"Spam Boty" szukające adresy e-mail
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Poraz kolejny dostałem e-mail z portalu genealodzy.pl
Hello dearfriend,
Mam nadzieję, żewszystko jestokz tobąjak to jestmoja przyjemnośćkontaktu z Tobąpo obejrzeniuTwojegoprofilu, którenaprawdęinteresują mnieposiadającewkomunikacjiz Państwem,
mój e-mail(soniakassala@yahoo.co.uk)
twójprzyjaciel,
sonia
Hello dear friend,
I hope that every thing is ok with you as it is my pleasure to contact you after viewing your profile which really interest me in having communication with you,
my email is (soniakassala@yahoo.co.uk)
yours friend,
sonia
To chyba jakaś próba wyciągania danych, albo po prostu spam.
Hello dearfriend,
Mam nadzieję, żewszystko jestokz tobąjak to jestmoja przyjemnośćkontaktu z Tobąpo obejrzeniuTwojegoprofilu, którenaprawdęinteresują mnieposiadającewkomunikacjiz Państwem,
mój e-mail(soniakassala@yahoo.co.uk)
twójprzyjaciel,
sonia
Hello dear friend,
I hope that every thing is ok with you as it is my pleasure to contact you after viewing your profile which really interest me in having communication with you,
my email is (soniakassala@yahoo.co.uk)
yours friend,
sonia
To chyba jakaś próba wyciągania danych, albo po prostu spam.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Uwaga na Boty
Ja odpisałem pytaniem: "Is it spam?"
W odpowiedzi otrzymałem, że to jakaś dziewczyna z Sudanu i takie tam historie o śmierci rodziców. Nawet zdjęcia dostałem. Szukałem o tym w necie. Ludzie mówią, że nie odpisywać, usuwać itd bo jest to jakiś bardzo sprytny przekręt.
Tylko jedno mnie tu bardzo dziwi: czemu ta wiadomość przychodzi od "Genealodzy.pl"???
W odpowiedzi otrzymałem, że to jakaś dziewczyna z Sudanu i takie tam historie o śmierci rodziców. Nawet zdjęcia dostałem. Szukałem o tym w necie. Ludzie mówią, że nie odpisywać, usuwać itd bo jest to jakiś bardzo sprytny przekręt.
Tylko jedno mnie tu bardzo dziwi: czemu ta wiadomość przychodzi od "Genealodzy.pl"???
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 5 times
O ile dobrze kojarzę:
Nie przychodzi z portalu genealodzy.pl
Nadawcą nie jest system pocztowy genealodzy.pl, nie taki adres figuruje jako nadawca
Jeśli zaczną przychodzić maile jako korespondencja z genealodzy.pl to będzie poważny powód, aby (np poprzez forum) zawiadomić administratora i użytkowników.
"Ja też" chyba wprowadza w błąd, informując, że wielu użytkowników dostało maila z portalu genealodzy.pl
Oczywiście mogę się mylić, z pamięci piszę - nie zachowałem korespondencji tego typu.
Pozdrawiam
Nie przychodzi z portalu genealodzy.pl
Nadawcą nie jest system pocztowy genealodzy.pl, nie taki adres figuruje jako nadawca
Jeśli zaczną przychodzić maile jako korespondencja z genealodzy.pl to będzie poważny powód, aby (np poprzez forum) zawiadomić administratora i użytkowników.
"Ja też" chyba wprowadza w błąd, informując, że wielu użytkowników dostało maila z portalu genealodzy.pl
Oczywiście mogę się mylić, z pamięci piszę - nie zachowałem korespondencji tego typu.
Pozdrawiam
- Topolinski_Jozef

Re: Uwaga na Boty
Witam,
i możesz się spodziewać dalszych wiadomości. Następną będzie
prawdopodobnie zawiadomienie o spadku z Nigerii albo o paczkach
na Twój adres, które trzeba opłacić
jeśli odpisałeś, to Twój adres figuruje w bazie jako sprawdzonyDolkenty pisze:... Ludzie mówią, że nie odpisywać, usuwać itd bo jest to jakiś bardzo sprytny przekręt. ...
Więc o to chodziTopolinski_Jozef pisze:Witam,jeśli odpisałeś, to Twój adres figuruje w bazie jako sprawdzonyDolkenty pisze:... Ludzie mówią, że nie odpisywać, usuwać itd bo jest to jakiś bardzo sprytny przekręt. ...
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Moje przeprosiny
Przepraszam was wszystkich dopiero jak dzisiaj przeczytałem post Włodzimierza Sroczyńskiego to zauwazyłem, że e-mail przyszedł nie z adresu genealodzy.pl tylko z yahoo.com, a w temacie wpisane było genealodzy.pl
Od: "Sonia Kassala" <soniakassala @ yahoo.co.uk> Dodaj kontakt do książki adresowej
Do:
undisclosed recipients@ Dodaj kontakt do książki adresowej;
Temat: http://genealodzy.pl
Od: "Sonia Kassala" <soniakassala @ yahoo.co.uk> Dodaj kontakt do książki adresowej
Do:
undisclosed recipients@ Dodaj kontakt do książki adresowej;
Temat: http://genealodzy.pl
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
znaczy ma katar?Irek.Klubczewski pisze: Prawdopodobnie strona na serwerze jest zainfekowana.
proponuje nie pisać niepopartych niczym bzdur
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
Marynicz_Marcin

Możliwe, że kiedyś podaliście swojego maila na tej stronie i tematowy "bot" wykorzystał te dwie informacje (mail + strona, na której został wpisany). Dlatego też często, aby uniknąć nadmiernego spamu wpisuje się w miejsce małpy (@) inne znaki lub wyrazy, które trzeba zmodyfikować, aby otrzymać prawdziwego maila (mogą to być np. (at), (no-spam), (a), etc.)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- maria.j.nie

- Podziękował: 59 times
- Otrzymał podziękowania: 21 times
Taką wiadomość, nie wysłano z serwera Portalu Genealodzy.plSokolnicki_Krzysztof pisze:Poraz kolejny dostałem e-mail z portalu genealodzy.pl ...
Uprzejmie przypominam temat : Proszę nie podawać e-mail w wątkach na Forum viewtopic.php?t=20573
viewtopic.php?p=144197#p144197maria.j.nie pisze: Uwaga:
Nie podajemy, nie publikujemy w postach adresu e-mail, swojego ani innych osób (nie chodzi tu o podawanie e-maila podczas rejestracji, mówimy o upublicznianiu go w wątkach na Forum).
Jeżeli ktoś sobie nie życzy otrzymywać spamy (bzdurne wiadomości), nie powinien upubliczniać swój adres e-mail na Forum
Użytkownik wysyłający posta na Forum, ma ukryty adres e-mail w swoim Profilu ( z lewej strony posta) na dole w opisie Kontakt (Ikonka - chmury) > "Skontaktuj się z ... " mogą być widoczne dwie ikonki
1. obrazek - wyślij prywatną wiadomość .. wystarczy kliknąć otworzy się > Tworzenie wiadomości
2. koperta > Wyślij e-mail do .... Wystarczy kliknąć aby wysłać maila do tego użytkownika. (Jeżeli nie ma takiej ikonki - koperta, może to wskazywać że użytkownik > "nie chcę otrzymywać e-mail" )
• Gdzie szukać - Profil > Nad brązową belką z prawej strony (obrazki-ikonki) wybrać "ludzika"Profil > wybrać |Wyświetl profil | -> pozycja >|Ustawienia witryny| -> Użytkownicy mogą kontaktować się ze mną za pomocą e-maili: |tak| Nie| Decyzja należy do Państwa jaką wybrać opcję..
Jeżeli podajemy nasz e-mail, co należy zrobić, żeby na nasz adres nie przychodziły niechciane wiadomości.. takie jak w wątku „Dziwny mail z Genealodzy.pl " viewtopic.php?t=19945
Jest możliwość utrudnienia pracy robotom przeszukującym strony w celu zbierania e-maili, szukających znak @.
Należy własny adres e-mail podawać w innej formie. Trochę go zaszyfrować, aby nie był widoczny dla robotów internetowych, które poszukują ciągów słów oddzielonych kropkami z @ w środku.
Roboty szukają wszystkiego co wygląda jak aaab@bbbb.pl (aaab@bbbb.eu), czyli jak typowy adres e-mail.
Można napisać adres, zamiast aaab@bbbb.pl (aaab@bbbb.eu) podać e-maila w formie
- aaab (at) domena.pl ; aaab-a-bbbb.pl lub
aaab@ (-na-) .bbbb.pl - > dodać wpis [zabezpieczenie antyspamowe]
- imię (..) nazwisko.pl dopisek (..) [zabezpieczenie antyspamowe]
Każdy użytkownik się domyśli, na jaki adres należy wysyłać wiadomości.
Teraz należałoby sprawdzić swoje posty wysłane na Forum i wyrzucić wszystkie wpisy własnego (cudzego) adresu e-mail lub poprawić jak w przykładach powyżej. ...
Przypominam, nadawcy takiej wiadomości (spamu) nie odpowiadamy - list należy usunąć.
* Jak odnaleźć własne posty - Szukaj na Forum -> Szukaj wg autora: …;
->z pozycji wysłanego posta "profil- z lewej strony posta kliknąć w >„Login "(autora posta) - > wybrać Posty użytkownika ....
-> Nad brązową belką z prawej strony (obrazki-ikonki) wybrać "ludzika" Profil > Twoje konto > Wyświetl moje posty
* Jak uaktualnić, zmienić własny adres e-mail .
-> Zakładka - Menu główne -> wybrać Moje konto - > Zmień informacje o sobie (opcje widoczne tylko dla zalogowanego właściciela konta)
-> Forum > Profil (ludzik) > Twoje konto (Panel zarządzania kontem) > Profil > Ustawienia konta -> zaktualizować adres Mail
Proszę uprzejmie sprawdzić swoje wypowiedzi na Forum i zmienić wpisy adresu e-mail (zaszyfrować lub usunąć).
viewtopic.php?p=124096#p124096Sokolnicki_Krzysztof pisze: …
viewtopic.php?p=71981#p171981TomS pisze:… , ewentualnie na maila: …
viewtopic.php?p=155974#p155974mirella48 pisze: … mój email …
viewtopic.php?p=55392#p55392jarymi pisze: …
viewtopic.php?p=148189#p148189aniaosin pisze: … pod adres email …
viewtopic.php?p=147624#p147624 Wysłany: 06-11-2012 - 15:20Dolkenty pisze: … Mój adres: …
Pozdrawiam serdecznie Maria