Odnalezienie aktu urodzenia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mdek pisze:nazwisko panieńskie matki to "Niedodaj", tak jest podane w akcie ślubu i zgonu jej syna, którego poszukuje akt ur.
Nazwisko NIEDODAJ w Polsce obecnie ani wczesniej jakos nie pojawia sie.
Byc moze pochodzi z Ukrainy z rejonu Doniecka, czy to mozliwe?
Недодай w stratach II wojny:

Niedodaj Piotr s. Iwana ur. 1919 Zujewka (Харцызский р-н)
Niedodaj Mikolaj s. Kalin.? ur.1926 (Харцызский р-н) matka Anna c.Ignacego, zg. Buchenwald
Niedodaj Wasyl s. Iwana ur. 1912 Zujewka (Харцызский р-н)
Wszyscy z stalinskiego rejonu (Сталинская обл) obecnie oblast doniecka (Донецька область).

Co dziwne na dzien dzisiejszy nazwisko wystepuje w tym samym
rejonie a nawet w tej samej miejscowosci Zujewce (Зуївка) oraz Єнакієве,
Макіївка, Зугрэс, Харцизьк, Дніпродзержинськ i Миколаївка (Волноваський район) i w m. Chersoń.
Ksiazka adresowa Ukrainy wykazuje 60 osob.
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_5.html

:lol: namieszalam ale sadze, ze warto wiedziec gdzie
nazwisko pojawia sie, jesli w poszukiwaniach wystepuja problemy.

Pozdrawiam
Grazyna
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Zakładając - czysto hipotetycznie - że matka pochodziła z Ukrainy i była prawosławna, to dziecko mogło zostać ochrzczone w cerkwi. To by tłumaczyło brak aktu w metrykach katolickich.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mdek »

Można wiązać ten fakt iż pochodziła z terenu Ukrainy... Ślub był zawarty w kościele katolickim. Do zawarcia ślubu katolickiego małżonek chyba musi mieć chrzest również w kościele katolickim?

USC przekazało poinformowało mnie iż alegaty przechowywane są w parafii gdzie zawarty został ślub.

Myślicie że powinienem zgłosić się do cerkwi z prośbą o odszukanie dokumentu? Tylko gdzie te dokumenty są przechowywane...:)

Dziękuję WSZYSTKIM za zaangażowanie się moją sprawą i chęć pomocy!!!

Pozdrawiam, Mateusz
Wiktor_Witek

Sympatyk

Tzn. ten wątek ukraiński potwierdzają rodzinne przekazy? Nie, nie musi - są dwie "opcje" - jedna przejście na katolicyzm, druga pozostanie przy dotychczasowym wyznaniu. Generalnie jest do tego potrzebna dyspensa biskupa, ale czasem "obchodzono" ten wymóg.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Do zawarcia slubu w kosciele katolickim nie byl konieczny chrzest katolicki, jesli alegata nie zachowala sie
proponuje zerknac do historii prawoslawia w Sochaczewie. Muzeum moze posiadac informacje gdzie
przechowywana jest dokumentacja po prawoslawnych z tego miasta.
http://www.e-sochaczew.pl/muzeum/czasow ... lawie.html

Grazyna
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Dawno temu gdy byłem dzieckiem i nie interesowałem się tym podczas rozmów z tatą było coś mówione o korzeniach we wschodu lecz to było w formie... żartu? Sam tego nie potwierdzał. Kiedyś jego ojciec (mój dziadek) mówił o tym lecz mogło to również być w takiej luźnej formie... Nikt się w to nie zagłębiał. A jeśli chodzi o dokumenty z cerkwi? Przechowywane są również w AP Włocławek?
Wiktor_Witek

Sympatyk

są, tylko zmartwię Cię, nie wiedzieć czemu metryki od 1906/7 roku... więc to się nie pokrywa z datą urodzenia Twojego pradziadka, chyba, że miał jakieś rodzeństwo i wtedy można by sprawdzić.

Pozdrowienia

Wiktor
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Grażynko tylko ja chyba powinienem szukać o historii prawosławia we Włocławku gdzie się urodził bo w Sochaczewie przebywał na pewno od 1927r. (jeśli źle myślę proszę mnie poprawić).
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Mateusz,
Masz racje, przyjelam blednie, ze jesli w Sochaczewie bral slub to byc moze tez tam sie urodzil.
Tak czy siak bedziesz musial sprawdzic wszystkie tropy.

Grazyna
Wiktor_Witek

Sympatyk

Jest jeszcze jeden sposób na obejście Twojego problemu - księgi ludności stałej m. Włocławka. Jeżeli Twoja rodzina będzie tam zapisana, wówczas znalazły by się tam dokładne daty urodzenia i miejsce urodzenia.

Pozdrowienia

Wiktor
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Wiktor_Witek pisze:Jest jeszcze jeden sposób na obejście Twojego problemu - księgi ludności stałej m. Włocławka. Jeżeli Twoja rodzina będzie tam zapisana, wówczas znalazły by się tam dokładne daty urodzenia i miejsce urodzenia.

Pozdrowienia

Wiktor

Bardzo cenna rada! O której nie pomyślałem. Zwrócę się jeszcze raz do AP, zobaczymy czy sprawa się rozwiąże w ten sposób:) Dziękuję!
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Chciałbym odświeżyć temat.

Zwróciłem się do AP Włocławek i prośbą o odszukanie w Księgach ludności miasta Włocławek i miasta Nieszawa i po raz kolejny otrzymałem odpowiedz negatywną...

"...przeszukano skorowidz do ksiąg ludności stałej miasta Nieszawy z lat 1908-1930 i nie odnaleziono żadnej informacji..."

także po raz kolejny wróciłem do punktu wyjścia.
Drodzy forumowicze czy widzicie jakieś szanse w odszukaniu tego dokumentu?

Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”