Cerkiew w Żulinie woj. lubelskie.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Oskar_Tymczyszyn

Witam,
poszukuję zdjęć cerkwi grecko-katolickiej, później prawosławnej, która znajdowała się w Żulinie od połowy XVII w. do roku 1911. Najprawdopodobniej znajdowała się przy dzisiejszych torach kolejowych, gdzie obecnie stoi symboliczna kapliczka upamiętniająca tę budowlę. Według informacji, znajdował się tam również cmentarz grzebalny.
Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
poszukuję zdjęć cerkwi grecko-katolickiej, później prawosławnej, która znajdowała się w Żulinie od połowy XVII w. do roku 1911. Najprawdopodobniej znajdowała się przy dzisiejszych torach kolejowych, gdzie obecnie stoi symboliczna kapliczka upamiętniająca tę budowlę. Według informacji, znajdował się tam również cmentarz grzebalny.
Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
Stare zdjecie cerkwi może być w archiwum w Chełmie
pozdrawiam marek
pozdrawiam marek
-
Oskar_Tymczyszyn

A jeżeli są, to pod jakim tytułem zespołu, numerem ewentualnie ?
Pozdrawiam,
Oskar.
Pozdrawiam,
Oskar.
Można spróbować poszukać w muzeum w Chełmie
A w archiwum może w materialach z historii Żulina
Dobrze też by sie bylo zwrócic do historyków chełskich na jakims forum regionalnym np. tego tymu:
http://www.skyscrapercity.com/tags.php?tag=lublin
marek
A w archiwum może w materialach z historii Żulina
Dobrze też by sie bylo zwrócic do historyków chełskich na jakims forum regionalnym np. tego tymu:
http://www.skyscrapercity.com/tags.php?tag=lublin
marek
-
Wiktor_Witek

Jeżeli Cię to interesuje tu jest np. ciekawa historia parafii katolickiej w Żulinie, która została zorganizowana na terenie poprzedniej prawosławnej: http://www.parafiazulin.pl/index.php?op ... Itemid=130
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
-
Oskar_Tymczyszyn

Co do historii parafii katolickiej to już co nie co wiem, natomiast bardziej mnie interesuję parafia grecko-katolicka, a później prawosławna. Fotografie, dokumenty związane z tymi kościołami. Większość dokumentów części mojej rodziny pochodzi właśnie z okresu parafii grecko-katolickiej i prawosławnej ... A tę stronę internetową parafii już dokładnie prześledziłem
ale dziękuję bardzo za podpowiedź
Pozdrawiam,
Oskar.
Pozdrawiam,
Oskar.
-
Wiktor_Witek

Domyślam się. Nie bez powodu podesłałem linka do kroniki parafii rzymskokatolickiej, ponieważ jest w niej bardzo wiele odniesień do parafii prawosławnej.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
-
Oskar_Tymczyszyn

Tak, naprawdę można wiele z niej wyczytać
W AP w Lublinie znalazłem już kilka dokumentów na temat Żulina, między innymi o parafii grecko-katolickiej, później o prawosławnej. W najbliższym czasie przejrzę te dokumenty, które na pewno odpowiedzą na moje pytania. 
Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
-
Wiktor_Witek

Co to za dokumenty?:) Mnie też interesują te tereny i archiwum lubelskie.
Jakby co priv.
Pozdrowienia
Wiktor
Jakby co priv.
Pozdrowienia
Wiktor