Pomysł...

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Pomysł...

Post autor: kamil_360 »

Witajcie!

Wpadłem ostatnio na pomysł, by spisywać inskrypcje z figurek, kapliczek, i fotografować te obiekty.
Często na przydrożnych krzyżach widnieją nazwiska fundatorów i innych.
Podając lokalizację danego obiektu i jego inskrypcję istnieje cień szansy, że jeden z fundatorów czy wymienionych na niej osób jest przodkiem jednego z Nas.
Po za tym, uwieczniamy coś, czego egzystencji nie jesteśmy pewni (napisy też mogą się ścierać, i za kilka lat stać się zupełnie niewidoczne).
Takie inskrypcje można wpisywać do wątków "Nasze parafie", w zależności od tego, w jakiej miejscowości jest usytuowany obiekt, i do jakiej parafii dana miejscowość należy. To rozwiąże problem lokalizacji, a kilka liter nie zajmuje chyba dużo miejsca na serwerach. Zdjęcia można mieć u siebie i udostepniać zainteresowanym, albo po prostu wrzucić na darmowy portal do ich udostepniania i wkleić link do takowych.

Co o takim pomyśle sądzicie?

Z pozdrowieniami,
Kamil
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Pomysł...

Post autor: kola16 »

Witam,
Na pierwszy rzut oka jest to bardzo fajny pomysł,na kolejny rzut również,jednak trzeba by było podejść do tego w taki sam sposób jak w opracowywaniu metryk a to już takie proste nie bedzie,aczkolwiek na pewno warto spróbować :)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Pomysł...

Post autor: martyna_j »

Ja również uważam, że to dobry pomysł. Niedaleko od mojego domu jest murowany krzyż (zbiorowa mogiła zmarłych na cholerę w 19 wieku) i mimo, że wymurowano go w 1929 roku to już teraz trudno jest odczytać napis. Był wiele razy bielony wapnem i wyryte litery straciły kształt. I myślę, że za 50 lat nikt nawet nie domyśli się co tam pisze :(
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Pomysł...

Mikołaju,
niekoniecznie metoda musi być ta sama co w metrykach.
Po lewej stronie na pasku jest wątek "Nasze parafie".
I do odpowiedniej parafii można wklejać inskrypje + ewentualnie linki ze zdjęciami, nie obciążając tym samym serwera tego portalu.
Albo w ogóle nie wklejać zdjęć, tylko trzymać, by potem udostępnić.

Najważniejsza byłaby inskrypcja z lokalizacją.
Przykładowo spisałem jedną, i wkleję ją do parafii Słupia Nadbrzeżna.

Pozdrawiam,
Kamil
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Ktoś już wcześniej na to wpadł. Jest wydawnictwo "Corpus inscriptionum Poloniae", które obejmuje wszelkie inskrypcje do 1795 roku na terenie Polski. Sam mam w domu kilka tomów tego wydawnictwa.

Tu przykład:
http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/doc ... ublication&

Fantastyczne byłoby zgromadzenie polskich inskrypcji szczególnie tych w kościołach (i cmentarzach?) z XIX w. Takie Corpus Inscriptionum XIX w.

Myślę, że byłoby to pewnie kilkadziesiąt czy kilkaset tomów.

W każdym kościele jest po kilka-kilkanaście tablic nagrobnych z XIX w.

Pozdrawiam

Piotr
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Poruszyłem kiedyś ten temat.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-19831.phtml
Krzysztof
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Krzysztofie,
Ty piszesz o epitafiach w kościołach i na cmentarzach.
Ja raczej o figurach i krzyżach, rozesłanych przy drogach, na polach, na wsiach.

Ogólnie i jedno, i drugie warte jest uwiecznienia.

Pozdrawiam,
Kamil
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Kamil, pomyliłeś mnie chyba z Piotrem, ponieważ pisałem właśnie o kapliczkach i krzyżach przydrożnych.
Krzysztof
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

A, tak. przepraszam.
Dalej podtrzymuję, że można to rozszerzyć do wszelkich elementów architektury, zarówno płaskiej jak i przestrzennej.

k.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Również uważam że jest to bardzo ciekawy pomysł.
Pomocą może być również to że często niektóre parafie lub też biblioteki gminne wydają tego typu książki w których opisują historię kapliczek i figur z danego terenu, również z wyrytymi na tych obiektach napisami. Sam jestem również w posiadaniu dwóch takich wydawnict z okolicznych parafii i stwierdzam że jest to bardzo ciekawy trop w poszukiwaniach. Często fundatorowie mieli konkretny powód aby ufundować daną figurę, kapliczkę itp. Powody były różne np. szczęśliwy powrót z wojny, miejsce tragicznej śmierci, uchronienie gospodarstwa od groźnych żywiołów.. Kapliczki i figury mogą również świadczyć o pobożności naszych przodków ich zamożności itp. Ciekawe może być też to że czasami w nielicznych przypadkach rzeźbiarz wykonywał płaskorzeźby fundatorów np klęczących przed figurą. Po za tym takie miejsca od wieków były miejscami spotkań społecznosci wiejskiej zwłaszcza. To pod tego typu kapliczkami mogli się umawać na spotkania nasi pradziadkowie, nasze prabababki spotykały się ze sąsiadkami w maju na majówkach, to koło takich obiektów chodzili nasi przodkowie do ciężkiej pracy w polu i później późnymi wieczorami wracali do swoich gospodarstw. Warto też spisywać takie inskrybcje ponieważ można nie tyle co odczytać informację o fundatorze co również o wykonawcy i może wykonawca wielu kapliczek w naszej okolicy był naszym przodkiem.

Tak że ja popieram ten pomysł.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

bardzo ładnie ujęte. :)

( w powiecie ostrowieckim często spotykam S.A. Dobrowolski jako wykonawcę płyt i pomników cmentarnych).

k.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Dziękuję. :)
Dosyć często temat kapliczek i figur jest poruszany w wydawnictwach w woj. małopolskim. A szczególnie spotkałem się z nim w Diecezji Tarnowskiej. Polecam wszystkim zainteresowanym Schematyzm Diecezji Tarnowskiej z 1983 r. (Tarnów 1983 r.) w krótym zawarte zostało większość informacji o kaplicznach w diecezji. Warto pogrzebać na ten temat w monografiach miejscowości z których pochodzili nasi przodkowie, często jest ten temat tam poruszany (Zwłaszcza ja się z nim spotkałem) również z odpisami inskrybcji.

Pozdrawiam.
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Ja przypadkiem trafiłam na informację o penej kapliczce ufunfdowaną przez siostre mojej prabababci i jej męża jako wotum dziekczynne za wyjście z choroby którejś z sióstr i siostrzenicy. Nie miałam pojecia o tym bo w zbiorowej rodzinnej pamięci ten fakt sie nie zachował.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Podbijam wątek żeby nie "spadł".

k.

Od kiedy możemy zacząć wpisywanie? Sądzę że okres letni sprzyja takiej inicjatywie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”