Gdzie szukać akt, Co dalej?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

maed

Sympatyk
Mistrz

Gdzie szukać akt, Co dalej?

Post autor: maed »

Witam;
"Utknęłam" na mojej praprababci i ani kroku dalej. Może ktoś podsunie mi jakiś pomysł.

Rodzicami mojej prababci Antoniny wg odpisu aktu zgonu byli Stefan Pyzio i Marianna, a urodziła się 12.06.1881r. w Polskowoli (dawniej Ruskowoli). Znalazłam metrykę urodzenia, z której wynika, że jej ojciec Stefan Pyzio miał wówczas 45 lat (rok ur. 1835-36), a matka Maryanna z Jędruchniewiczów lat 33 (rok ur. 1847-48 ). Przeszukując dalej dostępne mi metryki znalazłam:
W 1878 akt urodzenia Reginy – ojciec Szczepan Pyzio l. 43 (rok ur. 1834-35 ) matka Maryanna Jędruchniewicz l. 30 (rok ur. 1847-48 )
W 1876 akt urodzenia Dominika – ojciec Stefan Pyzio l. 42 (rok ur. 1833-34 ) matka Maryanna Jędruchniewicz l. 28 (rok ur. 1847-48 )
W 1874 akt urodzenia Leonory – ojciec Stefan Pyzio l. 39 (rok ur. 1834-35 ) matka Maryanna Jędruchniewicz l. 32 (rok ur. 1841-42 )
W 1872 akt urodzenia Fabiana – ojciec Stefan Pyzio l. 39 (rok ur. 1832-33) matka Maryanna Jędruchniewicz l. 34 (rok ur. 1837-38 )
W 1858 akt urodzenia Pauliny – ojciec Stefan Pyzio l. 25 (rok ur. 1832-33 ) matka Katarzyna Adamowicz l. 26 (rok ur. 1833-34 ).
W księgach metrykalnych w tej parafii są braki. Między innymi brak ksiąg za lata 1838, 1844, 1846-49, 1852, 1854-56, 1860-65 i 1868.
Nie znalazłam w księgach z tej parafii aktu ślubu Stefana/Szczepana ani z Katarzyną ani też z Maryanną. Nie znalazłam aktu zgonu Katarzyny.
Przeszukałam więc akta sąsiedniej parafii – Międzyrzeca Pdl. gdzie nazwiska Adamowicz i Jędruchniewicz częściej występują i znalazłam akt ślubu Szczepana i Katarzyny Adamowicz. Małżeństwo zostało zawarte w 1855r. i miał on wówczas lat 19 (rok ur. 1835-36 ). Niestety interesującego mnie aktu ślubu z Maryanną nie znalazłam.
Przeglądając wcześniejsze metryki z Ruskowoli znalazłam akt urodzenia Szczepana z roku 1836, nie znalazłam niestety aktu urodzenia Maryanny. Kim byli jej rodzice, kiedy się urodziła (rozbieżność daty urodzenia znaczna 1837-48 ) i gdzie?

Edyta
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

co dalej?

Post autor: Słomińska_Dominika »

Ciężko się połapać w tym co napisałaś, bo wygląda, że zamiast chronologicznie napisałaś to od najmłodszych dat? Czyli pierwsza żona Katarzyna Adamowicz. Druga Marianna Jędruchniewicz. I mamy dwa imiona panów Stefan i Szczepan. Skąd założenie, że to ten sam pan? Może oczywiście być to pomyłka księdza ale nie musi.
Nie masz ani aktów ślubów ani zgonów obu pań. Dobrze zrozumiałam?
Drugie i ważne pytanie, czy korzystasz tylko z akt w AP, czy szukałaś też akt w AA oraz w parafii chociaż "pradziad" mówi, że to nie były rzymskie parafie tylko greckokatolicka i prawosławna? A co z parafiami? Czy wiesz jakie oni mają roczniki? Często w parafiach zachowało się więcej ksiąg niż w archiwach. Myślę, że tam warto teraz uderzyć. Może mają jakies sumariusze? Zawsze lepsze to niż nic.
Jeszcze się uzupełnię. Ja też szukałam rodziny mojej praprababki i szukałam pod nazwiskiem z parafii męża - Zygmańska. Okazało się, że w swojej parafii miałam nazwisko Zagańczyk. Więc może tez tutaj jest jakiś błąd w zapisie. A imiona proboszczowie też lubili zmieniać i często gdy ktoś miał w akcie urodzenia dwa imiona to potem pojawiał się naprzemiennie pod którymś z nich. Chociaż tutaj chyba to nie może mieć zastosowania
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
slawek_krakow

Sympatyk

co dalej?

Post autor: slawek_krakow »

Jaka pomyłka? Stefan i Szczepan to jedno i to samo imię....
maed

Sympatyk
Mistrz

co dalej?

Stefan i Szczepan było stosowane zamiennie. Że jest to ta sama osoba można przypuszczać chociażby z metryk urodzenia dzieci. To jest parafia rzymskokatolicka w Kąkolewnicy. W Ruskowoli była cerkiew greckokatolicka, ale katolicy z tej wsi byli chrzczeni w kościele w pobliskiej Kąkolewnicy.
Niestety w tej okolicy nie ma szans na dostęp do ksiąg przechowywanych w parafiach, choć z opisu na stronie parafii wynika że są księgi od 1772r.
Problem w tym, że nie mam aktu zgonu ani ślubu.
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

co dalej?

Post autor: Cwynar_Justyna »

Pamiętaj Edyto, że w/g dawnej zasady ślub brano w parafii żony. Z tego co napisałaś wszystkie dzieci Stefana znalazłaś w aktach Kąkolewicy. To oznacza, że Stefan z tamtąd pochodził (potwierdza to akt jego urodzenia), tam była jego praca/źródło utrzymania.
Slub z pierwszą żoną jest w Międzyrzeczu Podlaskim, i pewnie jak poszukasz tam znajdziesz akt urodzenia pierwszej żony Katarzyny.
Najważniejsze pytanie to skąd pochodziła Marianna Jędruchniewisz. Skądkolwiek jest tam zapewne znajdziesz akt ślubu jej ze Stefanem. Moja rada to przeszukać okoliczne parafie w poszukiwaniu ślubu i aktu małrzeństwa. Lata jakie podały tobie akta urodzeń dzieci są bardzo rozbierzne, ale też możliwe, że nie są prawdziwe. Co jeżeli Marianna urodziła się w 1836 albo w 1850?

Czy szukałaś aktów w parafii grecko-katolickiej? Teoretycznie jeżeli Marianna była wyznania grecko-katolickiego to wszystkie dziewczynki w tego związku powinny byc chrzczone w grecko-katolickim kościele, ale... Ja mam przypadki (co prawda inny rejon i na początku XX-tego wieku), że ksiądz zrobił spis mieszkańców w którym wypisał wszystkie rodziny polskie i mieszane, a przy dzieciach czasami mam zapisek - "bezprawnie ochrzczona/y w cerkwi". Napewno były też przypadki gdzie dzieci były "bezprawnie" ochrzczone w kościele.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

co dalej?

@Sławek - gdzie było tym samym imieniem to było tym samym imieniem. To jak Maria i MArianna.
@Justyno - znam przypadki gdy wcale ślub nie odbywał się w parafii żony ale w tej, gdzie mieli zamieszkać.
Pozdrawiam
Dominika

Wiktor_Witek

Sympatyk

co dalej?

Post autor: Wiktor_Witek »

Może śluby odbywały się w cerkwi i dlatego nie możesz znaleźć zapisów, bo do tej pory szukałaś tylko w metrykach rzymskokatolickich?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Tak jak napisał Sławek -Stefan i Szczepan to to samo imię.Maria i Marianna to dwa różne imiona.
Danka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, dawniej ksiądz się upierał przy chrzcie ze imię Maria ma tylko jedna osoba na świecie, to Matka Boża Jezusa, a tym czasem z hebrajskiego imię było dla Marii, czyli Miriam, co ma oznaczać dwa imiona ; Maria Anna. To oznaczałoby ze księża chrzcili imieniem w Polsce Marianna, czyli dokładnie to samo i dwa imiona ; Maria Anna i wypada tak że sami zaprzeczali sobie z tą teorią z imieniem Maria, pozdrawiam - Julian
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

danisha pisze:Tak jak napisał Sławek -Stefan i Szczepan to to samo imię.Maria i Marianna to dwa różne imiona.
Danka
Jeśli mogę sobie pozwolić na drobną upierdliwość to należy to powiedzieć np rodzicom, którzy podówczas mieli synów i Stefana i Szczepana. To, że imię to ma takie samo znaczenie i jest tłumaczeniem wcale nie oznacza, że zawsze i absolutnie było używane jako zamiennik dla jednej osoby. Istotnie jednak w tym konkretnym przypadku mogło tak być ale albo jestem ograniczona albo w aktach widzę mnóstwo odstępstw od tej reguły, o której piszecie.
Pozdrawiam
Dominika

Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Julian ma rację, co do Marii. Trzeba tylko jeszcze nadmienić, że imię Maria było nadawane w obrządku prawosławnym i dalej: po kasacie unii często imię Marianna zamieniano w zapisach na Maria. Poza tym w XX w. często także w centralnej Polsce kobiety ochrzczone jako Marianna używały imienia Maria, jako nieco bardziej wyjątkowego od popularnej Marianny.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
maed

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za wszystkie wskazówki.
Przejrzę jeszcze akta parafii greckokatolickiej i w pozostałych sąsiednich parafiach. Zastanawiam się jeszcze jak znaleźć akt zgonu. Niestety nie wiem kiedy Marianna umarła. Może spytać w administracji cmentarza w tej parafii? Od kiedy była taka dokumentacja sporządzana? Jakie dane można znaleźć?

Edyta
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam.
Ja gdzieś czytałam, że jak dziecko urodziło się w okolicy Bożego Narodzenia, to dawano mu na imię Szczepan, a nie Stefan.
I tego się trzymam tłumacząc Stefan z łaciny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”