsca

Post autor: andrzejlazar »

I ja mam prośbę o odszukanie miejsca gdzie mogła by się urodzić 2prababka.Z aktu slubu z dnia 23.06.1850 r.wynika, że "Wiktoria Buczyńska jest córką zmarłych Józefa i Marianny z Lewandowskich małżonków Buczyńskich urodzoną w Mogile w Austryii"
Byłem w Nowej Hucie - Mogile i nie znalazłem tych nazwisk w ksiegach.

Druga prośba o pomoc w znalezieniu pradziadka mojej Mamy -Fryderyk Szmitt urodzonego w Wygiełzówie lub Sikorce koło Zawiercia ojciec Józefa Szmitta*1844 w Chruszczobrodzie , żonatego(20.07.1876-Strzemieszyce) z Rozalią Wartak.Poszukuje osób tam szukających.Andrzej Lazar
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Marku,
otóż Czeczelna wystepuje w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego, w jednym jedynym miejscu: tom I, strona 720: "Należące do C. lasy noszą nazwy: Grabowiec, Lipniaki, Czeczelna, Kozielne, ....", natomiast C. to Cybulów (str. 718: mko, pow. lipowiecki, o 50 wiorst of Lipowca "w powabnej ukraińskiej okolicy" (przepiękne i urokliwe stare określenia języka polskiego XIX w można napotkać w Słowniku), tak więc daleko to od radomskiego/sandomierskiego, ale może...?, w każdym razie słowo to coś znaczyło, radzę dalej szukać ze słownikiem staropolskiej polszczyzny.
Również Rymuta "Nazwy Miejscowe Polski, historia, pochodzenie, zmiany", tom II C-D, Kraków 1997 nie daje Twojego Czeczelna, najbliżej to Czeczewo, i jego odmiany.
Z nadzieją, że ten jeden malutki ślad pomoże w tych poszukiwaniach,
Pozdrawiam,
Tadeusz
http://www.narodowa.pl
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witaj Andrzeju,
być może i ta wiadomość pomoże:
Mogiła, od sanskryckiego pierwiastka mah oznaczającego rosnąć - crescere, oraz od ros. mohila, mohyla, nasyp ziemny, mogiła ziemna ; Miejscowość MOGIŁA: łac. Clara Tumba, wieś z opactwem cystresów i mogiła Wandy, w pow. krakowskim, o 10,4 km od Krakowa,...., "Kościół par. dek. bolechowickiego (a więc dzisiejsze Bolechowice), z parafą obejmującą 1090 dusz", ..., dalej niezwykle bogate opisanie miejsca i historii z ok. 1880 roku (Sł. Geogr. Król. Polskiego tom VI od str. 585), obecnie Kraków Par. Św. Bartłomieja:
"Pradziad" podaje rekordy 1817-1883, nawet 1691-1870, w AP Kraków, Sienna 16, oryginały ksiąg w parafii na miejscu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=search
Mormoni (1691-1870):
http://www.familysearch.org/Eng/Library ... eno=309388
# Książka telefoniczna potwierdza Buczyńskich w Krakowie (Buczyński-8)+Buczyńska().
Gdyby nie ta parafia, proszę o wiadomośc, w Słowniku ponadto 19 + kilkanaście miejsc oznaczonych Mogiła, część wymaga przeszukania, z określeniem parafii, w "Austryii", czyli w d. Galicji.
Gratuluję bogatych korzeni rodzinnych, powodzenia w poszukiwaniach,
Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
http://www.narodowa.pl
(Jak żebrak stary przykościelny zbieram cierpliwie skany pamiątek rodzinnych i nie tylko, dla publico bono)
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Witaj Tadeuszu.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź i pomimo tego,że odnaleziona przez Ciebie Czeczelna leży faktycznie dość daleko od ziemi Sandomierskiej to jednak jest to już jakiś ślad. Spróbuję iść wskazanym śladem - słownik staropolskiej polszczyzny. Serdecznie pozdrawiam. Marek.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Marku,
Chodzi mi po głowie ta Czeczelna, być może moja rada ze słownikiem staropolskiej polszczyzny jest błędna, być może takiego słowa w słownikach nie znajdziesz, z moich doświadczeń wynika, że nazwa majątku w danej parafii mogła pochodzić od nazwiska, imion właścicieli/zarządców/itp., sam mam w rodzinie przykład nazwy Czerenka, pochodzącej po prostu od imion Czesław i Renata, w Twoim przypadku może pochodzić od nazwiska rodowego Czeczel (herbu Jelita), bardzo przepraszam za zawracanie głowy, ale może ten ślad pomóc w lokalizacji parafii Twojego przodka, powodzenia!
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Tadeuszu,
Jestem ogromnie zaskoczony Twoim zainteresowaniem! Mam nadzieję, że ja również będę mógł w przyszlości Ci pomóc. Wydaje mi się, że możesz mieć rację. Bardziej wiarygodne wydaje się pochodzenie miejsca od nazwiska. Według potomków Mieczysława Jaczniakowskiego /urodzonego w Czeczelnej/ na pewno chodzi o miejsce w sandomierskim. Wynika więc, że dalej muszę szukać. Serdeczne dzięki. Pozdrawiam.
P.S. Nie zawracasz mi głowy. Jestem bardzo wdzięczny.
dorotamoskal2

Re: Poszukiwanie miejsca

Post autor: dorotamoskal2 »

[quote="andrzejlazar"]I ja mam prośbę o odszukanie miejsca gdzie mogła by się urodzić 2prababka.Z aktu slubu z dnia 23.06.1850 r.wynika, że "Wiktoria Buczyńska jest córką zmarłych Józefa i Marianny z Lewandowskich małżonków Buczyńskich urodzoną w Mogile w Austryii"

Druga prośba o pomoc w znalezieniu pradziadka mojej Mamy -Fryderyk Szmitt urodzonego w Wygiełzówie lub Sikorce koło Zawiercia ojciec Józefa Szmitta*1844 w Chruszczobrodzie , żonatego(20.07.1876-Strzemieszyce) z Rozalią Wartak.Poszukuje osób tam szukających.Andrzej Lazar[/quote] Proszę sobie wejść na stronę "Ogólnopolski indeks małżeństw do r.1899" Występuje tam Sliwiński Marianna x Lewandowski Józef (Kraków-św.Mikołaj 1836/4 Wieś Mogiła należała wówczas do tej parafii. Akta stanu cywilnego tej parafii można znależć w archiwum państwowym w Krakowie przy ul. Siennej(w pobliżu Rynku Głównego)
dorotamoskal2

Re: Poszukiwanie miejsca

Post autor: dorotamoskal2 »

dorotamoskal2 pisze:
andrzejlazar pisze:I ja mam prośbę o odszukanie miejsca gdzie mogła by się urodzić 2prababka.Z aktu slubu z dnia 23.06.1850 r.wynika, że "Wiktoria Buczyńska jest córką zmarłych Józefa i Marianny z Lewandowskich małżonków Buczyńskich urodzoną w Mogile w Austryii"

Druga prośba o pomoc w znalezieniu pradziadka mojej Mamy -Fryderyk Szmitt urodzonego w Wygiełzówie lub Sikorce koło Zawiercia ojciec Józefa Szmitta*1844 w Chruszczobrodzie , żonatego(20.07.1876-Strzemieszyce) z Rozalią Wartak.Poszukuje osób tam szukających.Andrzej Lazar
Proszę sobie wejść na stronę "Ogólnopolski indeks małżeństw do r.1899" Występuje tam Sliwiński Marianna x Lewandowski Józef (Kraków-św.Mikołaj 1836/4 Wieś Mogiła należała wówczas do tej parafii. Akta stanu cywilnego tej parafii można znależć w archiwum państwowym w Krakowie przy ul. Siennej(w pobliżu Rynku Głównego)
Mała poprawka.Mogiła należała do parafii św. Bartłomieja .Do parafii św.Mikołaja (ul.Kopernika w Krakowie) należał m.in.Łęg który był podzielony pomiędzy parafie w Mogile ,św. Mikołaja i św. Jakuba na Kazimierzu. Pod koniec XVIII stulecia prawdopodobnie należał do parafii Bożego Ciała w Krakowie. Może Pańscy krewni mieszkali wówczas w Łęgu.Łęg, Mogiła i Czyżyny znajdują się dość blisko siebie.Parafianie z tego rejonu uczęszczali do kościoła w Mogile a nie do swojej parafii ponieważ tam mieli najbliżej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”